Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка вибіркові обстеження.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
399.16 Кб
Скачать

3 Особливості нетипових одиниць у обстеженні підприємств

За межами математичних розрахунків залишаються неквантифіковані фактори, тобто такі, що кількісно не виражаються. Для їх врахування доцільно виконувати логічний аналіз. Необхідно з’ясувати причини появи екстремальних елементів. Якщо явні помилки реєстрації не виявлено, то проводять індивідуальне обстеження екстремальних одиниць.

При обстеженні підприємств необхідно ознайомитися з кон’юнктурою на ринку продукції, що випускається ними. Не можна допускати виключення із вибірки представників фактичного розподілу, що може свідчити про важливі нововведення, які відбуваються в досліджуваній сукупності.

Якщо сумнів викликають одночасно два і більше елементи, їх розглядають по черзі, починаючи з максимального для кінця впорядкованого ряду або мінімального для початку впорядкованого ряду.

Застосування описаних вище методів до стратифікованої вибірки має певні особливості. Кожна страта повинна розглядатись як окрема сукупність, а отже, екстремальні елементи повинні виділятися з кожної страти окремо. Крім того необхідно слідкувати, щоб при врахуванні екстремальних елементів розмір страти не став дуже малим, оскільки за такими стратами оцінки мають гіршу якість.

Тема 8 Імпутація часткових невідповідей

Перелік запитань

1

Проблеми, пов’язані з пропусками у даних

2

Методи зменшення рівня невідповідей

3

Види часткових невідповідей

4

Методи оброблення часткових невідповідей

Методичні вказівки

1 Проблеми, пов’язані з пропусками у даних

Однією з найбільш важливих проблем забезпечення репрезентативності вибірки є неповне повернення анкет по вибірковій сукупності, коли окремі відібрані для обстеження одиниці через певні обставини не надають інформацію.

Термін “відсутність відповіді” (невідповідь) означає у вибіркових обстеженнях, що неможливо з’ясувати значення однієї або декількох величин для одного або кількох елементів вибірки через повне або часткове неподання ними статистичного звіту. В результаті статистик-практик має вибірку з пропущеними даними.

Загалом у статистичних спостереженнях величина невідповідей за різними типами обстежень, як свідчить практика, знаходиться у межах 10 – 30 % залежно від об’єкта спостереження, способу обстеження, типу респондента, часу проведення обстеження тощо.

У статистиці підприємств, особливо в національній, цей відсоток очевидно буде меншим через добре налагоджений механізм збору даних від підприємств. Незважаючи на такий рівень невідповідей, великі за обсягом дослідження даватимуть вибірки достатньо великого обсягу для статистичного аналізу.

Проблема з відсутністю відповідей полягає не тільки в можливому збільшенні дисперсії, а і в тому, що виникає так зване зміщення за рахунок відсутності у вибірці елементів сукупності з можливо значно відмінними від середніх значень характеристиками.

Якщо можна було б припустити, що множина елементів, про які відсутня відповідь, має такі самі характеристики, як ті вибіркові одиниці, щодо яких інформація доступна, то відсутність відповіді не впливала б на достовірність висновків. Але відомі досліднику значення ознак для одиниць вибірки не дають ніякої інформації відносно тих одиниць, дані щодо яких є відсутніми.