Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sl_praktika.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
412.17 Кб
Скачать

Легка нажива

У 2013 році відділом розслідування особливо важливих справ та злочинів, учинених організованими групами і злочинними організаціями, слідчого управління УМВС України у Вінницькій області проводилось досудове розслідування в кримінальному провадженні, відкритому 18.01.2013 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 186, ч. 4 ст. 187 КК України.

22.02.2013 до чергової частини Козятинського РВ УМВС України у Вінницькій області надійшли повідомлення від Григориченко Ж.Г., Шеремети В.І. та Яворської Т.Й. щодо встановлення осіб, які в період з 08.00 до 13.00 учинили крадіжки майна з їх будинків, розташованих на сусідніх вулицях у м. Козятин Вінницької області.

Завдяки чітко організованій роботі слідчо-оперативної групи в стислий термін допитано сусідів сімей, з будинків яких вчинено крадіжки. Як результат, установлено автомобіль таксі, послугами якого скористалися зловмисники після вчинення злочинів. Будучи допитаним, водій таксі розповів, що близько 11.00 підвозив трьох молодих чоловіків ромської народності з великими сумками до автовокзалу. З метою їх виявлення, поінформовано територіальні підрозділи ДПС ДАІ області, якими перевірявся автотранспорт за всіх можливими напрямами слідування, у результаті чого у одній із маршруток сполученням Козятин - Вінниця зловмисників було виявлено. При них знаходилися речі, які потерпіли впізнали як речі викрадені з їх будинків. Зловмисниками виявилися Биндар А.В. (1990 р.н., житель Харківської області, раніше судимий у 2011 р. за ч. 3 ст. 185 КК України до 3 років позбавлення волі з іспитовим строком 2 роки та у 2012 і 2013 роках повторно притягнутий до кримінальної відповідальності за ч. 3 ст. 185, ч. 3 ст. 186 КК України), Лакатош Б.А. (1993 р.н., житель Донецької області, раніше судимий у 2011 році за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 186 КК України до 2 років позбавлення волі) та Коломпар А.О. (1985 р.н., житель м. Запоріжжя). Зазначені особи дали зізнавальні показання і з урахуванням зібраних доказів та характеристик осіб підозрюваних їх затримано в порядку ст. 208 КПК України.

У ході досудового розслідування стало відомо, що з середини січня 2013 року Биндар А.В. запропонував своїм товаришам Лакатошу Б.А. та Коломпару А.О. спільно вчиняти злочини, спрямовані на заволодіння майном громадян, на що вони погодились. Залучаючи до складу злочинної групи вказаних осіб, Биндар А.В. достовірно знав, що Лакатош Б.А. та Коломпар А.О. не мають інших законних джерел доходів, ніде не працюють, тому погодяться брати участь у вчиненні злочинів. Підґрунтям для створення вказаної групи стали довірливі стосунки, що склались між ними, а також родинні відносини між Биндарем А.В. та Лакатошем Б.А. Таким чином, Биндар А.В. з корисливих мотивів, прагнучи швидкого особистого збагачення, з метою заволодіння майном громадян, організував та очолив злочинну групу. Завдяки своїм діловим якостям, організаторським здібностям та вольовим рисам характеру, а також негативному досвіду, набутому під час учинення попередніх злочинів, Биндар А.В. створив із вказаних осіб згуртовану та стабільну групу, в якій він користувався беззаперечним авторитетом лідера.

Як організатор та керівник злочинної групи, Биндар А.В. особисто визначав час та місце вчинення злочинів, підшуковував об’єкти злочинних посягань, розподіляв функції кожного члена під час учинення злочинів, брав безпосередню участь у вчиненні злочинів, розподіляв кошти та цінності, отримані в результаті злочинної діяльності, серед членів групи, забезпечував діяльність організованої ним групи та збував викрадене майно.

Лакатош Б.А. та Коломпар А.О. діяли згідно із вказівками Биндаря А.В., виконуючи визначені кожному з них функції, а саме: Лакатош Б.А. допомагав підшуковувати об’єкти злочинних посягань, з метою проникнення у житло громадян підшуковував знаряддя для зламу, переносив з місць злочинів та допомагав збувати викрадене майно; Коломпар А.О., перебуваючи неподалік будинків чи квартир потерпілих, забезпечував безпеку членів групи під час учинення злочинів та вживав заходів, щоб не бути викритими, а у випадках викриття їх злочинних дій власниками помешкань застосовував насильство щодо них з метою надання можливості співучасникам безперешкодно вчиняти злочини та не дати змоги потерпілим чинити опір чи повідомити про їх злочинні дії, допомагав переносити викрадене майно.

