Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка вибіркові обстеження.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
399.16 Кб
Скачать

Зміст курсу та методичні вказівки

Тема 1 Суть та основні поняття вибіркового спостереження

Перелік запитань

1

Суть, мета та завдання вибіркового спостереження

2

Переваги та недоліки вибіркового спостереження

3

Основні поняття вибіркового методу

Методичні вказівки

1 Суть, мета та завдання вибіркового спостереження

Статистичні спостереження за охопленням одиниць поділяються на суцільні та несуцільні. При суцільному спостереженні [complete survey] обстежуються усі без винятку одиниці, а при несуцільному [incomplete survey] – лише певним чином відібрана їх частина.

Серед видів несуцільного спостереження важливу роль відіграє вибіркове, оскільки тільки при вибірковому спостереженні поширення даних, отриманих по вибірковій сукупності (вибірці), на всю сукупність має статистико-математичне обґрунтування.

Варто розрізняти такі терміни як вибіркове обстеження, теорія вибіркового обстеження і теорія вибіркового методу (вибірковий метод). Вибіркове обстеження є практичною реалізацією теорії вибіркового обстеження.

У свою чергу між теорією вибіркового обстеження і теорією вибіркового методу (яку вивчає математична статистика) є значні відмінності. Головна відмінність полягає у тому, що теорія вибіркового обстеження, окрім суто вибіркових питань, охоплює ще ряд проблем, таких як постановка цілі обстеження, встановлення поля обстеження, визначення одиниці обстеження, складання програми обстеження, розв’язання організаційних питань проведення обстеження, редагування даних та деякі інші, в яких теорія вибіркового методу не відіграє помітної ролі.

Крім того у теорії вибіркового методу зазвичай вважаються відомими форма розподілу (наприклад, нормальний розподіл), а його параметри (наприклад, середнє і дисперсія) можна оцінити за вибіркою. Натомість у теорії вибіркового обстеження є лише обмежена інформація щодо розподілу. Зокрема, форма розподілу є невідомою. Особливо ця ситуація є природною для обстежень, у яких вивчається багато різних показників з відмінними розподілами.

Друга відмінність – це те, що теорія вибіркового обстеження вивчає обмежені сукупності на відміну від теорії вибіркового методу, в якій вивчаються необмежені сукупності елементів. Для практичних цілей поправка на обмеженість часто ігнорується, оскільки для великих сукупностей вона є досить незначною.

Таким чином, вибіркове спостереження [sample survey]– це вид несуцільного спостереження, при якому поширення даних, отриманих по вибірковій сукупності (вибірці), на всю досліджувану сукупність має статистико-математичне обґрунтування.

Вибіркове спостереження є реалізацією теорії вибіркового методу. Вибірковий метод [sample method] – це система правил відбору одиниць і способів охарактеризування досліджуваної сукупності. При вибірковому методі обстеженню підлягає порівняно невелика частина усієї досліджуваної сукупності (зазвичай від 5% до 20%).

Сукупність, із якої проводиться відбір, називається генеральною сукупністю[population], а сукупність, яка відбирається для безпосереднього обстеження, називаєтьсявибірковою сукупністю (вибіркою)[sample]. Головною вимогою до вибіркової сукупності є її репрезентативність [representativeness], тобто здатність адекватно відображати чи представляти характеристики генеральної сукупності.

Метою вибіркового обстеження [sample survey aim]є одержання інформації щодо вибіркової сукупності і поширення її на генеральну сукупність. Кінцевим результатом проведення вибіркового обстеження є оцінки невідомих характеристик даної сукупності, тобто її параметрів.

Вибіркові спостереження мають досить широку сферу застосування. Наприклад, вони застосовуються при вивченні умов життя домогосподарств, у статистиці підприємств, сільського господарства, навколишнього середовища, у маркетингових дослідженнях та дослідженнях кон’юнктури ринку, при вивченні громадської думки тощо. Варто зазначити, що вибіркові спостереження проводяться не лише у економіко-соціальній сфері, але також у техніці, медицині, біології тощо. Їх застосування може виявитись єдино можливим у тих випадках, коли обстеження одиниць сукупності пов’язане із їх псуванням, наприклад, при дослідженні якості продукції. Сфера застосування вибіркових спостережень постійно розширюється, що пов’язане із низкою їх переваг.