Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНЗ №14. Родинна газета .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
5.49 Mб
Скачать

Зробіть разом з дітьми

Щипалочка – одноразовий стаканчик, обтягнутий обрізаною гумовою ниткою. Це щипковий 1нструмент – іграшка, яка сприяє розвитку ритмічного слуху, відчуття сильної долі або початку музичної фрази.

Іграшковий ксилофон – його зроблено із ключів, які ударяють металевою паличкою. Відчуття різного діатонічного звучання сприяє розвитку звуковисотного слуху.

Музкерівник Старовєрова Л.О.

СЕКРЕТИ ТЕМПЕРАМЕНТУ

Як ніхто інший, сангвінік радіє життю. Оптиміст живе сьогоденням, а не минулим. Має багато друзів і взагалі щиро любить людей. Та його життєвому успіху можуть зашкодити слабка воля, недисциплінованість, егоїзм, емоційна непостійність. Він може не довести справу до кінця і потребує допомоги та підказок близьких людей. За такої умови кожен спокійно прожитий день поруч з сангвініком нагадає свято.

Лише оптимізм єднає сангвініка з холериком. Йому властиві ініціативність, рішучість, дисциплінованість. Добра організованість і сильна воля роблять холерика справжнім лідером. Водночас гордість, упертість, самовпевненість, навіть жорстокість зумовлюють зарозумілість і байдужість до почуттів, прав інших людей. Він не знає жалю й часто дратується без причин. З ним важко жити спокійним життям, та добре розпочинати нову ризиковану справу. Бійтеся ввести холерика в стан афекту (тоді “збройний конфлікт” гарантовано) і ніколи не обговорюйте з ним нічого, поки він не заспокоїться.

Коли болить душа, поспілкуйтеся з меланхоліком. Вірний, надійний, готовий до самопожертви друг, зрозуміє і поспівчуває. Схильний до самовдосконалення філософ-аналітик, чуттєва, душевна, талановита особистість. Він над усе чекає проявів уваги та любові й може захворіти, не відчувши їх. На жаль, меланхолікові властиві нерішучість, непостійність настрою, власні проблеми видаються йому найважливішими в світі, тож бійтеся мимоволі спровокувати черговий напад песимізму. Спілкування з ним схоже на мандри мінним полем чи болотом, де незважений крок може дорого коштувати.

Набагато спокійніше поряд із флегматиком – надійним, доброзичливим, веселим. Його практичність доповнюється багатою уявою та гострим розумом, але ці риси лишаться непоміченими, якщо не підтримати флегматика. Цей повільний, нерішучий, а часом і ледачий “спостерігач за життям” не поспішає докласти зусиль для досягнення успіху, потребує “погонича”, не любить змін. Вичерпавши терпіння, він упадає в такий гнів, що й не снився холерикові, тож стережіться спровокувати таке “виверження вулкану”!

На думку психологів, урахування особливостей темпераменту рідних та близьких може поліпшити психічний мікроклімат у вашій родині. Темпераменту не змінити, як одежину, не позбутися, як поганої звички. Маємо стримувати й удосконалювати себе, аби наші прояви емоцій не нагадували казкового джина, що вилітає з пляшки.

САНГВІНІК. * Веселий, життєрадісний. *Здебільшого не доводить до кінця розпочату справу. *Схильний переоцінювати себе. *Нестійкий в інтересах та уподобаннях. *Добре володіє собою. *Легко переживає неприємності. *Швидко схоплює нове, легко пристосовується до нових обставин. *Швидко занедбує справу, яка перестає його цікавити. *Енергійний, діловий. *Охоче береться до нової справи, легко змінює заняття. *Уникає копіткої, буденної, одноманітної роботи. *Товариський, чуйний, розкутий із незнайомими людьми. *Витривалий, працездатний. *Швидко засинає і прокидається. *Часом незібраний, проявляє поспішність у рішеннях. *Схильний відволікатися. *Говорить швидко, голосно, виразно.

ХОЛЕРИК. *Метушливий, непосидючий. *Нестриманий, запальний. *Різкий, прямолінійний з людьми. *Ініціативний. *Упертий. *Працює ривками. *Схильний до ризику. *Незлопам’ятний. *Має виразну міміку. *Говорить швидко, пристрасно. *Неврівноважений. *Може бути агресивним. *Нетерпимий до чужих недоліків. *Швидко діє, негайно приймає рішення. *Властиві швидкі, поривчасті рухи. *Непослідовний у досягненні мети. *схильний до різких змін настрою. *Нетерплячий.

МЕЛАНХОЛІК. *Сором’язливий. *Розгублюється в нових обставинах. *Важко знайомиться. *Не боїться самотності. *Швидко стомлюється. *Говорить тихо. *Не байдужий до похвали й осуду. *Мимоволі пристосовується до характеру співбесідника. *Не вірить у свої сили. *Пригнічений і розгублений при невдачах. *Дуже вимогливий до себе та інших. *Буває підозрілим. *Вразливий до сльозливості. *Потайний, нетовариський. *Пасивний, несміливий, покірливий. *Намагається викликати співчуття до себе.

ФЛЕГМАТИК. *Спокійний. *Послідовний. *Обережний, розсудливий. *Вміє чекати. *Мовчазний. *Розмовляє спокійно, не жестикулюючи. *Стриманий, терплячий. *Доводить справу до кінця. *Не витрачає сили марно. *Легко стримує поривання. *Прихильник порядку в житті та в роботі. *Майже не реагує на похвалу та осуд. *Незлобливий, поблажливий до “шпильок” на свою адресу. *Постійний у стосунках та інтересах. *Повільно включається в роботу, важко переносить її зміну. *Рівний у стосунках з людьми. *Любить акуратність і порядок. *Важко пристосовується до нових обставин.

Підготувала психолог Ярошук О.С.