Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
60
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

7.4. Інноваційний проект як об'єкт інвестування

Визначення суті інноваційного проекту подано у Постанові КМ №654 (654-2000-п) від 13.04.2000 «Про порядок формуван­ня та використання коштів Державного інноваційного фонду».

Інноваційний проект — це комплекс взаємопов'язаних за­ходів інвестиційного характеру, спрямованих на комерційне за­стосування науково-технічних розробок, освоєння нових видів продукції, послуг, впровадження новітніх технологій. Проект оформлюється відповідно до вимог Державного інноваційного фонду у вигляді формалізованого опису і включає техніко-еко-номічне обгрунтування та бізнес-план.

Інноваційна діяльність є складовою інвестиційної діяльності. В Законі України «Про інвестиційну діяльність» у ст. З за­писано:

86

Інноваційна діяльність як одна із форм інвестиційної діяль­ності здійснюється з метою впровадження досягнень науково-технічного прогресу у виробництво і соціальну сферу, що включає:

  • випуск і розповсюдження принципово нових видів техніки і технології;

  • прогресивні міжгалузеві структурні зрушення;

  • реалізацію довгострокових науково-технічних програм з ве­ ликими строками окупності витрат;

  • фінансування фундаментальних досліджень для здійснення якісних змін у стані продуктивних сил;

  • розробку і впровадження нової ресурсозберігаючої технології, призначеної для поліпшення спеціального і екологічного ста­ новища.

Інноваційний проект як об'єкт інвестування за своїм змістом повинен відповідати вимогам даного закону. Цей закон включає загальні правові, економічні та соціальні умови інвестиційної діяльності на території України. Він спрямований на забезпечен­ня рівного захисту прав, інтересів і майна суб'єктів інвестиційної діяльності незалежно від форм власності, а також на ефективне інвестування народного господарства України, розвитку міжна­родного співробітництва та інтеграції.

Цим законом визначаються права суб'єктів інвестиційної діяльності (ст.7), їх обов'язки (ст.8), регулюються відносини між ними (ст.9), джерела фінансування (ст.10), цілі і форми держав­ного регулювання інвестиційної діяльності (ст.ст. 11, 12).

Даним законом України «Про інвестиційну діяльність» регу­люється порядок і зміст державної експертизи інвестицій. У ст. 15 «Державна експертиза інновацій» вказано:

1. Обов'язковій державній експертизі у повному обсязі підля­гають інвестиційні програми та проекти будівництва, що здійсню­ються із залученням коштів Державного бюджету України, бюд­жету Автономної Республіки Крим, місцевих бюджетів, а також коштів державних підприємств, установ та організацій. Інвес­тиційні програми та проекти будівництва, що здійснюються за ра­хунок інших джерел фінансування, підлягають експертизі згідно з частиною першою статті 8 цього закону, де сказано:

Інвестор у випадках і порядку, встановлених законодавством України, зобов'язаний:

- подати фінансовим органам декларацію про обсяги і джерела здійснюваних ним інвестицій;

87

1.1. Цигилик, С.О. Кропельницька, О.І. Мозіль, І.Г. Ткачук

  • одержати необхідний дозвіл або узгодження відповідних дер­жавних органів та спеціальних служб на капітальне будівництво;

  • одержати позитивний комплексний висновок державної екс­ пертизи щодо додержання в інвестиційних програмах та про­ ектах будівництва діючих нормативів з питань санітарного і епідемічного благополуччя населення, екології, охорони праці, енергозбереження, пожежної безпеки, міцності, надій­ ності та необхідної довговічності будинків та споруд, а також архітектурних вимог.

Державна експертиза (ст.15) інвестиційних програм і про­ектів будівництва виконується комплексно спеціалізованою дер­жавною організацією, яка утворюється і діє у порядку, встановле­ному Кабінетом Міністрів України. Порядок проведення держав­ної експертизи інвестиційних програм і проектів будівництва визначається Кабінетом Міністрів України.

При необхідності експертиза окремих інвестиційних проектів і програм може здійснюватись експертними комісіями, створюва­ними Верховною Радою України.

У статті 17 регулюється порядок ціноутворення в інвестицій­ній діяльності; у ст.18 — гарантії прав суб'єктів інвестиційної діяльності. У ст.20 передбачається відповідальність суб'єктів інвестиційної діяльності.

При недодержанні договірних зобов'язань (ст.20) суб'єкти інвестиційної діяльності несуть майнову та іншу відповідальність, передбачену законодавством України і укладеними договорами.

Сплата штрафів і неустойок за порушення умов договорів, а також відшкодування завданих збитків не звільняють винну сторону від виконання зобов'язань, якщо інше не передбачено за­коном або договором.