Втілюючи в життя свій злочинний план, Биндар А.В., Лакатош Б.А. та Коломпар А.О., діючи в складі організованої злочинної групи, очолюваної Биндарем А.В., з середини січня до кінця лютого 2013 року з метою заволодіння майном громадян, постійно переїжджаючи автомобільним чи залізничним транспортом з одного населеного пункту в інший, учинили ряд крадіжок, грабежів та розбоїв з проникненням у житло на території Вінницької, Житомирської, Черкаської, Кіровоградської та Львівської областей.

Крім того, під час учинення розбою в м. Дрогобич Львівської області Коломпар А.О., вийшовши за межі попередньої домовленості про вчинення вказаного злочину з Биндаром А.В. та Лакатошем Б.А., учинив убивство потерпілої Міцяк Ф.Ф.

У кінці лютого 2013 року злочинну діяльність указаних осіб було викрито та припинено працівниками міліції. Розслідування в кримінальному провадженні, яке об’єднало кримінальні провадження про 10 особливо тяжких злочинів, учинених зазначеною злочинною групою, проводилося старшим слідчим в особливо важливих справах відділу розслідування особливо важливих справ та злочинів, учинених організованими групами і злочинними організаціями, СУ УМВС України у Вінницькій області.

Слідчим невідкладно були призначені необхідні експертизи, зокрема: дактилоскопічні та молекулярно-генетичні, результати яких стали безспірними доказами вини учасників злочинної групи у вчиненні інкримінованих їм злочинів. Так, згідно з висновком дактилоскопічної експертизи, сліди рук, виявлені в помешканнях потерпілих, залишені підозрюваними Биндарем А.В. та Лакатошем Б.А.; згідно з висновком молекулярно-генетичних експертиз, генетичні ознаки в біологічних слідах, вилучених з деяких помешкань потерпілих, у тому числі з квартири вбитої Міцяк Ф.Ф., збігаються з генетичними ознаками зразків крові Биндара А.В.

Одночасно з цим слідчим допитано потерпілих, які вказали, що з їх помешкань було вчинено таємне, відкрите або шляхом розбою викрадення їх майна; проведено ряд слідчих експериментів, під час яких підозрювані розповіли та показали на місцях вчинення злочинів, за яких обставин ці злочини ними вчинялись; пред’явлено для впізнання осіб, в ході яких ряд потерпілих та свідків впізнали підозрюваних як осіб, що вчиняли злочини; під час огляду місця події зафіксовано вилучення в підозрюваних ряду речей, що були викрадені ними з помешкань громадян, у тому числі з квартири вбитої Міцяк Ф.Ф.; пред’явлено для впізнання речі, вилучені в підозрюваних, в ході чого потерпілі впізнали належні їм речі; вилучено в ТОВ «Астеліт» та оглянуто оптичний носій з інформацією про здійснені телефонні дзвінки з телефонів підозрюваних, що підтвердило місцезнаходження цих телефонів у час та у місцях вчинення злочинів.

Завдяки професійно вмілим діям працівників міліції та оперативності проведення першочергових слідчих дій установлено місцезнаходження та затримано підозрюваних, таким чином припинено їх злочинну діяльність та позбавлено можливості уникнути кримінальної відповідальності за вчинене. Зловмисників взято під варту.

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні за підозрою Биндаря А.В., Лакатоша Б.А. та Коломпаря А.О. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 186, ч. 4 ст. 187 КК України, направлено на розгляд до Вінницького міського суду Вінницької області.

Липка Ганна Вікторівна

слідчий організаційно-методичного відділу СУ УМВС України в Чернівецькій області, майор міліції

,,ОДНОРУКІ БАНДИТКИ У ЧЕРНІВЦЯХ

Гральний бізнес у нашій державі – явище непросте. Його раз у раз забороняють, а він видозмінюється і далі процвітає.

Зазвичай ігри відбуваються в інтерактивних клубах, які прийшли на зміну залів гральних автоматів.  Назва ніби інша, але суть та сама. Ігрові автомати тепер замінили комп’ютери, під’єднані до відповідних серверів. І замість паперових купюр – електронні рахунки.  Хтось змінив вивіску, а хтось пішов у глибоке підпілля, навіть не пробуючи надати діяльності ознак законності.

Як колись за апаратом, так тепер за комп’ютерами вони просиджують годинами та програють тисячі гривень. На моніторі ті самі грушки, зірочки, сімки. Єдина відмінність від справжніх гральних автоматів лише в тому, що клавіші зображені на екрані. По них не треба бити рукою, а просто натискати мишкою.

За заборону грального бізнесу виступають чимало депутатів, політиків, громадських діячів, але найбільше прагнуть його прикриття родини тих, хто вже став жертвою ,,одноруких бандитів” близькі тих людей, котрі потрапили у залежність від автоматів і виносять із дому останню копійчину, щоб випробувати долю. В окремих зарубіжних країнах ігроманія вважається серйозною недугою і таких хворих лікують. Однак ліпше боротися не з наслідками, а з причинами біди.

