Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочая прогр.-Єкон.предпр..doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Тема 7. Інвестиційні процеси на підприємстві і оцінка їх ефективності.

1. Основні поняття інвестиційної діяльності.

2. Класифікація інвестицій.

3. Оцінка інвестицій в часі і їх ефективність.

4. Інвестиційна діяльність підприємств.

1. Основні поняття інвестиційної діяльності.

Економічний розвиток суспільства в цілому і благополуччя кожної людини визначаються зрештою успіхами в здійсненні інвестиційних проектів. Інвестиції підприємства забезпечують просте і розширене відтворення капіталу, створення нових робочих місць, приріст заробітної платні і купівельної здатності населення, притоку податків до державного і місцевого бюджетів.

З економічної точки зору інвестиції розглядаються як накопичення основного і оборотного капіталу. З фінансової точки зору інвестиції — це заморожування ресурсів з метою отримання доходів в майбутньому періоді. З бухгалтерської точки зору інвестиції — це об'єднання проведених капітальних витрат в одну або декілька статей активів і пасивів балансу.

Розвиток підприємства в процесі його функціонування здійснюється як результат його інвестиційної діяльності.

Поняття "інвестиція" походить від лат. invest, що означає "вкладати". В даний час інвестиції — це вкладення капіталу з метою подальшого його збільшення. Приріст капіталу в результаті його інвестування є компенсацією за ризик втрат від інфляції і не отримання відсотків від банківських вкладень капіталу.

Джерелом приросту капіталу, основним мотивом інвестування є одержуваний прибуток.

У сучасній зарубіжній літературі термін "інвестування" часто трактує як придбання цінних паперів (акцій, облігацій). У Україні цей термін ідентифікується з терміном "капітальні вкладення". Інвестиції в цьому випадку розглядаються як вкладення у відтворення основних фондів (споруд, устаткування, транспортних засобів). У той же час інвестиції можуть прямувати на поповнення оборотних коштів, придбання нематеріальних активів (патентів, ліцензій, ноу-хау).

Інвестування — це процес вкладення капіталу (грошових коштів) в певну сферу виробництва.

Капітальні вкладення є періодично здійснюваними довгостроковими витратами капіталу на відтворення основних фондів і об'єктів соціальної інфраструктури підприємства.

Під інвестиціями, згідно Закону України "Про інвестиційну в діяльність" від 18.09.1991 р., маються на увазі всі майнові та інтелектуальні цінності, які вкладаються в об'єкти підприємницької діяльності, в результаті чого створюється прибуток (дохід) або досягається соціальний ефект.

Такими цінностями можуть бути:

• засоби, цільові банківські внески, паї, акції і інші цінні папери;

• рухоме і нерухоме майно (будівлі, споруди, устаткування і інші матеріальні цінності);

• майнові права;

• права користування землею, водою, природними ресурсами;

• сукупність технічних і економічних знань у формі документації, навиків, виробничого досвіду, необхідних для організації виробництва товарів і послуг, але не запатентованих (ноу-хау).

Інвестиційна діяльність — це комплекс заходів і дій фізичних і юридичних осіб, які вкладають власні засоби (у матеріальній, фінансовій або іншій майновій формі) з метою одержати прибуток.

Інвестор — це суб'єкт інвестиційної діяльності, який ухвалює рішення і вкладає власні, позикові і привернуті засоби в об'єкти інвестування.

Об'єктом інвестиційної діяльності є майно в різних формах, на яке витрачені інвестиції і яке використовується для отримання прибутку: основні і оборотні кошти, цінні папери, інтелектуальні цінності, майнові права, цільові грошові вкладення, науково-технічна продукція.

Суб'єктами інвестиційної діяльності є юридичні та фізичні особини, які вкладають капітал у будь-яке діло підприємства з ціллю отримання прибутку.

