Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sl_praktika.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
412.17 Кб
Скачать

Посилка з сюрпризом

Велика кількість громадян нашої країни починає освоювати підприємницьку діяльність з метою забезпечення себе постійним заробітком, тому даний вид діяльності в Україні вже є цілком звичним видом отримання доходів громадян.

Проте існують як законні, так і протизаконні види діяльності. Протизаконними видами підприємницької діяльності є нелегальні способи отримання доходу шляхом торгівлі предметами, забороненими або вилученими з торгового обороту, наприклад продаж або купівля наркотиків, зброї, контрафактної продукції, а також работоргівля. Якщо розглядати даний вид бізнесу з точки зору прибутковості, то, на жаль, найбільш вигідним на сьогоднішній день є саме торгівля зброєю. За даними досліджень, проведених ООН, оборот торгівлі зброєю в світі становить понад 300 млрд. доларів на рік –близько 6% від світового бізнес-обороту нашої планети.

Причиною таких значних показників прибутковості в даній сфері нелегального бізнесу є величезна затребуваність зброї в кожній країні. Особливо в таких країнах, в яких панують диктатори.

На сьогодні торгівля зброєю після нелегального продажу наркотиків і торгівлі людьми є найбільш прибутковим бізнесом, де “крутяться” величезні гроші.

Розглядаючи питання правового забезпечення обігу зброї у світі, необхідно зазначити, що головним суб'єктом, який всебічно та найактивнішим чином переймається цим питанням, є Організація Об'єднаних Націй. Основним питанням, яке турбує держав-членів ООН у цій царині, залишається проблема незаконного і стрімкого розповсюдження вогнепальної зброї у світі.

Велика кількість різноманітних документів, присвячених розв’язанню цієї проблеми, що були прийняті світовою спільнотою протягом двох останніх десятиліть, складає колосальний теоретичний і практичний правовий досвід, який має неодмінно бути використаний також і Україною на шляху гармонізації національного законодавства у цій сфері.

У тій частині Європи, яку зараз об’єднує Європейський союз (а саме тут зароджувалася більшість сучасних війн), з'явилася співдружність держав в інтересах забезпечення власної та колективної безпеки. Союз цей і сьогодні принципово орієнтований на те, щоб усі спірні питання вирішувалися виключно мирним та цивілізованим шляхом.

На жаль, таку точку зору поділяють не всі держави світу і, у першу чергу, владні структури таких країн.

Слід зазначити, що йдеться про вогнепальну або стрілецьку зброю, тобто зброю індивідуального використання, малогабаритну (пістолети, автомати тощо).

Стрілецька зброя стала однією з головних проблем для міжнародної спільноти та безпеки у світі у зв'язку з її надмірним розповсюдженням у всіх регіонах земної кулі. У локальних війнах та конфліктах така зброя користується найбільшим попитом. Причина такої популярності полягає у наступному: стрілецька зброя має відносно низьку ціну; має смертельну дію; зручна у перевезенні, її легко сховати; може використовуватися протягом тривалого терміну; проста у користуванні.

Жоден регіон, жодна країна світу не є застрахованими від руйнівних наслідків розповсюдження стрілецької зброї. Накопичення цієї зброї саме по собі не викликає конфліктів, утім легкий доступ до них заохочує насильство як спосіб врегулювання спорів, поглиблює і посилює їх, надаючи їм смертоносного характеру.

Світ є переповненим стрілецькою зброєю. На сьогоднішній день у світі в обігу знаходиться не менше 639 мільйонів одиниць такої зброї – по одній одиниці зброї на кожну дванадцяту людину на землі.

Приблизно 50-60 відсотків світового обсягу торгівлі стрілецькою зброєю є законним, однак законно експортована зброя нерідко потрапляє на чорний ринок.

Незаконна торгівля стрілецькою зброєю є великим та прибутковим бізнесом. Тут не сплачуються ніякі податки чи мита, а валовий прибуток є колосальним. Погрозу розповсюдження зброї підсилює і те, що велика пропозиція зброї викликає постійне зниження її ціни.

