Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНЗ №14. Родинна газета .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
5.49 Mб
Скачать

Здорові будьмо!

ПОРАДИ БАТЬКАМ ДАЄ ЛІКАР-ОРТОПЕД ПЕРЕГИНЯ В.В.

  • Увагу стопам потрібно приділяти буквально з народження. Тісні шкарпетки і повзунки недопустимі. Небажано дітям до року взувати ботики.

  • Дитина не повинна ні в якому разі доношувати чуже взуття.

  • У дитячому взутті повинен бути цупкий задник, еластична підошва, низький стійкий каблук.

  • Дитині необхідно якомога більше рухатися. Малорухливий образ життя приводить до загального ослаблення організму, недостатньому розвитку кровоносної і дихальної систем, нервовому виснаженню, деформації скелету, плоскостопості.

  • Необхідно формувати звичку ставити ноги під час ходьби правильно (ступні паралельно). Для тренування пропонуйте дитині пройти бо бортику тротуару (в безпечному місці), колоді, дошці, мотузці.

  • Корисно ходити босоніж по різноманітним поверхням.

Вівсяна терапія

Овес протягом багатьох десятиріч застосовується в народній медицині. На сьогодні встановлено, що вівсяні пластівці й толокно – здорова їжа для людей будь-якого віку, дієтичний продукт і лікувальний засіб при хронічних запальних захворюваннях.

Відвар вівса вживають при різних шлунково-кишкових захворюваннях, особливо в дітей, і набряках ниркового походження. Для поліпшення розчинення солей кальцію і фосфору вівсяну крупу потрібно замочити в холодній воді за декілька гоин до приготування відвару. Відвар вівса з медом застосовують при зниженні апетиту, виснаженні, тереотоксикозі (інтоксикація, яка виникає через порушення функцій щитовидної залози), після тривалих інфекційних захворювань.

Овес або вівсяну крупу (склянку) залити літром кип’яченої води і варити до консистенції рідкого киселю, влити у відвар таку ж кількість молока й знову прокип’ятити. Після охолодження з’єднати перший і другий відвари і розчинити в них 3 ст.ложки меду. Пити напій теплим по склянці 2-3 рази на день як загальноцміцнюючий засіб.

Напій із глодом стане в пригоді всім, хто хоче понизити вміст холестерину і цукру в крові, укріпити нервову систему й серце, уповільнити процеси старіння в організмі. Сік глоду потрібно змішати з відваром із вівсяних пластівців, потім додати цукор (80 г на 1 л суміші) й довести до кипіння. Пити по 0,5 – 1 склянці 2-3 рази на день.

Радить лікар К.М.Журавльова

Підступний гепатит!!!

Гепатит С недарма називають“ласкавим убивцею”. Звичайно він протікає безсимптомно, вражаючи при цьому печінку, і хворі дізнаються про захворювання випадково, коли проходять комплексне обстеження. Давно відомо, що заразитися вірусом можна через кров, нестерильні шприци і манікюрні інструменти, чужу бритву, а також при статевому контакті.

Нещодавно вчені довели, що вірус гепатиту С міститься й у слині хворих. Проводячи дослідження, вчені помітили,що з 250 проб слини кожна п’ята містить вірус гепатиту С. Він був виявлений в аналізах хворих, які мають високий рівень вірусу в організмі, а також у тих, хто страждає на кровоточивість ясен.

На думку вчених, слина хворого на гепатит С може бути заразною. Вони закликають домочадців хворого бути обачними, не користуватися його речами гігієни. Вчені вважають, що інфікування через поцілунок також можливе.

У 80% хворих вірус гепатиту С протікає у хронічній формі. Згодом захворювання може привести до цирозу і навіть раку печінки. Самопочуття і тривалість життя залежить від того, наскільки швидко розвивається захворювання. Щоб стримувати прогресування гепатиту С, треба змінити спосіб життя: відмовитися від алкогольних напоїв, цигарок, вживати дієтичну їжу. Крім того, регулярно проходити обстеження і лікування.

Підготвувала медсестра Пшенична О.П.