Суб'єктами інвестиційної діяльності є:

- інвестори (забудовники);

- виконавці робіт (підрядчики);

- користувачі об'єктів інвестиційної діяльності;

- постачальники товарно-матеріальних цінностей, устаткування, проектної продукції для будівництва об'єктів;

- фінансові посередники (комерційні і інвестиційні банки, страхові компанії, інвестиційні фонди, фондові біржі і ін.);

- іноземні юридичні і фізичні особи держави і міжнародні організації.

Суб'єкти інвестиційної діяльності діють в інвестиційній сфері, де відбувається практична реалізація інвестицій. До складу інвестиційної сфери включаються:

сфера капітального будівництва, де відбувається вкладення інвестицій до основних фондів галузей господарства (галузевих комплексів) Ця сфера об'єднує діяльність (на ринку інвестиційних товарів) замовників-інвесторів, підрядчиків, проектувальників, постачальників устаткування і матеріалів, громадян по індивідуальному будівництву і інших суб'єктів інвестування;

інноваційна сфера, де реалізуються науково-технічна продукція і інтелектуальний потенціал;

сфера звернення фінансового капіталу (грошового, позикового, фінансових зобов'язань в різних формах);

сфера реалізації майнових прав суб'єктів інвестиційної діяльності (ринок рухомого і нерухомого майна), де застосовуються заставне право і іпотечний кредит.

Основою інвестиційної діяльності підприємства є реальне інвестування, здійснюване підприємством в різноманітних формах, основні з яких такі:

1. Придбання цілісних майнових комплексів є інвестиційною операцією великих підприємств, що забезпечує галузеву, товарну або регіональну диверсифікацію їх діяльності.

2. Нове будівництво є інвестиційною операцією, пов'язаною з будівництвом нового об'єкту із закінченим технологічним циклом за індивідуально розробленим або типовим проектом на спеціально відведених територіях. До. новому будівництву підприємство звертається при кардинальному збільшенні об'ємів своєї операційної діяльності в майбутньому періоді, її галузевій, товарній або регіональній диверсифікації (створенні філіалів, дочірніх підприємств і т. п.).

3. Реконструкція є інвестиційною операцією, пов'язаною з важливим перетворенням всього виробничого процесу на основі сучасних науково-технічних досягнень. Її здійснюють відповідно до комплексного плану реконструкції підприємства з метою радикального збільшення його виробничого потенціалу, істотного підвищення якості продукції, впровадження ресурсозберігаючих технологій і т.п.

4. Модернізація - інвестиційна операція, пов'язана з удосконаленням і приведенням активної частини виробничих основних фондів у відповідне сучасному рівню здійснення технологічних процесів стан, шляхом конструктивних змін основного парку машин, механізмів і устаткування, використовуваних підприємством в процесі операційної діяльності.

5. Оновлення окремих видів устаткування — інвестиційна операція, пов'язана із заміною (у зв'язку з фізичним зносом) або доповненням (у зв'язку із зростанням об'ємів діяльності або необхідністю підвищення продуктивності праці) парку устаткування, що є на підприємстві, окремим новим його виглядом, який не міняє загальної схеми здійснення технологічного процесу.

6. Інноваційне інвестування в нематеріальні активи - операція, направлена на використання в операційній і інших видах діяльності підприємства нових наукових і технологічних знань з метою досягнення комерційного успіху. Інноваційні інвестиції в нематеріальні активи здійснюються в двох основних формах:

а) шляхом придбання готової науково-технічної продукції і інших прав (патентів на наукові відкриття, винаходи, промислові зразки і товарні знаки; ноу-хау і т. п.);

б) шляхом розробки нової науково-технічної продукції (як в рамках самого підприємства, так і по його замовленню інжиніринговими фірмами).

7. Інвестування приросту запасів матеріальних оборотних активів є інвестиційною операцією, направленою на розширення об'єму використовуваних підприємством оборотних операційних активів, забезпечуючи тим самим необхідне пропорціонування в розвитку необоротних і оборотних операційних активів унаслідок здійснення інвестиційної діяльності.