Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочая прогр.-Єкон.предпр..doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

4. Поняття та оцінка якості і конкурентноздатності продукції підприємства.

Якість є найбільш ефективним засобом задоволення вимог споживачів і одночасно зниження витрат виробництва. Якість продукції може бути виражена математично через рівень якості.

Рівень якості продукції — відносна характеристика продукції, заснована на зіставленні значень показників, що характеризують технічну і естетико-ергономічну досконалість комплексних показників надійності і безпеки використання оцінюваної продукції, з базовими значеннями відповідних показників. Базовими значеннями показників якості володіє базова модель, за яку повинен бути прийнятий вітчизняний або зарубіжний аналог найвищої на даний час якості.

Якість продукції, ступінь її придатності задовольняти певній потребі оцінюються системою показників. Вони є кількісною характеристикою споживчих властивостей продукції. Їх кількість залежить від призначення. Розрізняють одиничні, комплексні і інтегральні показники.

Одиничний показник якості відноситься тільки до однієї із споживчих властивостей продукції, наприклад безвідмовність автомобіля, октанове число бензину, смак продукту живлення.

Виділяють безліч різновидів одиничних показників якості продукції. Це показники:

- призначення, що характеризують властивості продукції, що визначають основні функції, для виконання яких вона призначена і що обумовлюють область її застосування;

- надійності, що визначають властивості продукції зберігати в заданому інтервалі часу, у встановлених межах значення всіх параметрів продукції, що характеризують її здатність виконувати основні функції. Надійність характеризують показники безвідмовності, довговічності, ремонтопридатності, і т.п.

- використання сировини, матеріалів, палива, енергії і трудових ресурсів. Наприклад: питома витрата сировини на одиницю споживчих властивостей, втрати сировини і матеріалів за регламентованих умов, коефіцієнт корисної дії, питома витрата енергії і т. п.;

- ергономічні, такі, що характеризують систему «людина — виріб —середа» і що враховують комплекс гігієнічних, антропометричних, фізіологічних, психологічних властивостей людини, що виявляються при взаємодії з виробом у виробничих і побутових умовах;

- естетичні, які характеризують цілісність композиції, інформаційну виразність, раціональність форм, колірне виконання, досконалість виробничого виконання і т. п.;

- технологічності, що визначають властивості продукції, що обумовлюють оптимальний розподіл витрат, матеріалів, засобів, праці, часу при технологічній підготовці виробництва, виготовленні і експлуатації продукції. До основних показників технологічності відносяться матеріаломісткість і трудомісткість продукції;

- уніфікації і стандартизації, що характеризують насиченість виробів стандартизованими і уніфікованими вузлами і деталями, а також рівень уніфікації з іншими виробами;

- транспортабельності, що визначають пристосованість продукції до її переміщення в просторі (транспортуванню), що не супроводжується експлуатацією або споживанням

- безпеки, що характеризують особливості продукції, що обумовлюють при її експлуатації або споживанні безпека людини;

- екологічності, що характеризують особливості продукції, що визначають рівень шкідливих дій на навколишнє середовище, що виникають при експлуатації або споживанні продукції. Наприклад: зміст шкідливих домішок, що викидаються в навколишнє середовище при експлуатації продукції, вірогідність шкідливих викидів, випромінювань і др.;

- патентно-правові, такі, що характеризують патентний захист і патентну чистоту. Патентний захист виражає ступінь захисту авторськими свідоцтвами і патентами продукції в країнах передбачуваного експорту або продажу ліцензій на вітчизняні винаходи. Патентна чистота характеризує властивість виробу, що полягає в тому, що його може бути вільно використано в країні без небезпеки порушення діючих на її території охоронних документів виняткового права.

Комплексний показник характеризує декілька властивостей продукції. Так, комплексний показник якості продуктів харчування враховує такі властивості, як смак, аромат, структура, консистенція, колір, зовнішній вигляд, форма і т. д., і визначається шляхом експертної оцінки кожної властивості і коефіцієнтів його ваговитості.

Інтегральний показник якості продукції відображає відношення корисного ефекту від її експлуатації або споживання до сумарних витрат на її створення і експлуатацію або споживання. Наприклад, інтегральним показником якості вантажного автомобіля можуть бути питомі витрати (включаючи вартість і експлуатаційні витрати за термін служби) на одиницю виконаної роботи. Показники якості розрізняються і залежно від властивостей продукції. Наприклад, показники надійності (ергономічні) характеризують систему «людина — виріб — середовище» і враховують комплекс гігієнічних, психологічних, антропометричних, фізіологічних властивостей людини, що виявляються у виробничих і побутових процесах; естетичні показники характеризують такі властивості продукції, як виразність, оригінальність, гармонійність, цілісність, відповідність середовищу і стилю.

Для порівняння якості використовуються показники базові і відносні (по відношенню до базового).

Кількісні значення показників якості продукції визначаються такими групами методів:

- експериментальними — базуються на застосуванні технічних засобів і дозволяють оцінити якість продукції найоб'єктивніше;

- органолептичними — засновані на аналізі сприйнять органів чуття — зору, нюху, слуху, дотику, смаку. Точність і достовірність такого аналізу залежать від кваліфікації, навиків і здатності осіб, що визначають якість цими методами. Вони широко застосовуються для визначення показників якості напоїв, кондитерських, тютюнових, парфумерних виробів. Для виразу показників, визначуваних такими методами, звичайно використовується бальний спосіб, тобто умовна система балів;

- соціологічними — на основі збору і аналізу думок фактичних або можливих споживачів;

- експертними — на основі рішень, фахівців-експертів, що приймаються групою.

На практиці достатньо широко застосовується показник «рівень якості продукції». Це відносна характеристика якості, одержана шляхом порівняння його показників з якими-небудь базовими (результатними) показниками, тобто з виробами інших заготівників, що раніше випускалися на даному підприємстві або аналогічними.

Показник «світовий рівень якості» встановлюється шляхом порівняння базових показників з кращими зарубіжними або вітчизняними аналогами, тобто з виробами того ж вигляду, що і порівнюване, що володіють схожістю конструкції і принципів дії, спільністю функціонального призначення, умов застосування і ін.

Оцінка рівня якості продукції — це сукупність операцій, що включає вибір номенклатури показників якості оцінюваної продукції, визначення значень цих показників при оцінці якості продукції.

У сучасних умовах виникає необхідність в зміні орієнтації і критеріїв оцінки продукції, що розробляється і випускається. Одним з таких критеріїв може служити конкурентоспроможність продукції.

Розрізняють два поняття: «конкурентоспроможність підприємства» і «конкурентоспроможність товару».

Під конкурентоспроможністю підприємства розуміється здатність підприємства проводити конкурентноздатну продукцію за рахунок його уміння ефективно використовувати фінансовий, виробничий і трудовий потенціал.

Під конкурентоспроможністю товару розуміється сукупність його якісних і вартісних характеристик, яка забезпечує задоволення конкретної потреби покупця і вигідно для покупця відрізняється від аналогічних товарів-конкурентів.

Абсолютно конкурентноздатними, виходячи з цієї посилки, є новий вигляд товарів, що не має аналогів на ринку.

Практика визначення конкурентоспроможності товару ґрунтується на порівняльному аналізі його сукупних характеристик з товарами-конкурентами по ступені задоволення конкретних потреб і за ціною споживання.

Конкурентоспроможність продукції може бути виражена кількісно через показник конкурентоспроможності.