Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
60
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Контрольні питання:

  1. Які оціночні показники, на вашу думку, можуть забезпечити об'єктивну оцінку результатів інноваційної діяльності під­ приємства?

  2. Мета і суть інноваційної діяльності підприємства.

  3. Які сторони підприємства повинна охопити інноваційна діяльність підприємства?

  4. Класифікація інноваційної діяльності в залежності від харак­ теру сфери діяльності.

  5. Малі і великі фірми. їх роль у інноваційній діяльності.

  6. Венчурний бізнес. Його суть і роль у розвитку інноваційної діяльності підприємства.

  7. Фірми, що працюють з венчурними фірмами. їх роль у роз­ витку інноваційної діяльності і підвищенні ефективності ви­ робництва.

  8. Венчурні фірми і конкуренція. Вплив конкуренції на розви­ ток венчурних фірм.

  9. Науково-виробничі об'єднання: технопарки, технополіси, фірми-інкубатори і фінансово-промислові групи, кластери. їх суть і роль у інноваційній діяльності підприємств.

65

.ул^. оо^іисуцаННЯ.

Уточнення поняття інновацій та їх типів спроможне деталь­ніше підійти до розробки стратегії інноваційного розвитку Украї­ни, пошуку нових джерел фінансування інноваційних проектів. 66

О.І. Мозіль, І.Г. Ткачук

ЦЛ 6. СИСТЕМА РЕГУЛЮВАННЯ СТИМУЛЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

6.1. Макроекономічне регулювання інноваційної діяльності і державна інноваційна політика

Розвиток інноваційного процесу впливає на загальний розви­ток суспільства як на мікро-, так і на макрорівні.

Інновація — це комплексний процес, котрий включає в себе створення, розробку, доведення до комерційного використання і розповсюдження нового технічного або якогось іншого рішення (новації), що задовольняє певну потребу.

В Законі України від 18.09.1991 р. «Про інвестиційну діяль­ність», (стаття 3), інноваційна діяльність визначена як «одна із форм інвестиційної діяльності», що здійснюється з метою впро­вадження науково-технічних досягнень у виробничо-соціальну сферу суспільства.

Ця діяльність включає:

  • випуск і розповсюдження принципово нових видів техніки і технології;

  • прогресивні міжгалузеві структурні зрушення;

  • реалізацію довгострокових науково-технічних програм з три­ валими термінами окупності витрат;

  • фінансування фундаментальних досліджень для здійснення якісних змін у стані продуктивних сил;

  • розробку і впровадження нової ресурсозберігаючої технології, призначеної для поліпшення соціального і екологічного ста­ новища.

Інновація в практиці підприємницької діяльності інтерпретуєть­ся в процес перетворення потенційного НТП (науково-технічного прогресу) в реальний, втілений в готові продукти та технології, тоб­то новація перетворюється на товар і виступає ДК об'єкт на ринку.

Основою інноваційного процесу є процес створення і освоєння нового продукту (технології) — науково-інноваційний процес.

Отже, інноваційна діяльність — це діяльність по доведенню іауково-технічних винаходів, розробок до результату, придат-практичного застосуванню

Економіка й організація інноваційної діяльності

Виходячи із визначення сутності інновацій, зрозуміло, щоуспішна інноваційна діяльність неможлива без системи ефектив­ної державної підтримки, без ефективної інноваційної політики з боку держави.

Під інноваційною політикою необхідно розуміти комплекс принципів та заходів щодо планування, розробки, стимулювання, регулювання і контролю процесів інноваційної діяльності

на-

уково-технічній та виробничих сферах. Тому основним завданням державних органів є визначення мети інноваційної політики, основ­них принципів її здійснення, а також механізми реалізації. Вона по­винна випливати з основної мети розвитку народного господарства суспільства і своїми напрямами діяльності сприяти її здійсненню.

А звідси метою інноваційної політики є збільшення внеску науки і техніки в розвиток економіки країни, забезпечення про­грамних перетворень в галузях матеріального виробництва.

підвищення конкурентоспроможності націди пальної продукції на світовому ринку, забезпечення функцій безпеки держави, покращення екологічної ситуацій підвищення життєвого рівня народу, а також створення умов для дальшого розвитку науко­вих напрямів і піднесення рівня вітчизняної науки.

Закон України «Про інноваційну діяльність» визначає правові, економічні та організаційні засади державного регулювання інно­ваційної діяльності в Україні, встановлює форми стимулювання державою інноваційних процесів і спрямований на підтримку роз­витку економіки України інноваційним шляхом. У статті 1 Закону визначені основні терміни, поняття інноваційної діяльності:

  • інновації новостворені (застосовані) і (або) вдосконалені конкурентноздатні технології, продукція або послуги, а також організаційно-технічні рішення виробничого, адміністратив­ ного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшу­ ють структуру та якість виробництва і (або) соціальної сфери;

  • інноваційна діяльність діяльність, що спрямована на ви­ користання і комерціалізацію результатів наукових дослід­ жень та розробок і зумовлює випуск на ринок нових конку- рентноздатних товарів і послуг;

  • інноваційний продукт — результат науково-дослідної і (або) дослідно-конструкторської розробки, що відповідає вимогам, встановленим цим Законом;

  • інноваційна продукція — нові конкурентноздатні товари чи по­ слуги, що відповідають вимогам, встановленим цим Законом;

67