Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sl_praktika.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
412.17 Кб
Скачать

Викриття корупціонера

Незважаючи на те, що одним із пріоритетних напрямків політики держави є боротьба з корупційними проявами серед держслужбовців, незважаючи на широке висвітлення як в засобах масової інформації, так і безпосередньо в державних установах та на підприємствах тяжких наслідків, які спричиняються такими незаконними діями, окремі особи, які займають посади держслужбовців та в силу свого службового становища мають доступ до благ та привілеїв, які повинні належати громадянам, не втримуються від спокуси незаконного та легкого збагачення за рахунок інших. Окремі випадки корупційних діянь можуть здивувати стороннього слухача своєю зухвалістю, відкритістю та вірою злочинців у свою безкарність.

Так, в СУ УМВС України в Черкаській області здійснювалося досудове розслідувалося в кримінальному провадженні, відкритому за фактом вимагання та отримання неправомірної вигоди посадовою особою, яка займає відповідальне становище, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Провадження розпочато за зверненням громадянина З., який повідомив органи досудового розслідування про вимагання грошової винагороди одним із членів комісії (гр. А.) за вирішення питання щодо перемоги в конкурсі на визначення орендаря нерухомого майна. Ситуація, яку описав заявник, складала негативне враження, зокрема його було поставлено перед вибором: або платити, або залишатись без будь-яких шансів у конкурсі на визначення орендаря, – повідомивши, що за його кандидатуру навмисно ніхто не голосуватиме. Вибір, перед яким поставили заявника навіть не прикривали від інших, навпаки, дії корупціонера створювали враження про те, що так і повинно бути, та впевненість у своїй безкарності.

Запорукою успіху в зібранні доказів та фіксації злочинних дій стали планування слідчих (розшукових) дій та заходів з урахуванням характеру корупційних діянь та особи, чітка взаємодія з оперативними підрозділами та повна фіксація технічними засобами.

Першочергово слідчим отримано дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій, передбачених ст.ст. 260, 263, 269, 271 КПК України. При цьому в даному випадку було доцільно проводити контроль за вчиненням злочину у формі спеціального слідчого експерименту, оскільки методи проведення цієї дії максимально відображають реальну обстановку, при якій вчиняється злочин, передбачений ст. 368 КК України.

За їх результатами проведено огляд місця події – приміщення пабу, де відбулася передача грошових коштів громадянину А. В ході огляду місця події було застосовано безперервну відеофіксацію даної слідчої дії, що в подальшому унеможливило будь-яке перетворення дійсних фактів, які відбувалися під час ОМП, як з боку захисту, так і з боку обвинувачення. Крім того, в ході ОМП проводилися змиви з рук громадянина А. за відповідною методикою, яка рекомендована експертами НДЕКЦ при УМВС, а саме: доцільно використовувати для проведення змивів з рук особи лише марлеві тампони, які отримують шляхом розрізання певної частини аптечного бинта на три рівних частини, при цьому дві частини використовуються як тампони для проведення змивів з рук, а третя частина – як контрольний зразок марлевого тампона, який в подальшому надається на судово-хімічну експертизу.

В подальшому проведено судово-хімічну експертизу, яка підтвердила тотожність виявленої хімічної речовини на марлевих тампонах, якими робилися змиви з рук громадянина А., із хімічною речовиною, якою помічалися грошові купюри, отримані громадянином А. як неправомірна вигода, та судову техніко-криміналістичну експертизу, предметом дослідження якої були гроші, отримані А. як неправомірна вигода. Експертиза підтвердила виготовлення вказаних грошових купюр підприємством, яке здійснює виготовлення таких купюр в Україні.

В іншій частині розслідування в кримінальному провадженні було «справою технічною».

Таким чином, досудовим розслідуванням установлено, що з липня 2013 року головний спеціаліст-юрисконсульт відділу кадрово-правового забезпечення, запобігання та виявлення корупції Головного управління статистики у Черкаській області громадянин А., якому присвоєна 6-а категорія державного службовця і який згідно з наказу № 20 від 01.01.2001 РВ ФДМУ по Черкаській області входив до складу комісії для проведення конкурсу з визначення найбільш ефективного орендаря державного нерухомого майна – частини нежитлових приміщень першого поверху адмінбудівлі, розташованої за адресою: Черкаська область, м. Черкаси, вул. Щорса,6, що обліковується на балансі Головного управління статистики у Черкаській області, використовуючи надану йому владу та службове становище, з корисливих мотивів вимагав від З. неправомірну вигоду в розмірі 5 тис. гривень за сприяння останньому в позитивному вирішенні питання щодо його участі та перемоги у вищезазначеному конкурсі, а саме шляхом надання допомоги З. в підготовці, оформленні та подачі документів до РВ ФДМУ по Черкаській області, а також надання на користь З. власного голосу, як члена конкурсної комісії. Реалізуючи свій злочинний умисел, А. 01.10.2013 приблизно о 12.30, знаходячись у приміщенні пабу «Ч», який розташований за адресою: м. Черкаси, вул. Хрещатик, 225, – отримав від громадянина З. згідно з попередньою домовленістю, неправомірну вигоду в сумі 5 тис. гривень, після чого був затриманий працівниками міліції та добровільно видав отримані ним вказані грошові кошти від З.

Як результат, кримінальне провадження направлено з обвинувальним актом до суду, яким громадянина А. засуджено до 5 років позбавлення волі за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Колєсніков Михайло Павлович – заступник начальника відділу розслідування дорожньо–транспортних пригод СУ УМВС України в Черкаській області, підполковник міліції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]