З 09 по 20 липня 2001 року було проведено Конференцію Організації Об'єднаних Націй із проблеми незаконної торгівлі стрілецькою зброєю і легкими озброєннями у всіх її аспектах, за результатами проведення якої 20 липня 2001 року ухвалено Програму дій ООН із запобігання і викорінення незаконної торгівлі стрілецькою зброєю та легким озброєнням у всіх її аспектах та боротьбі з нею.

Конференція Організації Об'єднаних Націй із проблем незаконної торгівлі стрілецькою зброєю і легкими озброєннями у всіх її аспектах не була єдиним заходом у галузі цієї проблеми. Майже одночасно із Конференцією у Відні (Австрія) у контексті міжнародної безпеки та роззброєння проходив інший переговорний процес.

02 березня 2001 року державами-учасницями була досягнута згода щодо прийняття Протоколу проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї, яка доповнює Конвенцію Організації Об'єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності.

Один із перших варіантів визначення поняття «вогнепальна зброя» було запропоновано Європейською конвенцією по контролю за придбанням та зберіганням вогнепальної зброї приватними особами. Європейська конвенція, що була підписана у Страсбурзі 28 червня 1978 року та набула чинності від 1 липня 1982 року, запропонувала занадто розгалужене, складне та далеке від універсального визначення. Більш точне визначення вогнепальної зброї зазначено в Протоколі проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї. Цей Документ було затверджено Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 31 травня 2001 року № 55/255 як додаток до Конвенції ООН проти транснаціональної організованої злочинності, згідно з якими вогнепальна зброя – це будь-яка переносна стольна зброя, яка здійснює постріл, призначена або може бути легко пристосована для здійснення пострілу, або прискорення кулі чи снаряду за рахунок енергії вибухової речовини, виключаючи старовинну вогнепальну зброю або її моделі. Старовинна вогнепальна зброя або її моделі визначаються відповідно до внутрішнього законодавства. Однак старовинна вогнепальна зброя ні в якому разі не включає вогнепальну зброю, виготовлену після 1899 року.

Відповідно до Розділу ІІ Міжнародного Кодексу поставки зброї можуть здійснюватися лише у тому випадку, якщо буде обґрунтовано доведено, що пропонована поставка не буде використовуватися державою - отримувачем для сприяння серйозним порушенням прав людини.

У свою чергу, Україна також активним чином залучається до вирішення проблеми правового впорядкування обігу зброї у світі.

На сьогоднішній день наша держава є учасницею двох міжнародних документів у сфері контролю над легкими озброєннями та стрілецькою зброєю: «Програми дій ООН із запобігання і викорінення незаконної торгівлі стрілецькою зброєю та легким озброєнням у всіх її аспектах та боротьбі з нею» та Документа ОБСЄ про легкі озброєння і стрілецьку зброю.

У ході міжнародних багатосторонніх заходів із проблематики незаконного розповсюдження вогнепальної зброї Україна наголошує, що лише спільними зусиллями міжнародне співтовариство зможе ефективно протидіяти неконтрольованому розповсюдженню цього виду зброї.

Слід зазначити, що найважливішим аспектом міжнародних та національних зусиль з протидії нелегальному розповсюдженню вогнепальної зброї є запровадження ефективних законодавчих і нормативних актів у сфері експортного контролю та їх чітке дотримання. Уряд України приділяє значну увагу забезпеченню дотримання на національному рівні міжнародних вимог у відповідній сфері, зокрема тих, що містяться у Програмі дій ООН та Документі ОБСЄ. Україна чітко виконує рішення, ухвалені Радою Безпеки ООН, ОБСЄ та в рамках Вассенаарської домовленості. Резолюції РБ ООН, що запроваджують режими санкцій, є керівними настановами при ухваленні відповідних законодавчих і нормативних актів.

При прийнятті рішень щодо постачання озброєнь наша держава враховує положення Мораторію Економічного Співтовариства Держав Західної Африки на імпорт, експорт та виробництво стрілецької зброї, а також політичні принципи Кодексу поведінки ЄС стосовно експорту звичайних озброєнь.

