Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посибник_оптика.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.21 Mб
Скачать

Розділ 5. Загальні технічні вимоги і методи випробувань медичних ендоскопів

5.1. Основні технічні вимоги до оптики ендоскопів

Ендоскопи повинні виготовлятися відповідно до вимог ГОСТ 23496, ГОСТ 20790, технічних умов на ендоскопи конкретних типів.

Перелік показників якості ендоскопів і їх використання наведені в додатку 11 [10].

Значення основних параметрів ендоскопів і допустимі відхилення їх номінальних значень вказують в технічних умовах на ендоскопи конкретних типів. Значення параметрів, що рекомендуються, наведені в додатку 3 і додатку 12 [10].

Поле зору оптичної трубки ендоскопів має бути круглим і мати різкий кордон; у ньому не повинно бути світлових фасок оптичних деталей і рефлексів, що заважають спостереженню і знижують якість зображення.

При огляді поля зору ендоскопів і луп тубусних ендоскопів в прохідному світлі не мають бути видні забруднення, плями, подряпини, нальоти, звили, дими, що заважають спостереженню; характер і кількість допустимих дефектів в полі зору повинні встановлюватися в технічних умовах на ендоскопи конкретних типів.

Торці світлопроводу каналу передачі світла мають бути поліровані. Не допускаються тріщини і розшарування.

Зображення об'єкту, спостережуваного через гнучкий ендоскоп, не повинне мати нахилу відносно об'єкту більш, ніж на ±15°.

Діоптрійне переміщення окуляра ендоскопів і луп тубусних ендоскопів (при їх наявності) повинне забезпечувати здобуття різкого зображення об'єкту, що знаходиться на робочій відстані, при спостереженні оком з аметропією в межах ±5 дптр.

Ендоскопи мають бути стійкими до циклу обробки, що складається з дезінфекції, передстерилізаційного і стерилізаційного очищення. Види обробки мають бути вказані в технічних умовах на ендоскопи конкретних типів.

5.2. Методи випробувань

Перевірку кута напряму спостереження, кута поля зору, роздільної здатності, видимого збільшення, діаметру вихідної зіниці, коефіцієнта інтегрального світлопропускання проводять методами, встановленими в технічних умовах на ендоскопи конкретних типів.

Перевірку кута вигину дистального кінця гнучкого ендоскопа з волоконною оптикою проводять за допомогою спеціальних установок, що забезпечують задану точність вимірювання кута.

Перевірку чистоти поля зору ендоскопів проводять шляхом спостереження через окуляр білого фону, встановленого і освітленого відповідно до вимог, встановлених в технічних умовах на ендоскопи конкретних типів.

Перевірку форми і різкості меж поля зору оптичних трубок, що фіксуються в стволі або тубусі, проводять спільно з відповідним стволом або тубусом.

Перевірку кута повороту зображення об'єкту, переданого через ендоскоп, проводять за допомогою радіальної шкали з ціною поділок 15° методами, встановленими в технічних умовах на ендоскопи конкретних типів.

Перевірку діоптрійного переміщення окуляра ендоскопа з волоконною оптикою проводять спостереженням зображення проксимального торця джгута для передачі зображення через встановлену на 0 діоптрійну трубку з сіткою і розташовані між окуляром ендоскопа і діоптрійною трубкою очкові лінзи плюс 5 і мінус 5 дптр. Діапазон діоптрійного переміщення окуляра ендоскопа при цьому повинен забезпечувати різке зображення проксимального торця джгута.