Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посибник_оптика.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.21 Mб
Скачать

Розділ 5. Прилади і апарати для дослідження і відновлення бінокулярного зору

Здатність бінокулярного бачення навколишнього простору відноситься до вищих зорових функцій. Оточуючий нас простір має 3 вимірювання, а зображення його на сітківках очей є плоскими. Не дивлячись на це, око в точно вирішує задачу орієнтації в просторі. Головною об'єктивною передумовою формування тривимірного просторового сприйняття є наявність відстані між центрами зіниць, тобто бінокулярного базису. Праве і ліве око одночасно розглядає предмет з різних точок, внаслідок чого зображення його на сітківках правого і лівого ока відрізняються один від одного. На основі аналізу двох таких зображень неоднакового характеру в зорових долях кори головного мозку виникає тривимірне зображення спостережуваної картини. Розлади бінокулярного зору залежно від їх характеру можуть служити раннім сигналом порушення діяльності як периферичного відділу зорового аналізатора, так і центральної нервової системи. У зв'язку з цим дослідження бінокулярного зору представляє інтерес як в офтальмології, так і в неврології, психоневрології, психіатрії.

Специфіка дослідження, відновлення і закріплення шляхом тренувальних вправ нормального функціонування апарату бінокулярного зору вимагає різноманітності умов дослідження і тренувань, максимально наближених до природних, щоб уникнути виникнення так званого приладового зору. Цим пояснюється наявність в медичній практиці різних приладів однакового функціонального призначення.

Значну частину приладів для дослідження і відновлення бінокулярного зору складають прилади і апарати для дослідження і лікування косоокості та амбліопії. Вітчизняною промисловістю випускається весь необхідний комплект пристроїв для дослідження і лікування косоокості та амбліопії.

Всі вироби, що випускаються для дослідження, лікування і відновлення бінокулярного зору, можна умовно розділити на плеоптичні, ортоптичні, стереооптичнв прилади і апарати для дослідження і розвитку рухового апарату очей.

5.1. Плеоптичні прилади

Плеоптичні прилади забезпечують визначення типу фіксації і направленої дії світлом різної інтенсивності на певні ділянки сітківки. Завдяки цьому досягається гальмування внутрішніх ділянок фіксації, відновлення діяльності центральної ямки і переміщення головного зорового напряму з помилкової макули на центральну ямку, відновлення монокулярного центрального зору. Для цієї мети використовують ручні або стаціонарні офтальмоскопи із спеціальною сіткою.

Для плеоптичного лікування використовують дві спеціальні насадки до великого безрефлексного офтальмоскопа БО-58. Переваги цього офтальмоскопа в порівнянні із зарубіжними ручними офтальмоскопами і стаціонарним приладом — плеоптофором полягають в тому, що прилад забезпечує якісне безрефлексное зображення очного дна з великим збільшенням (близько 30 крат). Визначення типу фіксації здійснюється за допомогою фіксаційної голки, темної марки і тангенціальної шкали, що забезпечує достатньо високу точність екранування певних ділянок сітківки. Недоліком цього приладу є відсутність фотореєстрації. Для тимчасового виключення одного ока з акту зору застосовують різні типи оклюдорів.

Для закріплення результатів плеоптического лікування застосовують спеціальні тренувальні пристрої. Найуспішніше в медичній практиці застосовують ті, що випускаються в наший країні і за кордоном амблиотренеры, що забезпечують поєднання зорових роздратувань із звуковими, кинестетическими і тактильними. Ці апарати нескладні, вправи з ними прості; вони зручні також в дитячій практиці, оскільки містять ігровий момент.

Для вироблення центральної фіксації корисний макулотестер, в якому використовується феномен Гайдінгера, тобто спостереження за допомогою поляризаційного фільтру, що обертається, на синьому фоні темної (або червоною) фігури у вигляді щіточок, розташованої в місці проекції центральної ямки. Подібні прилади випускаються і за кордоном.

Для розвитку одночасного центрального і бінокулярного зору застосовується варіант дзеркального стереоскопа, - бівізіотренер.