Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочая прогр.-Єкон.предпр..doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

3. Служба безпеки підприємства.

На всіх великих і середніх підприємствах (у організаціях) звичайно створюються автономні служби безпеки, а безпека функціонування невеликих фірм може забезпечуватися територіальними (районними або міськими) службами, в яких фірма наймає одного або декілька охоронців. Такі служби охорони, як правило, створюються при місцевих органах внутрішніх справ або при державній службі безпеки.

Ключові завдання системи безпеки підприємства:

1. Охорона виробничо-господарської діяльності і захист відомостей, які вважаються комерційною таємницею фірми.

2. Організація роботи по правовому і інженерно-технічному захисту комерційної таємниці фірми.

3. Запобігання необґрунтованому доступу і доступу до відомостей і робіт, які складають комерційну таємницю.

4. Організація спеціального діловодства, яке робить неможливим несанкціоноване отримання відомостей щодо таємниці фірми.

5. Виявлення і локалізація можливих каналів просочування конфіденційної інформації в процесі діяльності і екстремальних ситуацій.

6. Організація режиму безпеки всіх видів діяльності, включаючи ділові зустрічі, переговори, наради і т.п..

7. Забезпечення охорони приміщень і інших видів майна, необхідних для виробничої або іншої діяльності.

8. Організація особистої безпеки керівництва і що ведуть менеджерів і фахівців.

9. Оцінка маркетингових ситуацій і неправомірних дій конкурентів і зловмисників.

Об'єкти захисту. До об'єктів, які підлягають захисту від потенційних погроз і протиправних посягань, належать:

персонал (керівні працівники; персонал, який володіє інформацією, що становить комерційну таємницю);

матеріальні цінності і фінансові кошти (будівлі, споруди, устаткування, транспорт, валюта, цінні речі, фінансові документи);

інформаційні ресурси з обмеженим доступом;

засоби і системи комп'ютеризації діяльності підприємства (організації);

технічні засоби і системи охорони і захисту матеріальних і інформаційних ресурсів.

Управління безпекою підприємства. Служба безпеки фірми завжди повинна бути готовій до подолання критичній (кризової) ситуації, яка може відбутися із-за зіткнення інтересів бізнесу і злочинного світу. Для управління безпекою багато фірм створюють так звані кризові групи, до складу яких входять керівник фірми, юрист, фінансист і керівник служби безпеки. Головна мета діяльності кризової групи — протидіяти зовнішнім погрозам для безпеки фірми.

Теми семінарських занять

1. Загальна характеристика та класифікація підприємств – 2 години

2. Виробничій процес і його організація – 2 години

Теми практичних занять

1. Амортизація основних фондів – 2 години

2. Визначення потреби у оборотних фондів підприємств – 2 години

3. Розрахунки заробітної плати працівників підприємства – 2 години

4. Розрахунки витрат на виробництво та цін на продукцію підприємства – 2 години

5. Оцінки ефективності інвестицій – 2 години

6. Розрахунки прибутковості та рентабельності підприємства – 2 години

7. Оцінка стану економічної безпеки підприємства – 2 години

Завдання для самостійної роботи:

1. Ознайомитися із основними право установчими документами щодо діяльності підприємств в Україні: Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. зі змінами та доповненнями // Відомості Верховної Ради України.-2003.- N18,N19-20,N 21-22, Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. зі змінами та доповненнями // Відомості Верховної Ради України.-2003.- N 40-44, Закон України «Про власність» від 26 березня 1991р. зі змінами та доповненнями // Голос України. - 1991. - 7 лютого, Закон України «Про інвестиційну діяльність» зі змінами та доповненнями // Відомості Верховної Ради України. -1992. - № 10, Закон України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 р. зі змінами та доповненнями // Урядовий кур'єр. - 1995. - 18 травня, Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28 грудня1997р. зі змінами та доповненнями // Урядовий кур'єр.-1997.- 6 червня, Закон України "Про захист економічної конкуренції" зі змінами та доповненнями // ВВРУ- 2001,- №2, Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність" зі змінами та доповненнями //ВВРУ - 1992,- №29, Закон України "Про податок на додану вартість" від 03.04.1997 р. зі змінами та доповненнями // Відомості Верховної Ради України. -1997.- N 21, Закон України « Про господарські товариства» від 19 вересня 1991 р. зі змінами та доповненнями // Відомості Верховної Ради України. - 1991.-№49, Закон України «Про ціни і ціноутворення» від 3.12.1990 р. № 507 зі змінами та доповненнями – 2 години.

2. Ознайомиться з практичним значенням основних фондів для здійснення процесу виробництва на підприємстві, визначити необхідність і значення періодичної переоцінки та індексації основних фондів, вивчити напрями інтенсифікації відтворення і шляхи поліпшення використання основних фондів підприємства, ознайомитися з основами правового захисту нематеріальних ресурсів підприємства – 2 години.

3. Вивчити показники та шляхи підвищення ефективності використання матеріальних ресурсів підприємства, ознайомитися зі сучасній політикою ресурсозбереження та ефективністю її здійснення, визначити проблеми та шляхи підвищення ефективності використання оборотних коштів на підприємствах України, ознайомитися з проблемами нестачі оборотних коштів і поповнення їх обсягу за умов кризової економічної ситуації на підприємстві – 2 години.

4. Ознайомитися з світовим досвідом матеріального стимулювання праці персоналу підприємства, з вибором форм і систем оплати праці на підприємствах різних форм власності, з зарубіжним та вітчизняним досвідом участі працівників у прибутках (доходах) та власності підприємства, вивчити резерви підвищення продуктивності праці та шляхи їх використання за сучасних умов господарювання – 2 години.

5. Ознайомитися з тенденціями розвитку потокового виробництва в Україні і за кордоном, спеціалізацією та кооперацією виробничих підприємств, їх сутністю та необхідністю, вивчити сучасний досвід вживання гнучких автоматизованих виробництв, світовий досвід прогнозування розвитку суб’єктів господарювання, сутність, стадії та логіка розробки бізнес-планів – 2 години.

6. Вивчити основні види контролю якості на підприємствах Украї­ни та їх ефективність, ознайомитися з технічними, організаційними та соціальними шляхами підвищення якості та конкурентоспроможності продукції, можливостями застосування міжнародних стандартів якості на вітчизняних підприємствах, вивчити шляхи та фактори зниження собівартості, ознайомитися з ціновою політикою підприємств, її складові – 2 години.

7. Вивчити роль фінансових інвестицій у становленні та розвитку ринкових відносин, ознайомитися з сучасними тенденціями залучення і використання фінансових інвестицій у чинній системі господарювання України, основними підходами до економічного обґрунтування інвестиційних проектів різних суб’єктів господарювання, методологічні основи визначення ефективності виробничих і фінансових інвестицій – 2 години.

8. Вивчити структурні зміни в економіці як фактор підвищення ефек­тивності господарювання підприємств, ознайомитися з корпоративною культурою та її впливом на підвищення ефек­тивності діяльності підприємства, динамікою рівня прибутковості підприємств різних галузей економіки України, динамікою і шляхами підвищення рентабельності на підприємствах різних галузей економіки України, вивчити підвищення прибутковості підприємства під впливом дії окремих чинників – 2 години.

9. Ознайомитися з поняттям економічної безпеки підприємства і шляхи запобігання внутрішнім і зовнішнім загрозам, змістовною характеристикою процесу забезпечення фінансової безпеки суб’єктів підприємницької діяльності, об'єктивною доцільністю створення і функціонування служби безпеки підприємства в ринкових умовах діяльності, послідовністю оцінки економічної безпеки підприємства – 2 години.