Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
23
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
647.68 Кб
Скачать

11.2. Організація аналітичного і синтетичного обліку номіналу депозиту, нарахування процентів за депозитом

Установи банку, враховуючи особливості своєї діяльності і технологію обробки облікових даних, обирають порядок реєстрації та узагальнення інформації за депозитними операціями відповідно до вимог НБУ щодо надання статистичної звітності та облікової політики банку.

Комерційним банком централізовано для своїх підвідомчих установ розробляються внутрішні процедури та єдині правила ведення бухгалтерського обліку депозитних операцій та контролю за їх здійсненням.

На підставі Плану рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків України, затвердженого постановою правління НБУ від 28.11.97 р. № 388 зі змінами і доповненнями розробляється внутрішній план аналітичних рахунків комерційного банку.

Виходячи з обсягу депозитних операцій банк самостійно обирає систему та підсистеми ведення рахунків і регістрів аналітичного обліку, затверджує правила документообороту та визначає відповідальних осіб на право підписання документів. Організація автоматизованої реєстрації й обробки даних за депозитними операціями повинна забезпечити збереження узагальненої інформації на машинних носіях та можливість здійснення будь-якого подаль­шого контролю і одержання роздрукувань на паперових носіях.

Інформація, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку, які розроблені банком самостійно.

Синтетичний облік депозитних операцій забезпечується за допомогою рахунків II, III, IV порядків Плану рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків України.

Щоденний оборотно-сальдовий баланс є основною формою регістру синтетичного обліку, де відображаються обороти за дебетом і кредитом за день, вихідні залишки за активом і пасивом за кожним балансовим рахунком четвертого порядку з проміжним підсумком за балансовими рахунками III та II порядків.

Внутрішньобанківські підсистеми ведення рахунків клієнтів за депозитними операціями передбачають наявність певної технології ведення рахунків та звіряння проведених операцій із відповідними аналітичними рахунками балансових рахунків. Детальна інформація про кожного клієнта та кожну операцію фік­сується на рахунках клієнтів на рівні аналітичного обліку.

При внутрішньобанківській підсистемі ведення рахунків аналітичний облік здійснюється за видами депозитів:

за балансовим рахунком № 2620 «Поточні рахунки фізичних осіб»:

  • спеціальні (рублеві) рахунки;

  • пенсійні вклади;

  • поточні рахунки фізичних осіб;

  • нерухомі вклади.

За балансовим рахунком № 2630 «Строкові кошти фізичних осіб»:

  • за депозитами, строком до 31 дня;

  • за депозитами, строком від 32 до 92 днів;

  • за депозитами, строком від 93 до 183 днів;

  • за депозитами, строком від 184 до 365 днів;

  • нерухомі вклади.

За балансовим рахунком № 2635 «Довгострокові депозити фізичних осіб»:

  • депозити строком більше одного року;

  • цільові вклади на дітей.

Аналітичні рахунки містять обов’язкові параметри, визначені вказівками Національного банку України, та необов’язкові параметри, визначені внутрішньобанківськими вказівками.

Внутрішній план аналітичних рахунків банку дає змогу здійснювати детальний та повний облік операцій за контрагентами бан­ку, за видами і строками депозитів та видами валюти.

Для отримання банківської звітності Національним банком України передбачені обов’язкові параметри аналітичних рахунків, а саме загальні обов’язкові параметри і спеціальні обов’яз­кові параметри рахунків.

До загальних обов’язкових параметрів депозитних рахунків відносять:

  • номер аналітичного рахунку;

  • номер балансового рахунку;

  • код валюти;

  • код контрагента;

  • характеристика аналітичного рахунку;

  • додаткові обов’язкові параметри рахунків для установ банку (порядковий номер філії; вид депозиту; тип рахунку).

До обов’язкових спеціальних параметрів депозитних рахунків відносять:

  • параметри депозитних рахунків: дата розміщення (залучення) та дата повернення коштів;

  • параметри для нарахування процентів: номер договору, тип договору (договір депозиту фізичних осіб, договір депозиту юридичних осіб), процентна ставка, тарифи платних послуг, метод нарахування (зарахування).

