Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка вибіркові обстеження.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
399.16 Кб
Скачать

2 Стратифікація генеральної сукупності

У якості важливого фактору, що визначає репрезентативність вибіркового обстеження, виступає спосіб формування вибіркової сукупності, оскільки точність обстеження залежить насамперед від того, яким чином була відібрана сукупність одиниць, що підлягають обстеженню. Шляхом підбору способу формування вибірки можна сформувати репрезентативну вибірку навіть з неоднорідної сукупності. Таким чином вирішення питання щодо способу формування вибірки має не тільки теоретичний інтерес, але набуває важливого практичного значення.

При проведенні вибіркового обстеження вид вибірки відіграє важливу роль також для визначення оптимальної чисельності вибіркової сукупності. Тому обґрунтування способу формування вибіркової сукупності є обов’язковою умовою науково організованого вибіркового обстеження.

У статистиці застосовуються різні способи формування вибіркової сукупності, що обумовлюється задачами дослідження і залежить від специфіки об’єкту дослідження.

Якщо генеральна сукупність є неоднорідною, то необхідно використовувати такий тип вибірки, який би враховував структуру сукупності. Тобто доцільним є застосування стратифікованої схеми формування вибірки. Стратифікована вибірка дуже широко застосовується у статистиці підприємств, оскільки вона є дуже ефективною при вивченні складних статистичних сукупностей.

При стратифікованій вибірці генеральна сукупність спочатку розшаровується на однорідні типові групи (страти). Потім з кожної страти проводять відбір одиниць у вибіркову сукупність. Страти можна розглядати як окремі сукупності, для кожної з яких може застосовуватись своя стратегія вибірки.

Попереднє розшарування генеральної сукупності забезпечує репрезентативність стратифікованої вибірки, представництво в ній кожної групи, що дозволяє виключати вплив міжгрупової дисперсії на похибку обстеження. Зрозуміло, що чим однорідніший склад утворених страт, тим краще стратифікована вибірка буде представляти характеристики досліджуваної ознаки у генеральній сукупності.

Важливою особливістю стратифікованої вибірки є те, що вона дає більш точні результати порівняно з іншими схемами відбору одиниць у вибіркову сукупність. Випадкова похибка стратифікованої вибірки обчислюється на основі середньої величини із групових дисперсій. Натомість для простої випадкової вибірки похибка обчислюється на основі загальної дисперсії, яка за правилом додавання дисперсій складається з внутрішньогрупової (середньої з групових) та міжгрупової дисперсій.

Якщо утворити страти таким чином, щоб міжгрупова дисперсія – відобразила варіацію, зумовлену неоднорідністю, то, виключивши її з розрахунків величини випадкової похибки, ліквідуємо вплив цієї неоднорідності. Залишиться тільки друга компонента, яка характеризує варіацію даних всередині страт, і тому її можна розглядати як показник випадкової варіації.

Таким чином, для проведення репрезентативної вибірки для неоднорідної генеральної сукупності необхідно основу вибірки попередньо структурувати. Частково таке структурування досягається за рахунок стратифікації основи вибірки за певними ознаками (критеріями), які корелюють принаймні з найбільш важливими для дослідження ознаками. Отже, формування вибірки зі структурованої основи вибірки буде забезпечувати репрезентативність першої.