Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочая прогр.-Єкон.предпр..doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Тема 6. Якість і конкурентноздатність продукції підприємства та витрати на

її виробництво

1. Загальна характеристика продукції, її класифікація і вимірники обсягу.

2. Поняття і склад витрат на виробництво продукції.

3. Методи встановлення цін на продукцію.

4. Поняття та оцінка якості і конкурентноздатності продукції підприємства.

1. Загальна характеристика продукції, її класифікація і

вимірники обсягу.

Матеріальні блага, які створюються людиною в процесі виробництва, є продукцією цього виробництва. Іншими словами, це продукти праці, природні речовини, пристосовані людиною за допомогою засобів праці для своїх потреб.

Продукт праці в різних галузях діяльності носить такі назви: у промисловості і сільському господарстві - продукція; на транспорті, будівництві - обсяг виконаних робіт; в освіті, медицині, організаціях зв'язку - послуги.

Класифікація продукції здійснюється:

1.По економічному призначенню:

- засоби праці

- предмети праці.

2.По змісту:

- продовольчі товари;

- непродовольчі товари.

Продукція і товари характеризуються певною номенклатурою й асортиментом.

Номенклатура– це перелік найменувань виробів, призначених до випуску (виробництву).

Асортимент– це сукупність різновидів продукції кожного найменування, що відрізняються відповідними техніко-економічним показниками (потужністю, продуктивністю, дизайном).

Підприємство планує виробництво продукції у формі виробничої програми.

Виробнича програма- це план виробництва продукції у визначеній номенклатурі й асортименті, на визначений період часу.

Виробнича програма складається з 2-х частин:

- обсяг виробництва в натуральних вимірниках;

- обсяг виробництва продукції у вартісному вираженні (товарна, валова, реалізована, чиста продукція).

1.Обсяг товарної продукції містить у собі вартість готових виробів, напівфабрикатів і робіт промислового характеру. Цей показник є для підприємства звітним і мітиться в статистичних даних.

2.Обсяг реалізованої продукції визначається як вартість призначених до постачання і що підлягають оплаті готових виробів, напівфабрикатів і робіт промислового характеру.

3.Обсяг валової продукції містить у собі весь обсяг робіт намічений до виконання в даному плановому періоді, а також залишки незавершеного виробництва.

4.Обсяг чистої продукції визначається шляхом вирахування з товарної продукції матеріальних витрат, а також суми амортизації основних фондів.

2. Поняття і склад витрат на виробництво і реалізацію продукції.

Підприємство в процесі своєї діяльності робить матеріальні і грошові витрати на просте і розширене відтворення основних фондів і оборотних коштів, виробництво і реалізацію продукції, соціальний розвиток своїх колективів та ін.

Загальна величина витрат, зв'язана з виробництвом і реалізацією продукції, називається її собівартістю. Собівартість продукції (робот, послуг) - це вартісна оцінка використовуваних у процесі виробництва продукції (робіт, послуг) природних ресурсів, сировини, матеріалів, палива, енергії, основних фондів, трудових ресурсів, а також інших витрат на її виробництво і реалізацію.

Конкретний склад витрат, що можуть бути віднесені на витрати виробництва і обігу, регулюються законодавчо Методичними рекомендаціями з формування собівартості продукції (робіт, послуг), затверджених наказом Госкомпромполітики 2.02.2001 р. Це пов'язано з особливостями оподаткування прибутку підприємств і необхідністю розрізняти витрати підприємства по джерелах їхнього відшкодування ( які включаються у собівартість продукції і, отже, що відшкодовуються за рахунок цін на неї і відшкодовуються з прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства після сплати податків та ін. обов'язкових платежів).

Усі витрати підприємства групують по визначеним економічно обґрунтованим ознакам.