Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
60
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

3.1. Інноваційна стратегія фірми і менеджмент інновацій. Їх суть і взаємозв'язок з загальною стратегією розвитку

Стратегія фірми — це генеральна лінія фірми, спрямована на виконання головних завдань на довгий (тривалий) період з ме­тою зміцнення своєї життєздатності і економічної потужності по відношенню до конкурентів. Вона (стратегія) визначає загаль­ний шлях розвитку фірми і методи його досягнення.

Стратегія фірми випливає із основних цілей, які стоять перед суспільством, суть яких викладена при вивченні теми №1, а та­кож із положень Господарського кодексу України, що стосують­ся умов здійснення підприємницької діяльності.

В Господарському кодексі України в статті 62 записано:

«Підприємство — самостійний суб'єкт господарювання, ство­рений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задово­лення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим Кодек­сом та іншими законами.»

У Господарському кодексі України, в статті 42, визначаючи суть підприємницької діяльності, вказано:

«Підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематич­на, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнен­ня економічних і соціальних результатів та одержання при­бутку».

Але стратегія, як уже сказано вище, не тільки завдання, але і загальний шлях розвитку і методи його досягнення. Ця проблема ускладнюється в умовах ринкових економічних відносин і одно­часно набирає більшої вагомості.

Одним із основних шляхів досягнення головних цілей як на­родного господарства в цілому, так і окремого підприємства в умовах ринкової економіки є інноваційна стратегія фірми і ме­неджмент інновацій.

Інноваційна стратегія фірми містить у собі прийняття рішень відносно спрямованості наукових досліджень та конструкторсь­ких розробок, використання здобутих результатів і фінансування 32

Економіка й організація інноваційної діяльності

зметою досягнення поставлених стратегічних економічних цілей

на перспективу.

Як загальна стратегія, так і інноваційна стратегія фірми в умо­вах конкуренції повинна не тільки забезпечити досягнення по­ставлених цілей, але досягнути їх з кращими результатами, інак­ше фірма не витримає конкурентної боротьби за ринок збуту своєї продукції тощо.

Успіх на цьому шляху залежить від механізму поєднання роз­ витку наукової ідеї, її розробки, упровадження результату та спо­ живання (рис. 3.1).

Рис. 3.1. Науково-технічний прогрес як процес перетворення, орієнтований на задоволення людських потреб.

На умови і зміст формування інноваційної стратегії фірми впливають:

  • позиція керівництва щодо інновацій (нововведень);

  • система управління інноваціями;

  • сфера фундаментальних і прикладних досліджень;

  • оцінка результатів;

  • відкриття;

  • патенти;

  • інвестиції;

  • інноваційний потенціал фірми

За своєю суттю стратегія є набором правил для прийняття рішень, якими фірма керується у своїй діяльності, в тому числі в її основній складовій — інноваційній діяльності. Всі ці правила можна об'єднати в чотири групи: 1. Правила, які використовуються для оцінки діяльності фірми тепер та в майбутньому.

33

34

1-І. Цигилик, С.О. Кропельницька, О.І. Мозіль, І.Г. Ткачук

Економіка й організація інноваційної діяльності

2. Правила, за якими складаються стосунки фірми з її оточен­ ням. Вони визначають, які види продукції та технології фірма розроблятиме і яким способом досягатиме переваг над конкурен­ тами.

  1. Правила, згідно з якими установлюються відносини та процедура всередині фірми.;

  2. Правила, з якими фірма проводить оперативну роботу.

З вибором стратегії пов'язане укладання планів проведення досліджень і розробок, а також інших форм інноваційної діяльності.

Стратегічне планування ґрунтується на зборі і аналізі даних, які характеризують підприємство і сферу його оточення струк­турну схему інноваційного менеджменту (рис. 3.2).

Таким чином, мета інноваційної стратегії і менеджменту інно­вацій випливає із мети загальної стратегії підприємства і одно­часно впливає на її зміст і сприяє її досягненню.