Аналітичний облік депозитних операцій в іноземній валюті здійснюється в подвійній оцінці за тими ж самими балансовими рахунками, що і в національній валюті — в іноземній валюті за номінальною вартістю, в національній валюті України за офіційним курсом НБУ.

При організації обліку депозиту необхідно врахувати, що депозит обліковується на всю суму номіналу на депозитному рахун­ку до часу його погашення. Залежно від обраного банком методу виплати процентів за депозитами — за період або на період (авансом) — змінюється сума, що надходить від депонента, а відповідно і порядок організації обліку, але у будь-якому разі номіналь­на сума депозиту і сума, що враховується на депозитному рахунку, збігаються. Нарахування процентів за депозитними рахунками здійснюється у порядку, визначеному обліковою політикою банку і відображається в бухгалтерському обліку за відповідними рахунками відповідного звітного періоду.

Банк може передбачити обліковою політикою щоденне нарахування процентів, або нарахування процентів один раз на місяць.

За умовами виплати процентів за період проценти сплачуються періодично або наприкінці строку, що визначений депозитним договором.

У разі сплати процентів на період (авансом) одночасно із внесенням коштів на депозит, сума номіналу депозиту буде більшою, ніж сума, отримана від депонента, на суму сплачених авансом процентів. Сплачені проценти клієнту авансом обліковують­ся банком як витрати майбутніх періодів за балансовим рахунком 3500 «Витрати майбутніх періодів» і не рідше одного разу на місяць протягом строку депозиту амортизуються з віднесенням відповідної суми на процентні витрати відповідного періоду.

Залучення коштів на депозит та їх повернення здійснюється за процентною ставкою і строками, що визначаються депозитним договором.

Банк може залучати депозити за фіксованою або плаваючою процентною ставкою. При залученні депозитів за плаваючою про­центною ставкою банк (згідно з умовами договору) може засто­совувати середньозважену процентну ставку або процентну ставку, що діяла на дату нарахування. Нарахування процентів за середньо­зваженою процентною ставкою здійснюється з урахуванням про­центних ставок, що діяли протягом строку депозитного договору.

Для розрахунку нарахованих процентів за депозитними рахун­ками комерційні банки можуть використовувати номінальну або фактичну процентну ставку.

При використанні номінальної процентної ставки сума процен­тів за депозитом розраховується множенням номіналу депозиту на процентну ставку, що вказана в депозитному договорі.

За допомогою фактичної процентної ставки сума процентів визначається за певний період з урахуванням раніше сплачених процентів шляхом застосування номінальної процентної ставки до номіналу депозиту, збільшеного на суму раніше сплачених процентів.

Незалежно від методу накопичення процентів загальна сума нарахованих процентів на дату закінчення строку дії депозитного договору не змінюється.

Відповідно до принципу нарахування процентних доходів за депозитними операціями усі нараховані доходи відносять до відповідного звітного періоду і відображаються в обліку у цьому самому періоді незалежно від того, коли були отримані або сплачені кошти.

Облік процентів за депозитами здійснюється за принципами нарахування і відповідності. Для обліку нарахованих процентів використовуються відповідні рахунки «Нарахованих витрат» тих груп, за якими обліковується номінал депозиту і на яких накопичуються нараховані проценти до настання строку їх сплати.

Виходячи з особливостей Плану рахунків комерційних банків України (мультивалютності), облік депозитних операцій в інозем­ній валюті ведеться на тих же рахунках, що і в національній, за кодом, присвоєним кожному виду валюти окремо.

Порядок обліку депозитів та нарахованих доходів і витрат за депозитними операціями в іноземній валюті аналогічний порядку організації обліку депозитних операцій у національній валюті.

У разі зміни офіційного обмінного курсу гривні до іноземних валют банк здійснює переоцінку суми депозиту та нарахованих процентів в іноземній валюті. Курсові різниці відносять на «Результат від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами» на окремий субрахунок «Нереалізований результат від торгів­лі іноземною валютою та банківськими металами».

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