Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
23
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
647.68 Кб
Скачать

12.4. Організація обліку доходів і витрат банку від операцій з цінними паперами

При організації обліку доходів і витрат банк враховує основні вимоги Правил бухгалтерського обліку процентних та комісійних доходів і витрат банків, які ґрунтуються на принципах нарахування і відповідності.

Винагорода, отримана банком за операціями з цінними папе­рами, є доходом установ банку, що проводили відповідні операції.

Усі банківські доходи та витрати за цінними паперами можна поділити на:

  • процентні;

  • комісійні;

  • торговельні;

  • інші.

За борговими цінними паперами сума амортизації премії змен­шує процентні витрати, а сума амортизації дисконту збільшує процентні витрати за такими цінними паперами.

Сума амортизації премії зменшує процентний дохід, а сума амортизації дисконту збільшує процентний дохід за іншими цінними паперами у портфелі банку.

Дисконт і премія амортизуються рівними сумами, які розраховуються таким чином, щоб на дату погашення цінного папера дисконт або премія за ним були повністю амортизовані з віднесенням нарахованих сум на збільшення чи зменшення процентних доходів за рахунками групи № 605 «Процентні доходи за цінними паперами».

Нараховані доходи та витрати від операцій з цінними паперами обліковуються за рахунками відповідних груп обліку цінних паперів.

Організація обліку процентних доходів за рахунками 6-го класу може здійснюватися як за видами цінних паперів, так і за емітен­тами залежно від побудови внутрішнього плану аналітичних ра­хунків за групою № 605 «Процентні доходи за цінними паперами».

Облік процентних витрат здійснюється за власними борговими забов’язаннями банку за рахунками групи № 705 «Процентні витрати за цінними паперами власного боргу».

Комісійні доходи від операцій з цінними паперами обліковуються за такими балансовими рахунками:

№ 6103 «Комісійні доходи за операціями з цінними паперами для банків»;

№ 6113 «Комісійні доходи за операціями з цінними паперами для клієнтів».

Сума комісійних, сплачених при придбанні боргових цінних паперів, відноситься на витрати на момент їх придбання та відображається за балансовим рахунком № 7103 «Комісійні витрати за операціями з цінними паперами».

Отриманий прибуток від реалізації цінних паперів та отриманий результат від операції з переведення цінних паперів з одного портфеля в інший відображається за рахунком № 6203 «Результат від торгівлі цінними паперами».

За довгостроковими вкладеннями банку в асоційовані компанії оголошений емітентом дохід від інвестиції в еквівалентній частці власності відображається як дохід інвестора за рахунком № 6300 «Дивідендний дохід за акціями та іншими вкладеннями».

Позитивний результат від продажу цінних паперів на інвестиції, вкладень в асоційовані і дочірні компанії, що виникає між ціною продажу та балансовою вартістю (що визначається з урахуванням сум амортизації премії та дисконту), відображається за рахунком № 6394 «Позитивний результат від продажу цінних паперів на інвестиції, вкладень в асоційовані і дочірні компанії».

Негативний результат від продажу цінних паперів на інвестиції, вкладень в асоційовані і дочірні компанії, що виникає між ціною продажу та балансовою вартістю, відображається за рахунком № 7394 «Негативний результат від продажу цінних паперів на інвестиції, вкладень в асоційовані і дочірні компанії».

У разі неотримання платежу протягом семи календарних днів після обумовленого угодою строку нараховані доходи переносяться на відповідні рахунки прострочених доходів.

Якщо є невпевненість у погашенні боржником заборгованості за нарахованими доходами або простроченими, то вона визнається сумнівною, облік цієї заборгованості здійснюється за відповідними рахунками сумнівних нарахованих доходів.

При списанні сумнівних нарахованих доходів за рахунок створених резервів подальший облік їх необхідно здійснювати за позабалансовими рахунками групи № 960 «Не сплачені в строк доходи».

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