Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посибник_оптика.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.21 Mб
Скачать

2.6.2. Типи жорстких медичних ендоскопів

Жорсткі ендоскопи поставляються у вигляді наборів компонентів. Мінімальний комплект постачання містить жорсткі оптичні трубки, троакари, освітлювач і набір інструментів для діагностики і проведення терапевтичних процедур або хірургічних операцій.

Троакари (рисунок 2.24) різні за будовою і розмірами. Вони призначені для забезпечення доступу до операційного поля і створення операційного простору. Є порожнистими трубками, з один або декількома каналами різного призначення, що містять: оптичний канал, канал для закачування газів або рідини, інструментальний канал і ін. Залежно від призначення каналів, троакар може містити фіксатори для оптичних трубок, один або декілька каналів для керування газовими або рідинними потоками, адаптери для під'єднування різних інструментів і так далі. Зовнішня поверхня троакарів може бути круглою і некруглою (еліптичною, овальною і ін.) [7].

Рис. 2.24. Троакар

Освітлювачі є апаратами, що містять джерело електроживлення, джерело світла, а також світловолоконний кабель для з'єднання освітлювача з оптичною трубкою. У зоні окуляра в оптичну трубку вмонтований штуцер для під'єднування світловолоконного кабелю, пов'язаного з джерелом світла.

Жорсткі ендоскопи підрозділяють на дві великі групи, одна з яких призначена для занурення в порожнину тіла через природні отвори, а друга група, звана лапароскопами, - через один або декілька проколів. Жорсткі ендоскопи першої групи називають за назвами порожнин, для дослідження і лікування яких вони призначені (див. додаток 1). До лапароскопів традиційно відносять лише ті ендоскопи, які призначені для досліджень черевної порожнини. При цьому, не дивлячись на відсутність принципових конструктивних відмінностей, лапароскопам часто привласнюють спеціальні назви залежно від досліджуваної порожнини (синускопи, нефроскопи, пельвіскопи і так далі).

У комплект постачання можуть входити декілька троакарів, що відрізняються один від одного не лише конструктивними ознаками, але і лінійними параметрами, а також декілька оптичних трубок, що відрізняються напрямом огляду.

Жорсткі ендоскопи забезпечуються набором специфічних інструментів і відповідних апаратів. Окрім них, ендоскопічний набір може додатково включати відеокамеру з виходом на стандартний монітор або відеомагнітофон, насос для аспірації (відсмоктування) і іригації (накачування) рідини, електрохірургічний високочастотний апарат, термокоагуляційний апарат.

2.6.3. Лапароскопи

Лапароскопи, як правило, є наборами інструментів, в мінімальний комплект постачання яких входять стилети, троакари, оптичні трубки (в даному випадку лапароскопами), інсуфлятор, освітлювач і набір інструментів для діагностики і проведення терапевтичних процедур.

Для проколу стінок порожнин всередину троакарної трубки вставляють стилет (рисунок 2.25) - інструмент для виконання проколу (пункції). Залежно від конструктивного виконання, що диктується призначенням, вони можуть мати різну форму робочого кінця: пірамідальну (трьох- або чотиригранну) і конічну (рис. 2.26).

Рис. 2.25. Троакар із стилетом

Рис. 2.25. Стилети: а) з конічним кінцем; б) з чотиригранним кінцем

Лапароскопічний набір може бути розрахований як на одну (додаток 7, таблиця 11), так і на дві або більше пункцій (проколів) (додаток 7, таблиця 12).

У першому випадку набір комплектується спеціальною вбудованою оптичною трубкою, що обов'язково містить інструментальний канал. При цьому окуляр розміщується під кутом до інструментального каналу або паралельно йому (рисунок 2.27, в, г).

У другому випадку (рисунок 2.28) в комплект включають декілька троакарів, один з яких використовується для розміщення змінної оптичної трубки, а інші - для інструментів.

Під інсуфлятором розуміється спеціальний насос для закачування вуглекислого газу або закису азоту і підтримки заданого тиску (інсуфляції) в досліджуваній порожнині. Дана процедура необхідна для забезпечення огляду цієї порожнини і створення оперативного робочого простору. Закачування найчастіше відбувається через окремий прокол, що виконується повітряною канюлею, яка називається голкою Вереша.

