Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
60
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

3.2. Етапи розробки інноваційної стратегії і оцінка ефективних можливостей підприємства

Період розробки інноваційної стратегії включає наступні етапи:

  • планування (складання плану реалізації мети і стратегії);

  • визначення умов і організація (виявлення потреби в ресурсах для реалізації стадій інноваційного менеджменту, постановка завдань перед працівниками, організація роботи);

  • виконання (проведення досліджень, здійснення розробок, ре­ алізація планів);

  • керівництво (контроль і аналіз, корегування дій, нагромад­ ження досвіду, оцінка ефективності використання інновацій

  • проектів, управлінських рішень тощо).

Інноваційний менеджмент базується на прийнятті високок­валіфікованих управлінських рішень. Якість прийнятого рішен­ня залежить від використаних наукових підходів, методів моде­лювання, рівня автоматизації управління, мотивації рішень, що приймаються. Важливу роль у прийнятті рішень відіграють пси­хологічні аспекти особистості інноваційного менеджера — інтуїція, розсудливість і раціональність. Приймаючи рішення, менеджер інтуїтивно спирається на особисте відчуття того, що воно правильне. В цьому випадку присутнє так зване шосте відчуття, яке приходить до менеджерів високого рівня, котрі ма­ють багатий досвід.

35

1.1. Цигилик, С.О. Кропельницька, О.І. Мозіль, І.Г. Ткачук

Менеджери середньої ланки більше спираються на отримануінформацію. Але в усіх випадках в основі прийняття управлінсь­ких рішень є знання і досвід, здоровий глузд.

Інноваційний менеджер повинен приймати раціональні рі­шення, обґрунтовані на методах економічного аналізу, технічній основі і оптимізації інноваційного процесу. А також при ньому повинен керуватися результатами оцінки ефективних можливос­тей підприємства: фінансового стану, наявної технологічної бази і можливості її розширення.

3.3. Вибір стратегічних програм і проектів, процес впровадження інноваційних стратегій

На результати господарської діяльності великий вплив має технічний розвиток. У зв'язку з його багатоспрямованістю і вели­кою складністю важливого практичного значення набуває постійно здійснювана система управління інноваційними проце­сами на підприємстві. Процес економічного управління техніч­ним розвитком (інноваційною діяльністю) дозволяє здійснювати ефективний вибір стратегічних програм і проектів та забезпечує належний рівень і своєчасність впровадження інноваційної стра­тегії у практичну підприємницьку діяльність.

Процес вибору стратегічних програм і проектів і забезпечен­ня впровадження їх у практику включає такі основні етапи:

  • установлення цілей — визначення, ранжування, виокремлен­ ня пріоритетів;

  • підготовчий — аналіз виробничих умов, підготовка прогноз­ ної інформації;

  • варіантний вибір рішень — розробка, вибір критерію та оцінка ефективності можливих варіантів;

  • програмування (планування) робіт — узгодження вибраних і прийнятих рішень, їхнє інтегрування в єдиний комплекс за­ ходів у межах програми технічного розвитку підприємства на найближчу та віддалену перспективу;

  • супроводження реалізації програми — контроль за виконан­ ням передбачених програмою заходів, проведення необхідно­ го корегування програм.

Цілі та пріоритети інноваційної діяльності визначаються ви­ходячи із загальної стратегії підприємства, вони можуть відобра­жати потреби розв'язання таких проблем:

36

Економіка й організація інноваційної діяльності

  • кардинального підвищення якості виготовленої продукції за­безпечення її конкурентоспроможності на вітчизняному і світовому ринку;

  • розробки й широкого впровадження ресурсозберігаючих тех­ нологій (передовсім енергозберігаючих);

  • скорочення до максимально можливого рівня затрат ручної праці, поліпшення умов і безпеки праці;

  • здійснення всебічної екологізації виробництва з метою забез­ печення належної охорони навколишнього середовища. Типовий зміст програми інноваційної діяльності підприємст­ ва включає:

  • науково-дослідні і проектно-конструкторські роботи;

  • створення, освоєння нових і підвищення якості тих, що виго­ товляються, видів продукції;

  • запровадження прогресивної технології, модернізація та авто­ матизація виробничих процесів;

- зведені результати здійснення заходів технічного розвитку. Такий підхід у певній мірі забезпечує здійснення правильно­ го вибору стратегічної програми і процесу впровадження інно­ ваційної стратегії, що в кінцевому рахунку сприяє підвищенню ефективності всієї господарської діяльності.