Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекції.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
524.29 Кб
Скачать

3. Право державної власності

та правові форми її реалізації

Право державної власності – це юридично визначена й забезпечена можливість суб’єктів цього права використовувати засоби виробництва, що належать їм, на користь народу України.

Особливості права державної власності:

1. Функції власника здійснюють найвищі органи держав­ної влади: Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України.

2. Реалізація права державної власності відбувається через визначення складу, структури, динаміки розвитку єдиного фонду державної власності, нормативно-правового реґулювання відносин державної власності, а також щодо передачі окремих частин єдиного фонду державної власності в господарське управління певних центральних органів виконавчої влади та встанов­лення порядку управління цими частинами.

3. Суб’єктами управління об’єктами державної власності є: Кабінет Міністрів України; Фонд державного майна України; міністерства та інші органи виконавчої влади; органи, які здій­снюють управління державним майном відповідно до повнова­жень, визначених окремими законами; державні господарські об’єднання, державні холдингові компанії, інші державні гос­подарські організації; юридичні та фізичні особи, які викону­ють функції з управління корпоративними правами держави; Національна академія наук України, галузеві академії наук (ст. 4 Закону України "Про управління об’єктами державної влас­ності" від 21.09.2006 р.).

4. Об’єктами права є державне майно. Об’єктами управління державної власності є:

- майно, яке передане казенним підприємствам в оперативне управління;

- майно, яке передане державним комерційним підприєм­ствам (далі – державні підприємства), установам та організаціям;

- майно, яке передане державним господарським об’єд­нанням;

- корпоративні права, що належать державі у статутних фон­дах господарських організацій;

- державне майно, що забезпечує діяльність Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів Ук­раїни, управління яким здійснюється в порядку, визначеному окремими законами;

- державне майно, передане в оренду, лізинг, концесію;

- державне майно, що перебуває на балансі господарських організацій і не ввійшло до їхніх статутних фондів або зали­шилося після ліквідації підприємств та організацій;

- державне майно, передане в безстрокове безоплатне ко­ристування Національній академії наук України, галузевим академіям наук;

- безхазяйне та конфісковане майно, що переходить у дер­жавну власність за рішенням суду (ст. 3 Закону України "Про управління об’єктами державної власності" від 21.09.2006 р.).

5. Реалізація права державної власності здійснюється за допомогою створених державою підприємств і організацій.

Правові форми реалізації права державної власності – це різні за призначенням і способом здійснення види діяльності державних органів і державних господарських організацій, пов’язані з використанням державного майна.

Форми реалізації державної власності:

1. Загальне управління здійснюється найвищими органами державної влади.

2. Господарське управління здійснюється господарськими міністерствами й відомствами, Фондом державного майна Ук­раїни, державними господарськими об’єднаннями через такі повноваження:

а) створення, реорганізація і ліквідація державних підприємств і організацій, визначення мети й предмета їх діяльності (затвердження статутів і положень);

б) здійснення контролю за ефективністю використання ними державного майна;

в) установлення для цих підприємств економічних лімітів і нормативів;

г) розміщення державних замовлень і т. ін.

3. Корпоративні права: створення державних акціонерних товариств і участь у господарських організаціях корпоративного типу разом з іншими особами.

4. Господарське відання: володіння, користування та розпорядження майном з дотриманням вимог закону і статуту підприємства.

5. Оперативне управління: цільове володіння, користування та розпорядження державним майном з істотними обмеженнями законом, статутом і вказівками відповідного державного органу, до сфери управління якого відноситься підприємство.

6. Оренда державного майна здійснюється на підставі договорів оренди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]