Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочая прогр.-Єкон.предпр..doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

4. Інвестиційна діяльність підприємств

Інвестиційне проектування це розробка комплексу технічної документації, що містить техніко-економічне обґрунтування (креслення, записки, пояснень, бізнес план інвестиційного проекту і інші матеріали, необхідні для здійснення проекту). Його невід'ємною частиною є розробка кошторису, що визначає вартість інвестиційного проекту.

Проект - це технічні матеріали (креслення, розрахунки, макети знов створених будівель, споруд, машин, приладів і т.п.), попередній текст якого або документа (плану, договору), план, задум. Поняття "проект" може включати задум (проблему), засоби його реалізації (рішення проблеми) і

Розробка і втілення в життя інвестиційного проекту, в першу чергу виробничої спрямованості, здійснюється протягом тривалого періоду часу — від ідеї до її матеріального втілення. Будь-який проект малозначимий без його реалізації.

При оцінці ефективності інвестиційних проектів за допомогою ринкових показників необхідно точно знати почало і закінчення робіт. Для дослідника, вченого, проектувальника початком проекту може бути зародження ідеї, а для ділових людей (бізнесменів) — первинне вкладення грошових коштів в його виконання.

Інвестора, що фінансує проект, цікавить не сам процес його виконання, а прибуток, який він одержуватиме від його реалізації; для організацій, що беруть участь в проекті виконавцями окремих робіт, — їх закінчення. Для окремих проектів моментом їх завершення можуть бути припинення фінансування, досягнення заданих результатів, повне освоєння проектної потужності, виведення об'єкту з експлуатації і т.д. Почало і закінчення роботи над проектом повинно підтверджуватися документально. Період часу між початком здійснення проекту і його ліквідацією прийнято називати інвестиційним циклом. Він необхідний для аналізу проблем фінансування робіт за проектом, ухвалення необхідних рішень і підрозділяється на стадії (фази, етапи). На практиці таке ділення інвестиційних циклів може бути різним. Важливо, щоб воно дозволяли намітити деякі важливі періоди в стані об'єкту проектування, при проходженні яких він істотно змінювався б, і траплялася б нагода оцінки найбільш вірогідних напрямів його розвитку.

Здійснення проекту вимагає виконання певної сукупності заходів, пов'язаних з його реалізацією, розробкою техніко-економічного обґрунтування і робочого проекту, укладенням контрактів, організацією фінансування, ресурсним забезпеченням, будівництвом і здачею об'єктів в експлуатацію. Тому кожна виділена стадія може в свою чергу ділитися на стадії наступного рівня.

Так, інвестиційний цикл прийнято ділити на три стадії (фази), кожна з яких має свої цілі і завдання;

передінвестиційну — від попереднього дослідження до остаточного рішення про ухвалення інвестиційного проекту.

інвестиційну — проектування, укладення договору або контракту, підряду на будівництво;

виробничу — стадію господарської діяльності підприємства (об'єкту). Кожна з них в свою чергу підрозділяється на етапи, періоди, які мають свої цілі, методи і механізми реалізації.

Передінвестиційна і інвестиційна стадії відносяться до області інвестиційного проектування, а виробнича — до області вивчення спеціальних організаційно-управлінських дисциплін (організація виробництва і праці, планування, фінансування, аналіз, менеджмент і ін.).

На передінвестиційній стадії проекту вивчаються можливості майбутнього об'єкту проектування, підприємство (фірма-інвестор, організатор проекту) ухвалює попереднє рішення про інвестиції і вибирає (призначає) керівника (керівника, директора об'єкту, що будується). Вивчення різних варіантів здійснення проекту, його техніко-економічне обґрунтування і оцінка ефективності можуть виконуватися як власними силами підприємства, так і спеціалізованими установами, наприклад проектними, архітектурними, будівельно-консультаційними і ін.

Витрати на виконання передінвестиційної стадії проекту в індустріально розвинених країнах при нормальному збігу обставин складають приблизно 1,5-5,5 % від вартості проекту, зокрема на формування інвестиційних можливостей (задуму, ідеї проекту) - 0,2-1,0%, на обґрунтування інвестицій - 0,25-1,5%, на техніко-економічні дослідження для невеликих проектів - 1,0-3,0% і для великих - 0,2-1,2 %.

На початкових стадіях проекту важливо уникнути несподіванок і можливих ризиків на подальших стадіях роботи, знайти най економічніші шляхи досягнення заданих результатів; оцінити ефективність проекту і розробити його бізнес-план. При цьому слід дотримуватися принципу, що полягає в тому, щоб вчасно зупинитися, тобто доцільніше відмовитися від невдалого проекту на початку робіт, чим в кінці, коли інвестиції витрачені, а результат виявився не тим, яким очікувався.

До ухвалення рішення про доцільність здійснення проекту слід розглянути всі його аспекти, що виникають протягом життєвого циклу. Це дозволить уникнути проектів з швидкою віддачею вкладених засобів, але неефективних в часі і проектів, що поволі окупаються, але приносять значні довгострокові вигоди.

Друга інвестиційна стадія проекту включає вибір проектної організації, підготовку проектних креслень і моделей об'єкту, деталізований розрахунок вартості, попередні плани проектних і будівельних робіт, детальні креслення і специфікації, схеми будівельного майданчика і т.д. На цій стадії визначаються генеральний підрядчик і субпідрядники, затверджується план платежів, оформляються короткострокові позики для оплати субпідрядників і постачальників.

Виконувані на інвестиційній стадії багатоваріантні розрахунки дозволяють вибрати конкретний проект, його технологію і устаткування, організацію будівництва (виробництво нової техніки і т. д.). Схвалювані на цій стадії рішення багато в чому зумовлюють технічний рівень, структуру і ефективність виробничих фондів. В процесі детального проектування, вибору устаткування, планування термінів будівництва створюються передумови для прискорення етапів здійснення проектів, оптимізації витрат з метою забезпечення необхідних кінцевих результатів. Від ухвалених рішень залежать не тільки витрати на здійснення проекту, але і витрати на його експлуатацію.

Процес проектування формально можна розбити ще на два етапи: передпроектний (здійснюються попередня оцінка кошторису витрат з урахуванням потреб і фінансових можливостей замовника і вибір найбільш раціональних технологічних і технічних рішень, сприяючих економії ресурсів і підвищенню ефективності об'єкту) і безпосереднього проектування. Безпосереднє проектування включає також дві стадії: попередню і остаточний проект. На кожному етапі уточнюється кошторис майбутнього об'єкту.

На кожній стадії (кожному етапі) роботи над інвестиційним проектом виконується його вартісна оцінка. У зарубіжній практиці їх налічують, щонайменше, чотири види і їх ступінь точності зростає у порядку розробки проекту. Так, на стадії (етапі) дослідження інвестиційних можливостей реалізації проекту здійснюється попередня вартісна оцінка, її допустима погрішність вважається рівною 25 - 40 %.

Таким чином, на кожній стадії розробки і реалізації інвестиційного процесу обґрунтовується економічна ефективність проекту, аналізується його прибутковість, іншими словами, проводиться проектний аналіз, що дозволяє зіставляти витрати з отриманими (прогнозованими) результатами (вигодами).