Насос для аспірації і іригації, інколи іменований акупуратором, є дворежимним і містить дві ємкості, одна з яких призначена для збору, а інша - для подачі рідини в операційну порожнину.

Рис. 2.27. Лапароскопи: а) лапароскоп двопункційний; б) лапароскоп однієї пункції з інструментальним каналом; у) лапароскоп однієї пункції з окуляром, розташованим під кутом до інструментального каналу; г) лапароскоп однієї пункції з окуляром, розташованим паралельно інструментальному каналу

В окрему групу виділені лапароскопи, призначені для торакоскопії, - дослідження органів грудної клітки - і для деяких хірургічних операцій. Дані набори відрізняються від традиційних наборів специфічним інструментарієм, характерним значною вигнутістю робочої частини щипців, захватів, ножиць.

Рис. 2.28. Лапароскоп двхпункційні: а) троакар з оптичною трубкою; б) троакар з щипцями біопсії

2.6.4. Урологічні оглядові і терапевтичні ендоскопи

Для діагностики в урології застосовуються жорсткі оглядові ендоскопи: уретро-, цисто-, цистоуретроскопи, які призначені для занурення в природні порожнини: уретральний канал, сечовий міхур і тому подібне.

Ендоскопи цього класу характерні наявністю інструментарію, до складу якого, як правило, входять інструменти для біопсії пухлинних тканин, витягання каменів і чужорідних тіл, аспірації, коагуляції тканин, припікань, введення рідких лікарських речовин або аерозолів і інших терапевтичних дій. Урологічні жорсткі ендоскопи для потреб терапії, як і звичайні однопункційні лапараскопи, забезпечені одним або двома інструментальними каналами, але мають два конструктивні виконання. Перше виконання не відрізняється від лапароскопів однопункційних, в яких оптичні осі окуляра і об'єктиву оптичної трубки не лежать на одній прямій (рис. 2.27, в, г), а інструменти розміщуються на жорстких тримачах. Другому, поширенішому в урології виконанню, характерно використання оптичної трубки (рис. 2.27, б) з єдиною оптичною віссю, але з гнучкими тримачами інструментів, що вводяться в інструментальний канал троакара через спеціальні відхиляючі адаптери і містки.

Троакари багатьох урологічних ендоскопів є здвоєними, тобто виконаними у вигляді двох концентричних оболонок - зовнішньої і внутрішньої, в зазор між якими безперервно подається вода для промивання робочої зони. Дистальний кінець таких троакарів часто є ступінчастим через виступаючі назовні внутрішні оболонки.

2.6.5. Хірургічні ендоскопи

Ендоскопи цього класу (резектоскопи, уретротоми і тому подібне) характерні наявністю особливого інструментарію, до складу якого, в першу чергу, входять ножі різних конструкцій для забезпечення трансуретральних резекцій і трансуретральних вапоризацій, а також інструменти для аспірації, літотрипсійні зонди і ін. Як ножі найчастіше застосовуються скальпелі, тобто ножі, що мають серповидний профіль, або електрохірургічні ріжучі електроди і коагулюючі електроди - вапортроди.

Основним, найбільш характерним елементом хірургічного ендоскопа є робочий елемент (рукоятка), що містить в собі пружинний спусковий механізм для забезпечення переміщення інструменту (скальпеля, електроду).

По конструкції спускового механізму робочі елементи хірургічних ендоскопів підрозділяються на активні і пасивні. В активних ендоскопах резекція відбувається завдяки зусиллю лікаря-оператора, а спусковий механізм повертає інструмент у вихідне положення. У пасивних - резекція відбувається під дією стислої пружини. У хірургічних ендоскопах різних фірм робочі рукоятки прийнято називати по прізвищах винахідників спускових механізмів. Наприклад, ендоскопи з активними робочими елементами, в яких ніж повертає у вихідне положення петлева пружина, часто називають ендоскопами Баумрюкера. Резектоскопи з пасивними робочими елементами відповідно носять назву "Резектоскоп Іглесіаса", якщо в спусковому механізмі використана стрічкова або листова пружина, або "резектоскоп Незбіта", якщо використана циліндрична пружина.