Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
336
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Тема 3. Вивчення нормативної бази й алгоритм проведення санітарної експертизи проектів дитячих установ. Актуальність теми

Планування та улаштування дитячих дошкільних установ, шкіл і навчальних закладів нового типу (гімназій, ліцеїв), в яких діти і підлітки проводять значну частину часу, поряд з іншими факторами суттєво впливають на здоров’я, розвиток дітей, їх працездатність. Планування та благоустрій цих установ і закладів повинні забезпечувати оптимальні умови перебування дітей, навчально-виховного процесу у них і сприяти всебічному розвитку і зміцненню здоров’я підростаючого покоління. Cанітарний нагляд за проектуванням і будівництвом (реконструкцією) об’єктів для дітей і підлітків – один з найефективніших заходів первинної профілактики захворюваності дитячого населення.

Навчальні цілі

Знати основні принципи запобіжного санітарного нагляду за дитячими дошкільними установами і навчальними закладами, гігієнічні вимоги до земельної ділянки, внутрішнього планування та санітарного благоустрою об’єктів для дітей і підлітків.

Вміти провести гігієнічну експертизу проектів дитячої дошкільної установи та школи, обгрунтувати заходи щодо оптимізації проектних рішень об’єктів, підготувати висновки по проектах будівництва, здійснити вибір (відведення) земельної ділянки під будівництво.

Базові знання, уміння та навики

Правила складання планів і креслень (умовні позначення, масштаби, підписи), рози вітрів [шкільний курс, загальна гігієна], основні гігієнічні вимоги до планування та улаштування дитячих дошкільних установ і шкіл, вплив умов опалення, вентиляції, освітлення, водопостачання, каналізування приміщень, властивостей грунту на стан здоров’я людини [загальна гігієна], запобіжний санітарний нагляд, його зміст, етапи, основні принципи [загальна гігієна, комунальна гігієна].

Зміст теми

Особливості розміщення дитячих закладів різного типу у населених пунктах. Гігієнічні вимоги до розташування, планування земельної ділянки, внутрішнього планування дитячих дошкільних установ і шкіл, їх санітарного благоустрою (опалення, вентиляції, освітлення, водопостачання, каналізування). Методичні принципи гігієнічної експертизи будівельних проектів дитячих дошкільних установ і шкіл

Література

Основна:

1. Гігієна та екологія: Підручник / За ред. В.Г.Бардова. – Вінниця: Нова книга, 2006. – С.148-161.

2. Гігієна дітей і підлітків: Підручник / За ред. В.І.Берзіня. – К.: Асканія, 2008. – С.199-221.

3. Руководство к лабораторным занятиям по гигиене детей и подростков / В.И.Берзинь и др. – К.: Вища школа, 1989. – С. 5–10, 217-231.

4. Гігієна та екологія: Навчальний посібник для підготовки до ліцензійного іспиту Крок-2 “Загальна лікарська підготовка” / Б.А.Пластунов та ін. – Львів, 2011. – 263 с.

5. Перелік типових задач діяльності, умінь і практичних навиків до державного іспиту з гігієни для студентів VI курсів медичних факультетів фахового спрямування “Педіатрія”. – Львів: ЛНМУ ім. Данила Галицького, 2012. – 20 с.

Додаткова:

6. Гигиена детей и подростков: Учебник / Под ред. В.Н.Кардашенко. – М.: Медицина, 1988. – С. 304-365, 381 – 406

Загальна гігієна: Посібник для практичних занять /За ред. І.І. Даценко. – Львів: Світ, 2001. - С.190-200, 333-337.

7. Будинки та споруди навчальних закладів. ДБН В. 2.2.3-97.

8. Будинки та споруди дитячих дошкільних закладів. ДБН В. 2.2.4-97.

9. Устаткування, утримання середніх загальноосвітніх навчально-виховних закладів та організація навчально-виховного процесу. ДСаНПіН 5.5.2.008-01.

10. Санитарные правила устройства и содержания детских дошкольных учреждений № 3231-85.

11. Руководство к лабораторным занятиям по гигиене детей и подростков / Под ред. В.Н. Кардашенко. – М.: Медицина, 1983. – С. 169-185, 210-222.

12. Медчук І.К. Гігієна дітей і підлітків. – Львів: Глобус, 1999. – С. 26-50.