Верховною Радою України, Президентом України та Кабінетом Міністрів України ухвалено низку законодавчих та нормативних актів, які регулюють усі форми діяльності на національному рівні у сфері експорту озброєнь. Зокрема, у лютому 2003 року набув чинності Закон України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання». Цей Закон регулює діяльність, пов'язану з державним контролем за міжнародними передачами товарів військового призначення, з метою забезпечення дотримання Україною її міжнародних зобов'язань, а також національних інтересів держави у сфері міжнародної торгівлі озброєннями.

Крім забезпечення надійного державного контролю за виготовленням, зберіганням, використанням та міжнародними передачами стрілецької зброї, Україна вживає зусиль із метою ліквідації надлишкових запасів цієї зброї, що розглядається міжнародним співтовариством як першочерговий засіб унеможливлення її потрапляння у нелегальний обіг.

Також, відповідно до актів Всесвітнього поштового союзу, Митного кодексу України від 13 березня 2012 року, пунктів 2-6 статті 15 Всесвітньої поштової конвенції від 12.02.2008, затвердженої Указом Президента України від 09.01.2013 № 5/2013 «Про затвердження Всесвітньої поштової конвенції, Заключного протоколу Всесвітньої поштової конвенції, Угоди про поштові платіжні послуги та Першого додаткового протоколу до Загального регламенту Всесвітнього поштового союзу», ст. 141 Закону України від 04.10.2001 № 2759-ІІІ «Про поштовий зв’язок» та згідно з пунктом 37 Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних поштових та експрес-відправленнях, заборонених до пересилання предметів та речовин, а саме: вогнепальної зброї усіх видів і боєприпасів до неї, холодної зброї та інших предметів, спеціально призначених для нападу та оборони (кастети, стилети, балончики з рідиною паралітичної дії тощо), вибухових, легкозаймистих або інші небезпечних речовин, якщо інше не передбачено законодавством.

Проте, незважаючи на встановлену законом заборону та кримінальну відповідальність за носіння, придбання, зберігання, передачу та збут вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу, передбачену ст. 263 КК України, яка полягає у позбавленні волі на строк від двох до п’яти років, вчиняються злочини цієї категорії.

Уолтер Мондейл, віце президент США, одного разу сказав: «Запрет на оружие не разоружает преступников. Он их привлекает».

Так, у грудні 2013 року на території міста Кіровограда оперативним підрозділом управління карного розшуку (УКР) УМВС України в Кіровоградській області виявлено незаконну діяльність осіб, які займались продажем вогнепальної зброї та боєприпасів через відділення ТОВ «Нова пошта».

Слідчим відділом слідчого управління УМВС України в Кіровоградській області 14.12.2013 за № 12013120050000550 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 263 КК України, за фактом незаконного поводження зі зброєю та бойовими припасами.

З метою фіксації та припинення злочинної діяльності, пов’язаної з наданням незаконного доступу до вогнепальної зброї жителям м. Кіровограда та інших областей України, в ході досудового розслідування було проведено 10 негласних слідчих (розшукових) дій, зокрема: зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, аудіо, – відеоконтроль особи; спостереження за особою, контроль за вчиненням злочину та інші.

