Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНЗ №14. Родинна газета .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
5.49 Mб
Скачать

Як правильно “посадити” родове дерево?

  1. Внизу (коріння) знаходяться наші далекі предки, а крона – це сьогоднішнє покоління. Вершина дерева – дитина, внизу зліва – мама, її сестри, брати. Далі внизу стрілкою від мами – бабуся та дідусь. Далі внизу від бабусі малюємо крону – це прабабуся та прадідусь, також і від дідуся продовжується крона – це прадід та прабабуся з іншого боку. Від стовбура дерева з правого боку така ж крона (по лінії батька). Жінок зображають у колі, а чоловіків – у прямокутнику.

  2. З’єднуюча лінія між чоловіками й жінками (наприклад, між татом і мамою або бабусею й дідусем) є суцільною (безперервною) й означає шлюб, якщо вона перервана, це значить, що шлюб розірвано.

  3. Біля кожного члена сім’ї необхідно вказати прізвище, і’мя та по батькові, в жінок вказати дівоче прізвище і прізвище по чоловікові, дату народження та дату смерті, якщо людина померла, місце проживання (країна, місто). Також необхідно зазначити професію та соціальний статус.

Часи, проведені в спілкуванні з дитиною, не минуть марно для вас, адже спілкування між рідними людьми необхідне для нас, як повітря та сонце.

Вважаю, мої поради будуть корисні для читачів газети.

Підготувала вихователь-методист Климчук Т.М.

Родина

Тато, мама, брат, сестричка мила,

Це є мої рідні, моя родина.

Вранці, ввечері, щодня благаю Бога я,

Щоб в щасті прожила

Родина моя. (Р.Кабальчинська)

Працьовита в нас сімя

...Сів мій тато до стола,

Я вечерю подала,

Засміявсь татусь до мене:

- Ах, хазяєчка мала!

Працьовита в нас сім’я, отака росту і я.

Недаремно каже мама:

- Помічниця ж ти моя! (Л.Компанієць)

***

Що дитині треба? Дім красивий, білий

І як світлий образ мамин погляд добрий.

Й батька дорогого чути добре слово,

А ще було б добре мати сестру й брата.

ПОГРАЙТЕ З ДІТЬМИ

Ігри

Вгадай емоцію

На столі картинкою донизу розкладаються схематичні зображення емоцій, чи фотографії з яскраво вираженими емоціями. Діти по черзі беруть будь-яку картку, не показуючи решті учасників. Завдання дитини – вгадати, що за емоція представлена на картинці, чи фотографії та зобразити її з допомогою мімікі, пантомімікі, голосових інтонацій, постави. Спочатку дорослий може допомагати дітям. Діти-глядачі мають відгадати, яку саме емоцію показує дитина, що саме може спричинити такі емоційні прояви.

Лото настроїв

Для проведення цієї гри необхідно мати набори картинок із зображенням тварин з різноманітною мімікою (наприклад, до одного набору входить рибка весела, сумна, сердита тощо, до другого: білочка сумна, весела, сердита тощо). Кількість наборів має відповідати кількості дітей, або кількості міні груп. Дорослий показує дітям схематичне зображення тої, чи іншої емоції (чи показує сам, описує словами, змальовує ситуацію). Завдання дітей полягає у відшукуванні у своєму наборі тваринки з такою ж емоцією.

Назва схоже

Метою гри є активізація словникового запасу слів, що позначають різні емоційні стани. Дорослий називає основну емоцію (або показує схематичне зображення, чи розігрує сам), а діти згадують ті слова, якими позначається ця емоція. Можна дітей розділити на дві команди. Представники кожної команди по черзі називають синоніми. Виграє та команда, що назвала останньою слово.