Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посибник_оптика.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.21 Mб
Скачать

Розділ 7. Оптичні прилади для дослідження гідродинаміки ока

Нормальна діяльність ока в значній мірі залежить від внутрішньоочного тиску. Підвищення внутрішньоочного тиску відносно норми в результаті порушення його регуляції з боку центральної нервової системи та у зв'язку з певними місцевими змінами в шляхах відтоку камерної вологи призводить до глаукоми. Дослідження гідродинаміки ока (тонометрія та тонографія) дозволяє отримати кількісні показники внутрішньоочного тиску.

Для повнішого й достовірнішого діагностування глаукоми необхідно визначити дійсний внутрішньоочний тиск P0, коефіцієнт ригідності (жорсткості) зовнішньої оболонки очного яблука К, встановити еластотонометричні дані.

Еластотонометрія здійснюється за допомогою набору металевих циліндрів, які відрізняються за вагою, отримали назву еластотонометрів Філатова-Кальфа. При масовому обстеженні осіб старше 45 років застосовують тонометр Маклакова вагою 10 г з подальшою фіксацією відбитків з торця циліндра на папері.

Принцип вимірювання внутрішньоочного тиску заснований на залежності між наявним внутрішньоочним тиском, зусиллям, що діє на плунжер датчика, і зміряним тонометричним тиском Pt. Таким чином, якщо на плунжер, встановлений на рогівку ока, збільшувати навантаження, то під його дією торець плунжера деформуватиме рогівку. В момент, коли площа апланації (сплющення рогівки) стає рівній площині торця плунжера, зовнішня сила, що діє на плунжер, і його вагу будуть урівноважені силою внутрішньоочного тиску. Через незначну деформацію рогівки і невеликої зміни об'єму передньої камери ока цей тиск береться за дійсний внутрішньоочний тиск P0. При подальшому збільшенні навантаження плунжер заглиблюється в передню камеру ока. Тиск в передній камері, що виникає внаслідок об'ємних деформацій, називається тонометричним. Існує певна залежність між глибиною занурення плунжера в рогівку при заданому навантаженні і значенням тонометричного тиску.

У ряді апланаційних тонометричних приладів плунжером служить скляний циліндр, склеєний з двох оптичних клинів, що дає можливість безпосередньо в процесі дослідження спостерігати кола апланації. Це підвищує точність вимірювання в порівнянні з вимірюванням діаметрів відбитків на папері з тонометрів Маклакова.

Характерними представниками цієї групи приладів є індикатор внутрішньоочного тиску, апланаційний тонометр до щілинної лампи та ручний апланаційний тонометр.

7.1. Індикатор внутрішньоочного тиску ІВГД-1. Призначений для орієнтовного визначення рівня внутрішньоочного тиску за величиною кружка апланації (сплющення рогівки). Цей прилад застосовують при масових оглядах населення з метою виявлення глаукоми в ранніх стадіях.

Рис. 7.1. Схематичне зображення індикатора внутрішньоочного тиску ІВГД-1

Загальний вид приладу показаний на рис. 7.1. Це ручний прилад, в якому з віссю 3, що обертається в підшипниках на кронштейні 2, жорстко зв'язаний важіль 5, що несе призму 1 і вантаж 4. Тиск, що надається призмою на око, є постійним і дорівнює 10 г, що забезпечується підбором відстані від місця закріплення вантажу 4 до осі 3. У цьому і полягає юстування приладу. Дослідження здійснюють в положенні пацієнта сидячи. Підготовку ока до вимірювання проводять таким чином, як і при тонометричних вимірюваннях.

При вимірюванні прилад тримають за рукоятку 6 в правій руці. Прикладаючи призму до рогівки ока, створюють натиском на око певне зусилля, слідкуючи за тим, щоб верхнє плече важеля, яке несе вантаж, прийняло горизонтальне положення. Це забезпечує зусилля, що впливає на рогівку, рівним 10 г. Рівень внутрішньо очного тиску визначають за величиною кружка сплющування, порівнюючи його з колом, нанесеним на передню грань призми 1. Співпадіння кружка сплющування з цим колом, або у випадку, коли кружок сплющування є більшим ніж коло, можливо зробити висновок, що внутрішньоочний тиск знаходиться в межах норми, при меншій величині кружка сплющування - тиск підвищений, а пацієнта варто більш детально обстежити.