Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sl_praktika.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
412.17 Кб
Скачать

Пропозиція хабара з управління антикорупційного комітету

Оперативники Тернопільського обласного управління по боротьбі з організованою злочинністю виявили хабарницьку схему збагачення посадовців так званого ,,антикорупційного комітету”. Саме так званого, адже створена громадська організація була зареєстрована як державна установа, але це зовсім інша історія. Зрештою зараз мова не про це, а про кримінальні діяння, які чинилися під прикриттям голосно названої установи.

Антикорупційний комітет після державної реєстрації активно створював мережу управлінь, відділень по всій території України. Знали про таку подію й на Тернопільщині, тим більше, що рекламування проводилося через телебачення, радіо, газети. Виступаючи в засобах масової інформації, голова названого комітету не просто робив голосні заяви про завдання та перспективи новоствореної організації, а й оголошував про прийом на роботу.

Про куплені в антикорупційному комітеті посади ніхто й ніколи б не довідався, якби люди не залишилися непрацевлаштованими. Вони бачили підписані рукою голови комітету накази про їх призначення, чули обіцянки, що ось-ось їм нададуть теплі кабінети і повноваження, але не більше.

Пройшло два роки, і ті, кому люди носили великі суми грошей, стали уникати з ними спілкування. Хтось змінив номер телефону, дехто – навіть місце проживання. Потерпілі пішли до міліції.

УБОЗ УМВС України в Тернопільській області забезпечив належний супровід у кримінальних провадженнях, розпочатих за зверненнями громадян щодо підбурювання до давання хабара та заволодіння чужим майном шляхом обману службовими особами даної установи, досудові розслідування у яких було в подальшому об’єднано.

Під час проведення досудового розслідування слідчими слідчого управління УМВС України в Тернопільській області встановлено наступне.

Улітку 2011 року гр. З. наказом голови Антикорупційного комітету України був призначений на посаду експерта Західного регіонального управління Антикорупційного комітету України Тернопільської області. Призначення на таку відповідальну посаду повинно було надихати посадову особу на хороші справи, однак у нашому випадку викликало почуття вседозволеності та підштовхнуло на “чорні” справи. Саме тоді у З. виник злочинний намір, спрямований на підбурювання до давання хабара жителів Тернопільської області за вирішення питання щодо їх працевлаштування і не куди інде, а до Антикорупційного комітету України!

Усвідомлюючи те, що Антикорупційний комітет України згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зареєстрований як державна установа, але не функціонує у зв’язку з відсутністю бюджету, та, не будучи наділеним відповідними повноваженнями щодо призначення на посади та звільнення з посад співробітників Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України, гр. З почав повідомляти ряду осіб неправдиву інформацію про те, що він займається питаннями працевлаштування осіб у вищевказаний комітет, та пропонувати їм різні посади в районних відділеннях цього обласного відділу, при цьому зазначаючи, що для позитивного вирішення питання щодо призначення на посади потрібно передати грошові кошти, чим підбурював до давання хабара. Усі, кому були запропоновані посади, погодились на злочинні вимоги, оскільки вважали, що невиконання може призвести до настання шкідливих наслідків для їх законних прав та інтересів, а саме до непризначення на посади. Отримавши вказані грошові кошти, З., не маючи можливості виконати взяті на себе зобов’язання та наміру повернути кошти, шляхом обману привласнив їх.

Реалізуючи свій злочинний намір, у червні 2011 року гр. З. запропонував гр. А. посаду заступника начальника Чортківського районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України, за грошову винагороду в сумі 1300 євро. Наприкінці червня 2011 року А. згідно з попередньою домовленістю, перебуваючи біля супермаркету «Київ» по вул. Київській у м. Тернополі, будучи переконаним, що він буде влаштованим на запропоновану посаду і, відповідно, матиме статус державного службовця, передав З. грошові кошти в сумі 500 євро як частину хабара за своє працевлаштування. Крім того, на початку липня 2011 року, А., перебуваючи біля супермаркету «Київ» по вул. Київській у м. Тернополі, передав З., який повідомив, що для вирішення питання щодо працевлаштуванням потрібно ще доплатити, грошові кошти в сумі 1400 євро. Усього впродовж червня, липня 2011 року З. отримав від А. грошові кошти на загальну суму 1900 євро.

У серпні 2011 року З. запропонував Б. посаду оперативного працівника Чортківського районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України, при цьому зазначивши, що для позитивного вирішення питання щодо призначення на вказану посаду йому необхідно передати грошові кошти в сумі 2 тис. доларів США, чим підбурив Б. до давання хабара. На початку листопада 2011 року Б. згідно з попередньою домовленістю, перебуваючи в барі «Орфей» по вул. Київській у м. Тернополі, будучи переконаним, що він буде влаштованим на посаду, запропоновану З., і, відповідно, матиме статус державного службовця, передав З. грошові кошти в сумі 500 євро як частину хабара за своє працевлаштування. У кінці листопада 2011 року Б. з м. Чортків Тернопільської області через не встановленого слідством водія автобуса у м. Тернопіль передав З. грошові кошти в сумі 300 євро як ще частину хабара за своє працевлаштування на вищевказану посаду. Усього впродовж листопада 2011 року З. отримав від Б. грошові кошти на загальну суму 800 євро.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, спрямовану на підбурювання до давання хабара, на початку вересня 2011 року З. повідомив В., який займав посаду начальника Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України, завідомо неправдиву інформацію про те, що займається питаннями працевлаштування осіб у вищевказаний комітет та для залишення В. на даній посаді йому необхідно оплатити грошові кошти в сумі 10 тис. доларів США. Коли В. відмовився, то З. запропонував йому посаду начальника Збаразького районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України при цьому зазначивши, що для позитивного вирішення питання щодо призначення на вказану посаду йому необхідно оплатити грошові кошти в сумі 5 тис. доларів США, чим підбурив В. до дачі хабара. На дану пропозицію В. погодився.