В подальшому за місцем проживання осіб, які придбали та збули без передбаченого законом дозволу вогнепальну зброю та боєприпаси, одночасно в різних містах України, зокрема в Дніпродзержинську, Києві, Кіровограді та інших – проведено 30 обшуків приміщень, під час яких вилучено вогнепальну зброю та боєприпаси: автомати моделі «АКС-74У», калібру 5,45 мм; предмет, за типом замаскований під авторучку, який є вогнепальною зброєю; пістолет моделі «STALKER MOD M 914S» калібру 9мм; 608 патронів калібру 5,45мм, 5,6мм, 9 мм, пістолет конструкції Макарова (ПМ), калібру 9мм; 217 патронів; пістолет моделі «ПМР» калібру 9мм; пістолет моделі «STALKER MOD M 906» калібру 9мм, автомат моделі «АКМ» калібру 7,62мм, пістолет № ВЕ 2034 калібру 9мм, 1957 року виготовлення, виробництва СРСР; автомат «АКМ» калібру 7,62мм 1943 р.в., 8 магазинів та патронів до нього в кількості 318 штук, револьвер «Наган-С» та пістолет «ZORAKI-M906», 2 пістолети № ХК 002110 та № 026001 калібру 9мм, 391, калібру 5,45мм до автоматів системи «Калашникова» «АК-74, АКС-74У, РПК-74» зразка 1973 року; 152 патрони калібру 5,6мм, до спортивної і мисливської нарізної вогнепальної зброї калібру 5,6мм (карабіни ТОЗ-11, ТОЗ-21, ТОЗ-8м та інші). Дана вогнепальна зброя та патрони придатні для стрільби. В подальшому вилучені речі були направлені до НДЕКЦ при УМВС України в Кіровоградській області для проведення судово-балістичної експертизи.

Починаючи з 25.12.2013, двом особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, тобто в носінні, придбанні, зберіганні, передачі та збуті вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів без передбаченого законом дозволу.

Під час досудового розслідування встановлено, що гр. П., маючи умисел на незаконне носіння, придбання, зберігання, передачу та збут вогнепальної зброї і бойових припасів без передбаченого законом дозволу у 2013 році (точна дата слідством не встановлена), за невстановлених обставин придбав у невстановлених осіб шляхом отримання у відділеннях ТОВ «Нова Пошта» в м. Дніпродзержинську Дніпропетровської області вогнепальну зброю та боєприпаси, які переніс до місця свого проживання за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, – де незаконно їх зберігав до 25.12.2013.

Крім того, в грудні 2013 року (точна дата та час слідством не встановлені), гр. П. замовив у невстановлених слідством осіб з м. Києва та придбав шляхом отримання у відділеннях ТОВ «Нова Пошта» в м. Дніпродзержинську Дніпропетровської області вогнепальну зброю та боєприпаси, які переніс до місця свого проживання за вищевказаною адресою, де їх зберігав з метою подальшого збуту.

Реалізовуючи свій злочинний умисел на збут вогнепальної зброї та боєприпасів, будучи зареєстрованим в глобальній мережі Інтернет, на форумі «G….com.ua» під ніком «Б.», де став вишукувати осіб, які здійснюють міжнародні перевезення вантажу, а саме до Російської Федерації, та які могли б незаконно перевезти вогнепальну зброю і боєприпаси для невстановленого слідством замовника, з яким познайомився через мережу Інтернет.

Підшукавши 08.12.2013 таку особу, яка на вказаному форумі зареєстрована як «V.» та представлялась як далекобійник під вигаданими даними С., гр. П. з метою конспірації повідомив йому, що вантаж буде малогабаритним та заборонений до обігу, за перевезення якого він отримає 150 доларів США. Гр. С., зрозумівши, що гр. П. дійсно має наміри переправити до Російської Федерації вантаж, який заборонений до обігу, повідомив про це працівників правоохоронних органів.

11.12.2013 гр. П. продовжуючи свої злочинні дії та будучи впевненим в тому, що гр. С. незаконно перевезе вогнепальну зброю та бойові припаси до Російської Федерації, упакував в посилку, переніс з місця свого проживання до відділення ТОВ «Нова Пошта», що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ – та відправив на ім’я гр. С., згідно з товарно-транспортною накладною №5900000 до м. Кіровограда, а саме на відділення ТОВ «Нова Пошта» вогнепальну зброю та боєприпаси, а також 150 доларів США за перевезення вказаної вогнепальної зброї до Російської Федерації, які були вилучені 16.12.2013 в ході здійснення тимчасового доступу до речей та документів за ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда у вищевказаному відділенні м. Кіровограда ТОВ «Нова Пошта».

