Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочая прогр.-Єкон.предпр..doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Тема 8. Фінансово-економічні результати діяльності і ефективність підприємства.

1. Прибуток та дохід, їхнє використання на підприємстві.

2. Загальна характеристика податків які сплачуються підприємствами.

3. Рентабельність підприємства та оцінка його фінансово-економічного стану.

4. Ефективність виробництва та механізм Ії забезпечення на підприємстві.

1. Прибуток та дохід, їхнє використання на підприємстві.

Реалізація готової продукції, виконаних робіт, зроблених послуг дозволяє визначити фінансовий результат діяльності підприємства. Фінансові результати діяльності підприємства характеризують наступні показники.

1. Виторг від реалізації продукції- це сума коштів, отриманих підприємством, за зроблену продукцію виконані роботи, зроблені послуги. Це головне джерело засобів для відшкодування витрат і утворення доходів підприємства.

Крім виторгу від реалізації основної продукції підприємство може одержувати виторг від іншої реалізації (непотрібних або списаних основних фондів, матеріалів та ін.), а також від позареалізаційних операцій (здача майна в оренду, спільна діяльність, доходи по операціях з цінними паперами та ін.).

2. Валовий дохід підприємства - це виторг від реалізації продукції (робіт, послуг) за винятком матеріальних витрат, тобто, що включає в себе витрати на оплату праці і прибуток. Практичне застосування показника доходу в тім, що він характеризує загальну суму засобів, що надходить на підприємство за визначений період і яка за мінусом податків і обов'язкових платежів може бути використана на споживання й інвестування.

3. Дохід від реалізації продукції - це різниця між виторгом (без ПДВ і акцизного збору), матеріальними і прирівняним до них витратам.

Прирівняні до матеріального є такі витрати як: амортизація основних фондів, відрахування на соціальні нестатки, платежі і виплати, які відбиваються в собівартості виробництва як "інші витрати", тобто собівартість виробництва мінус зарплата - це є матеріальні витрати.

Прибуток - це основне джерело фінансових ресурсів підприємства, зв'язаний з одержанням валового доходу. Підприємство реалізує свою продукцію споживачам, одержуючи за неї грошовий виторг. Однак це ще не означає одержання прибутку. Для виявлення фінансового результату необхідно зіставити виторг із витратами на виробництво продукції і на її реалізацію, тобто із собівартістю продукції. Підприємство дістає прибуток, якщо виторг перевищує собівартість; якщо виторг дорівнює собівартості, то удається лише відшкодувати витрати на виробництво і реалізацію продукції і прибуток відсутній; якщо витрати перевищують виторг, то підприємство одержує збиток, тобто негативний фінансовий результат, що ставить його в складне фінансове становище, що не виключає і банкрутство.

4. Прибуток (збиток)від реалізації продукції (робіт, послуг) визначається як різниця між виторгом від реалізації в діючих цінах без ПДВ і акцизів і усіх витрат на виробництво і реалізацію продукції. Кінцевий фінансовий результат (прибуток або збиток) складається з фінансового результату від реалізації продукції (робіт, послуг), основних фондів і іншого майна підприємства і доходів від позареалізаційних операцій, зменшених на суму витрат по цих операціях.

Підприємство, що здійснює експортну діяльність, при нарахуванні прибутку з виторгу від реалізації продукції виключає також експортні тарифи.

Отримана підприємством прибуток називається балансовим прибутком і підлягає оподаткуванню податком на прибуток. Прибуток, що залишився після сплати податку, називається чистим прибутком і надходить у розпорядження власника підприємства. Прибуток, отриманий підприємством, може бути використана для різних цілей. Як правило, підприємство використовує отриманий прибуток на наступні цілі:

- Повернення боргів і сплата відсотків за довгостроковий кредит;

- Виплати власникам підприємства (дивіденди);

- Виплати персоналові підприємства (премії);

- Інвестиційні потреби (капітальне будівництво, розширення виробництва, відновлення основних фондів і т.п.);

- Резервний фонд.