Наприкінці листопада 2011 року В. згідно з попередньою домовленістю, перебуваючи біля супермаркету «Київ» по вул. Київській у м. Тернополі, будучи переконаним, що він буде влаштованим на посаду, запропоновану З., передав З. грошові кошти в сумі 16 тис. гривень як частину хабара за працевлаштування на вищевказану посаду.

У середині грудня 2011 року З. запропонував Д. посаду начальника Шумського районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України, при цьому зазначивши, що для позитивного вирішення питання щодо призначення на вказану посаду йому необхідно оплатити грошові кошти в сумі 40 тис. гривень, чим підбурив Д. до давання хабара. У грудні 2011 року Д., згідно з попередньою домовленістю, перебуваючи в офісі Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України по вулиці Шашкевича, 3, у м. Тернополі, будучи переконаним, що буде влаштованим на посаду, передав З. грошові кошти в сумі 40 тис. гривень як хабар за працевлаштування на вищевказану посаду.

У подальшому З., діючи вмисно, з корисливих мотивів, почав збирати грошові кошти від цих осіб ще й за вирішення питання з працевлаштування їх знайомих. Так, отримав від Л. грошові кошти в сумі 4 тис. доларів США за вирішення питання з працевлаштування К. на посаду заступника начальника Підволочиського районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України в сумі 2,5 тис. доларів США за вирішення питання з працевлаштування Ж. на посаду юриста цього районного відділення управління Державної установи Антикорупційного комітету України. Від В. отримав грошові кошти в сумі 2 тис. доларів США за вирішення питання з працевлаштування Х. на посаду експерта Збаразького районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України в сумі 20 тис. гривень за вирішення питання з працевлаштування М. на посаду начальника Теребовлянського районного відділення цього обласного відділу в сумі 2 тис. доларів США за вирішення питання з переведення Т. з посади оперативного працівника Заліщицького районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України на посаду заступника начальника даного відділення та в сумі 2500 євро за вирішення питання з працевлаштування Ч. на посаду оперативного працівника Заліщицького районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України. Від П. отримав грошові кошти в сумі 3500 євро за вирішення питання з працевлаштування Р. на посаду юриста Заліщицького районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України.

Усього протягом 2011 року З. шляхом обману заволодів грошовими коштами жителів Тернопільської області на загальну суму 268 964,92 гривні та у 2012 році на загальну суму 15 979,58 гривень.

На підставі зібраних у кримінальному провадженні доказів З. повідомлено про підозру в підбурюванні до давання хабара, тобто в учиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 369 КК України (у редакції Закону України від 13.04.2012 № 4652-VI), у підбурюванні до давання хабара, учиненому повторно, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369 КК України (у редакції Закону України від 13.04.2012 № 4652-VI), а також у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), учиненому у великих розмірах, тобто в учиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

В. повідомлено про підозру в посередництві в даванні хабара, тобто в учиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 369 КК України (у редакції Закону України від 13.04.2012 року № 4652-VI), у даванні хабара, учиненому повторно, тобто в учиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України (у редакції Закону України від 13.04.2012 № 4652-VI) та в посередництві в даванні хабара, учиненому повторно, тобто в учиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 369 КК України (у редакції Закону України від 13.04.2012 № 4652-VI).

А. повідомлено про підозру в підбурюванні до давання хабара, тобто в учиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369 КК України (у редакції Закону України від 13.04.2012 № 4652-VI), а також у посередництві в даванні хабара, учиненому повторно, тобто в учиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 369 КК України (у редакції Закону України від 13.04.2012 № 4652-VI).

Л. повідомлено про підозру в посередництві давання хабара, тобто в учиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 369 КК України (в редакції Закону України від 13.04.2012 № 4652-VI).

Досудове розслідування завершено. Згідно з ст. 291 КПК України складений у зазначеному кримінальному провадженні обвинувальний акт направлено для затвердження прокуророві відділу прокуратури Тернопільської області.

Добровільно подані заяви інших учасників кримінального процесу щодо пропонування чи давання хабара до початку досудового розслідування набули згідно ч. 6 ст. 369 КК України статусу обставин, що звільняють від кримінальної відповідальності, оскільки вони заявили в УБОЗ УМВС України в Тернопільській області про скоєне до повідомлення їм про підозру в учиненні злочину. Виділені стосовно них окремі кримінальні провадження були після завершення досудового розслідування направлені до суду з клопотаннями про звільнення від кримінальної відповідальності.

Так і закінчились пригоди експерта Західного регіонального управління Антикорупційного комітету України Тернопільської області. Цікаво, а про що думав експерт, розпочинаючи свою злочинну діяльність? Напевно, не про кардинальне покращення ситуації у сфері боротьби з корупцією в Україні.

Пухальський Валентин Леонідович

старший слідчий в особливо важливих справах відділу розслідування особливо важливих справ та злочинів, учинених організованими групами і злочинними організаціями СУ УМВС України в Житомирській області, підполковник міліції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]