Крім того, гр. П., продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на незаконний збут вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу, через глобальну мережу Інтернет, на форумі «G….com.ua», де він зареєстрований під ніком «Б.», познайомився з мешканцем м. Київ гр. Б., який зареєстрований на вказаному форумі під ніком «S.» та з яким в подальшому спілкувався по телефону. В ході однієї із розмов гр. П. домовився про обмін вогнепальної зброї та боєприпасів, які він зберігав за місцем свого проживання на іншу перероблену вогнепальну зброю, яку гр. Б. зберігав за місцем свого проживання в м. Києві, з доплатою гр. П. за автомат 5 тис. гривень.

Діючи згідно з домовленостями, гр. Б. в період з другої декади листопада 2013 року по першу декаду грудня 2013 року, (точна дата та час слідством не встановлені) шляхом відправлення посилки через відділення ТОВ «Нова Пошта» в м. Києві збув гр. П. вогнепальну зброю. Гр. П., отримавши вказану зброю у відділенні ТОВ «Нова Пошта» в м. Дніпродзержинську, переніс до місця свого проживання, де незаконно зберігав до 25.12.2013. В подальшому, реалізовуючи свій злочинний намір та діючи згідно з домовленостями, гр. П. в період часу з 12 по 13 грудня 2013 року упакував у посилку та переніс з місця свого проживання до відділення ТОВ «Нова Пошта», що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, – та відправив гр. Б. перероблену вогнепальну зброю.

На цей час досудове розслідування в даному кримінальному провадженні завершено, складено обвинувальний акт та направлено до суду. Осіб, які вчинили зазначене кримінальне правопорушення, ураховуючи навіть їх щире каяття на досудовому розслідування, чекає покарання.

На сьогодні народними депутатами України вноситься ряд проектів законів України про зброю. Свого часу спроби узаконити зброю невійськового призначення в Україні не увінчалися успіхом. Сьогодні законодавство забороняє придбання, зберігання і носіння вогнепальної зброї. Прихильники узаконення зброї нагадують, що у країнах, де вона дозволена, знижується рівень злочинності. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки права населення щодо володіння зброєю обмежені незначно. Із 50 американських штатів в 31 дозволено приховане носіння зброї. У тих штатах, де носити зброю заборонено законом, здійснюється вдвічі більше злочинів. Уряд Молдови дозволив населенню купувати стрілецьку зброю, що сприяло зниженню рівня злочинності вдвічі. При цьому придбана легально вогнепальна зброя майже не використовувалася в кримінальних цілях.

Проте, зважаючи на вищевикладене, можна сказати, що до легалізації вогнепальної зброї наша Україна не готова. У тих країнах, де зброя є в більш-менш вільному обігу, існують давні історичні традиції користування нею. Зокрема, в англосаксонських державах носити зброю ще з періоду середньовіччя могли вільні люди. І, незважаючи на давні традиції, ми періодично чуємо про криваві розправи з використанням зброї в США чи деінде. У нас же лібералізація отримання дозволів на вогнепальну зброю може призвести до перетворення вулиць на місця бойових дій.

Як людина, яка має досвід роботи у правоохоронній системі МВС, я за те, щоб поки що питання про вільне володіння зброєю відкласти років на десять, тому що наше суспільство не повністю готове до користування зброєю. Світова практика показує, що трапляється у США і вже навіть у Скандинавських країнах, які найбільш спокійні.

Більшість громадян України стверджує, що кожен здоровий повнолітній громадянин повинен мати можливість отримати зброю, але знаючи про ризики, які пов’язані зі зберіганням та носінням зброї, зараз приймати рішення щодо безпринципного дозволу на зброю, вважаю, не зовсім доцільно. Має з’явитися певна культура поводження зі зброєю, бо вона, бачте, може стріляти, а тому потребує серйозної відповідальності від того, хто її зберігає чи нею користується.

Остапенко Оксана Володимирівна

начальник відділу розслідування злочинів у сфері службової діяльності СУ УМВС України в Черкаській області, майор міліції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]