Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочая прогр.-Єкон.предпр..doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

2. Класифікація інвестицій

У цілях обліку, аналізу та планування інвестиції класифікуються за окремими ознаками.

За об'єктами вкладення коштів виділять реальні та фінансові інвестиції.

Під реальними інвестиціями мають на увазі вкладення коштів у реальні активи — як матеріальні, так і нематеріальні. Реальні інвестиції мають ціллю оновлення діючих та створення нових матеріальних і нематеріальних ресурсів.

Під фінансовими інвестиціями мають на увазі вкладення коштів в різні фінансові інструменти (активи), серед яких найбільш значну частку займає вкладення коштів у цінні папери.

За характером участі в інвестуванні виділяють прямі та непрямі інвестиції.

Під прямими інвестиціями мають на увазі безпосередню долю інвестора у виборі об'єктів інвестування та вкладення коштів. Під непрямими інвестиціями мають на увазі інвестування, опосередковане іншими персонами.

За формою власності виділяють інвестиції приватні, державні іноземні та спільні.

Під спільними інвестиціями мають на увазі вкладення, які здійснюються суб'єктами даної держави та іноземних державами.

За регіональною ознакою виділяють інвестиції всередині держави та за кордоном.

По періодах інвестування бувають

Короткострокові інвестиції здійснюють на період до одного року: короткострокові депозитні внески, придбання короткострокових ощадних сертифікатів.

Довгострокові інвестиції здійснюють на період більше року. Розподіляють їх на чотири види: до двох років; від двох до трьох років; від трьох до п'яти років; понад п'ять років.

Найбільш значними для підприємства є реальні інвестиції, спрямовані на відтворення основних фондів та нематеріальних активів, які називаються капітальними вкладеннями.

Поклад від функціонального призначення капітальні вкладення розрізняють валові та чисті.

Валові капітальні вкладення — це загальна торба одноразових витрат капіталу на просте та поширене відтворення основних фондів та об'єктів соціальної інфраструктури.

Чисті капітальні вкладення — це витрати тільки на поширене відтворення основних фондів та об'єктів соціальної інфраструктури.

Чисті капітальні вкладення розраховуються як різниця валових капітальних вкладень та амортизаційних відрахувань. За діючою системою планування та обліку склад капітальних вкладень включає:

  1. Витрати на будівельно-монтажні роботи — зведення будівель та споруд, роботу з освоєння, підготовки та планування території споруди, монтаж обладнання.

  2. Витрати на придбання різних видів обладнання, а також інструментів та інвентарю.

  3. Інші капітальні витрати: на проектно-дослідні роботи, утримання дирекції підприємств та технаглядів, що будуються, підготовку та перепідготовку кадрів, придбання патентів і ліцензій та ін.

Співвідношення між окремими складовими елементами капітальних вкладень характеризує технологічну структуру капітальних вкладень. Прогресивнім у динаміці технологічної структури капітальних вкладень є збільшення долі витрат та обладнання інструмент та інвентар.

Прийнято вважати оптимальною структуру капітальних вкладень: 35% — просте відтворення, 65% — розширене відтворення. Середні показники співвідношень витрат за формами розширеного відтворення в загальній сумі чистих капіталовкладень по Україні складають: технічне переозброєння та реконструкція — 50-60%, розширення підприємств — 15-20%, нове будівництво — 35-20%.

Ефективність капітальних вкладень характеризує економічні результати та господарчу доцільність їх здійснення.