Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
все разом.docx
Скачиваний:
143
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
765.27 Кб
Скачать

Обгрунтування вибору ферментаційного обладнання

Від якості та характеристики обладнання для ферментації залежить кінцевий результат усього технологічного процесу, саме тому при виборі ферментаційного обладнання приділяють велику увагу.

Для культивування E. coli М-17/рColap  обираємо ферментер в якому відбувається аерація, оскільки продуцент є аеробом, тому створюють аеробні умови продуванням стерильного повітря [16].

Оскільки культивування E. coli передбачається здійснювати глибинним способом в ферментерах. В даній роботі передбачено використання ферментеру фірми BioFlo*4500 (New Brunswick Sci) (рис.6.3.). з механічним перемішуванням, так як для проведення культивування E. coli передбачає забезпечення інтенсивного перемішування середовища.

Загальна характеристика ферментера:

Ферментер має верхній привід зі знімним двигуном, датчик швидкості, керування потоками повітря. Трубопровід з нержавіючої сталі.

Як перемішуючий пристрій використовується дволопатева мішалка, що забезпечує рівномірне розподілення поживних речовин.

Рис. 6.3. Загальна будова ферментера BioFlo*4500

Отже, запропонований апарат має високі масообмінні характеристики по кисню, в ньому легко можна варіювати режими перемішування та масообміну, забезпечується рівномірний розподіл мікроорганізмів та компонентів поживного середовища. Для забезпечення стерильності передбачено використання торцевих ущільнень валу перемішуючого пристрою з паровим захистом. Так вдається практично повністю запобігти потраплянню атмосферного повітря в апарат, що є дуже важливим для забезпечення асептичних умов культивування.

Обгрунтування вибору миючого засобу

Для забезпечення асептичності процесу культивування E. coli М-17/рColap перед початком процесу технологічне обладнання, що використовується миють та дезінфікують. До миючих та дезинфікуючих засобів існують наступні вимоги:

  1. повинні мати високу протимікробну активність відносно всіх збудників інфекційних, вірусних і паразитарних захворювань;

  2. мати невисоку токсичність для людей і тварин, не пошкоджувати шкіру і слизові оболонки;

  3. бути дешевими;

  4. не мати запаху і властивостей барвників;

  5. швидку дію та тривалість дії;

  6. не повинні псувати предмети, що підлягають дезінфекції.

Для дезінфекції та миття виробничих приміщень і лікувально-профілактичних закладах підходить алкіл (С12—С14) — диметилбензиламоній хлорид, що випускається промисловістю. Його комерційна назва «Катамін». Для знезаражування різних поверхонь приміщеннь, і посуду рекомендується 0,5%-вий розчин цього препарату, а для обладнання 1%.

Залежно від характеру об'єкта, що знезаражується, і наявності на ньому органічного забруднення. Він дозволяє поєднати два процеси — миття і дезінфекцію, що дуже зручно для працівників, які прибирають приміщення. Переваги використання такого засобу забезпечить для виробництва час та гроші, тому що для змішування концентрації, можемо користуватись одним реактором для змішування.

Поряд із високою бактерицидною активністю вони мають мийні властивості, не кородують метали. Але так як ми шукаємо принципо новий розчин, то для даного виробництва обираємо «Катамін», який будемо використовувати в приміщені (для генерального та щоденного прибирання 0,5%) та для миття і дезінфекції обладнання (1%).

«Катамін» – дезінфекційний мийний засіб виробництва фірми ЗАО НПФ «Бурсинтез» (Росія). Являє собою білий порошок. Після висихання розчину на оброблених поверхнях не утворюється плівка.

Гарантійний термін зберігання 2 року з дати виготовлення. Зберігають у щільно закритих ємностях при кімнатній температурі в місцях, недоступних для загального користування. [http://www.infodez.ru/product/11526_katamin_ab.html].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]