Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка вибіркові обстеження.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
399.16 Кб
Скачать

Тема 10 Розповсюдження результатів вибіркової сукупності

Перелік запитань

1

Етапи обробки та аналізу результатів вибіркового обстеження

2

Обчислення оцінок показників генеральної сукупності за вибіркою

Методичні вказівки

1 Етапи обробки та аналізу результатів вибіркового обстеження

Основна задача вибіркового обстеження полягає у тому, щоб на основі характеристик вибіркової сукупності отримати достовірні судження про показники генеральній сукупності.

Заключним етапом вибіркового обстеження є обробка первинних даних, аналіз результатів вибіркового обстеження і поширення отриманих результатів на генеральну сукупність. Метою цього етапу дослідження є переведення отриманих від респондентів даних у придатні для публікації.

Для вибіркового обстеження застосовуються як суто вибіркові (притаманні лише для вибіркового обстеження), так і стандартні процедури обробки та аналізу даних при збиранні статистичної інформації. Основні етапи обробки та аналізу даних такі:

  1. редагування даних;

  2. компенсація відсутніх відповідей;

  3. розповсюдження даних.

Помилки, зроблені респондентами при заповненні анкет та операторами при введенні даних, за можливості виявляються у процесі редагування останніх.

Для одержаних первинних даних перш за все необхідно перевірити умови належності одиниць до поля обстеження. Виконання перевірки щодо належності до поля обстеження для отриманого масиву даних дає підстави стверджувати, що всі підприємства належать до поля обстеження та є придатними для аналізу.

Проте, перед тим як проводити аналіз даних необхідно перенести одиниці, що змінили значення ознак-критеріїв стратифікації, до відповідних страт.

Після цього проводяться процедури компенсації невідповідей: імпутація, зважування і т.д.

Після цього переходять до процедур розповсюдження результатів вибіркового обстеження на генеральну сукупність.

2 Обчислення оцінок показників генеральної сукупності за вибіркою

При оцінюванні середнього значення генеральної сукупності та частки використовують вибіркову середню (вибіркову частку).

При оцінюванні сумарного значення у сукупності, використовують різні види оцінок, найпростішою з яких є оцінка Гурвіца-Томпсона: . Тобто необхідно кожну вибіркову одиницю сукупності помножити на її вагу і просумувати отримані значення для усіх елементів сукупності.

Оцінки бувають точковими та інтервальними. Точкова оцінка– значення характеристики, оцінене за вибіркою.Інтервальна оцінка (довірчий інтервал)– це інтервал, в якому знаходиться генеральна характеристика з певною ймовірністю.

Довірчий інтервалвизначається:

1) для середнього: ;

2) для сумарного значення: ;

3) для частки: .

Таким чином, для знаходження довірчого інтервалу необхідно обчислити граничну похибку вибірки.

Тема 11 Обчислення похибок репрезентативності

Перелік запитань

1

Види похибок у вибірковому спостереженні

2

Обчислення похибок репрезентативності

3

Класи точності та надійності даних

Методичні вказівки

1 Види похибок у вибірковому спостереженні

Для вибіркового обстеження притаманні як похибки реєстрації, так і власні вибіркові похибки (похибки репрезентативності). Проте оскільки вибіркове обстеження передбачає обстеження лише невеликої кількості одиниць, фахівці мають можливість виконати це обстеження більш якісно, знизивши похибки реєстрації. Тому часто вибіркове обстеження може бути більш точним, ніж суцільне.

Статистична характеристика (наприклад, середнє або сумарне значення), обчислена по вибірковій сукупності є оцінкою відповідної характеристики генеральної сукупності. Оскільки вибіркова сукупність не точно відтворює структуру генеральної, то вибіркова оцінка також не збігаються з характеристикою генеральної сукупності.

Приклад.На 10 малих підприємствах працює:5,10, 7, 12,9, 8,6, 11,2, 4 працівників. Припустимо, що ми обстежили 5 п-в.= 6,4,= 7,4. Похибка 7,4 - 6,4 = 1.

Розбіжності між ними називаються похибками репрезентативності (власне вибіркові похибки). За причинами виникнення ці похибки поділяються на систематичні (тенденційні) та випадкові.Систематичні похибки репрезентативностівиникають за умови, що під час формування вибіркової сукупності порушується принцип випадковості відбору (упереджений відбір елементів, недосконала основа вибірки тощо).Випадкові похибки репрезентативності– це наслідок випадковості відбору елементів сукупності для обстеження. Ці похибки можна визначити за формулами.

Гранична похибка вибірки– це максимально можлива похибка при заданій ймовірності. Визначається за формулою, де– середня похибка вибірки, яка визначається відповідно до виду вибіркового обстеження;– довірче число або квантиль нормального розподілу (для=90%=1,65; для=95%=1,96;=99%=2,58).