Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
60
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Контрольні питання:

  1. Суть і спрямованість інноваційної політики держави.

  2. Суть правових аспектів інноваційної діяльності.

  3. Закон України «Про інвестиційну діяльність» про суть і мету здійснення інноваційної діяльності в Україні.

  4. Форми і методи стимулювання інноваційної діяльності, їх сутність.

73

РОЗДІЛ 7. СИСТЕМА ФІНАНСУВАННЯ

інноваційних процесів

7.1. Стратегія фінансування інноваційної діяльності

Ефективність підприємницької діяльності будь-якої фірми великою мірою залежить від організації інноваційної діяльності. До цього спонукає конкурентна боротьба за ринок збуту своєї продукції і необхідність забезпечення виробництва конкурент­оздатної продукції.

А в умовах, коли необхідно інтенсифікувати інноваційну діяльність в країні, виникає потреба в побудові і запровадженні на державному рівні ефективного механізму її фінансування.

Інноваційною діяльністю в Україні, виходячи із вимог ринку, займаються як підприємства інноваційної сфери, так і всі інші підприємства, що впроваджують нову техніку, технології, вирі­шують проблеми комплексної механізації та автоматизації, зай­маються іншими організаційно-управлінськими та інфраструк-турними нововведеннями, оскільки інновації — категорія не тільки науково-технічної, але і всілякої підприємницької діяль­ності. Тому основний принцип побудови механізму фінансуван­ня інноваційних процесів полягає в тому, щоб забезпечити ве­личину прибутку на капітал у кожному виді діяльності не мен-шу. ніж в цілому по Україні.

Отже, стратегія фінансування інноваційної діяльності вип­ливає із загальної стратегії розвитку народного господарства країни в цілому, одночасно вони взаємно впливають одна на од­ну і у взаємно залежать між собою.

Тому стратегія фінансування повинна формуватися виходячи з перспективи розвитку інноваційної діяльності підприємства і сприяти досягненню стабільної прибутковості його діяльності.

Система фінансування інноваційної діяльності, як складова частина державної інноваційної політики, повинна забезпечити рішення наступних завдань:

  1. Забезпечення необхідних умов для швидкого та ефектив­ ного впровадження технічних новинок в усіх ланках народно, господарського комплексу держави, удосконалення виробництва і структурно-технологічної перебудови.

  2. Збереження і розвиток стратегічного науково-технічного потенціалу в пріоритетних напрямах розвитку.

74

Економіка й організація інноваційної діяльності

3. Створення необхідних соціально-економічних умов для збереження потенціалу наукових і технічних кадрів і таким чи­ном недопущення еміграції висококваліфікованих спеціалістівнауки і техніки за межі країни. Для реалізації цих завдань не­обхідно вирішити цілий ряд питань, а саме:

  • провести аналіз структури джерел коштів і механізму фінан­ сування інноваційної діяльності підприємств усіх форм влас­ ності з метою встановлення рівня забезпеченості поставлених державою завдань відповідними фінансовими ресурсами;

  • визначити механізм державної підтримки підприємств та за­ безпечення виконання окремих науково-технічних програм через різні фінансові джерела;

  • визначити ефективність стимулюючої системи, спрямованої на збільшення коштів фінансування інноваційної діяльності з різних позабюджетних джерел.

На основі результатів аналізу необхідно розробити рекомен­дації щодо вдосконалення системи і механізму фінансування си­стем економічного стимулювання їх функціонування в умовах ринкових відносин з метою оптимального пристосування цих си­стем до динамічних умов життя. Виконувати такі дослідження необхідно в рамках як окремого підприємства, так і окремого регіону, галузі, країни в цілому.