Усі гральні салони та інші місця азартних ігор облаштовані так, щоб людина могла заховатися від проблем, відключити мозок. Тут і закличний червоний колір, і притлумлене світло, і мигтіння автоматів. Не важливо, як виглядають приманливі «цяцьки» для дорослих і як вони називаються. Це може бути навіть комп’ютер чи голограма, головне, щоб перед очима крутилося, блищало, дзвеніло. Іде експлуатація людської жаги на отримання «халяви». Тут торгують надіями. І ця торгівля надіями процвітає…

Гральний бізнес, як відомо, заборонили ще у 2009 році. Але законодавці тоді не врахували можливості переведення його у віртуальний простір. Власники грального бізнесу цим скористалися і почали працювати у всесвітній мережі. Тепер депутати виправили цю суперечність, надавши більше повноважень правоохоронцям для боротьби з цим явищем.

Погріти руки на нелегальному гральному бізнесі захотілось і групі чернівчан. Одна з них, гр. Г., з метою зайняття гральним бізнесом та отримання незаконних доходів, в листопаді 2011 року в м. Чернівці створила організовану злочинну групу, до складу якої залучила ще чотирьох мешканців м. Чернівці (трьох жінок та одного чоловіка). Дані громадяни зорганізувалися в стійке об’єднання, для спільної незаконної діяльності, пов’язаної із зайняттям гральним бізнесом в період з листопада 2011 року по 12 червня 2013 року в орендованих на ім’я підставних осіб приміщеннях на території м. Чернівці, які замаскували під ,,Інтерактивні клуби” та ,,Інтернет-кафе”.

На порушення вимог ст. 2 Закону України від 15.05.2009 від 15.05.2009 ,,Про заборону грального бізнесу в Україні” від 15.05.2009 вказані вище громадяни займалися гральним бізнесом, тобто діяльністю, пов’язаною з організацією, проведенням та наданням населенню можливості доступу до азартних ігор на гральних автоматах та комп’ютерних симуляторах, із обов’язковою умовою участі в яких є сплата гравцем грошей, у тому числі через систему електронних платежів, що дає змогу учаснику як отримати виграш (приз) у будь-якому вигляді, так і отримати його залежно від випадковості.

Гр. Г. для свого грального бізнесу підібрала та залучила до складу групи членів з числа раніше знайомих їй осіб, які мали навики роботи у сфері грального бізнесу на гральних автоматах та комп’ютерах, які симулюють роботу гральних автоматів. При цьому, з усіма членами групи проводилися співбесіди під час прийняття на роботу, враховувалися їхні особисті якості, навички, вміння діяти в групі, визнання авторитету її керівника, безумовне йому підпорядкування та неухильне виконання вказівок. Крім того, сама здійснювала контроль за роботою адміністраторів всієї мережі залів грального бізнесу з метою якісного та систематичного отримання доходу від грального бізнесу; в телефонному режимі, за допомогою розмов та отриманням SMS- повідомлень, здійснювала контроль за отриманням незаконного доходу, за залишком грошей в касі кожного залу та виплатою виграшів відвідувачам (гравцям); контролювала щоденну інкасацію грошей, здійснювала систематичні перевірки залів мережі грального бізнесу, встановлювала та застосовувала заходи адміністративного впливу – визначені штрафи за порушення членами організованої групи та найманими працівниками (касирами, операторами, охоронцями) визначених нею правил поведінки та обов’язків.

Однак в силу напрацьованих заходів працівниками міліції цьому бізнесу прийшов кінець.

09.02.2013 вказані відомості внесено до ЄРДР за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 203-2, ч. 2 ст. 209 КК України за фактом зайняття гральним бізнесом організованою групою на території міста Чернівці. Крім, цього одна з членів групи гр. Ю. в період з 09.07.2012 по 12.06.2013 легалізувала незаконно здобуті в результаті організації та здійснення грального бізнесу доходи на суму понад 950 тис. грн.

За час досудового розслідування слідчими проведено значну роботу зі збору доказів для доведення вини вказаної організованої групи: проведено обшуки в 13 приміщеннях, замаскованих під ,,Інтернет-кафе” та ,,Інтерактивні клуби”, проведено обшуки житла. Слідчими допитано близько 200 свідків, призначено та проведено близько десяти почеркознавчих та інших судових експертиз.

Однак завдяки проведенню 23 негласних слідчих (розшукових) дій (спостереження за місцем, спостереження за особою, зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, контроль за вчиненням злочину та аудіо-, відеоконтроль місця) слідчим вдалося закінчити досудове розслідування в кримінальному провадженні та направити його із обвинувальним актом до суду.

Рогожина Ольга Миколаївна

старший слідчий відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров’я особи, СУ УМВС України в Херсонській області,

майор міліції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]