Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
60
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

9.4. Шляхи підвищення ефективності інноваційної діяльності

Інновація — це є такий вид нововведення у економічну чи соціальну сферу життя суспільства, який забезпечує підвищення результатів використання ресурсів, поліпшення якості здійснен­ня виробничих процесів, знижує втрати в процесі виробництва, забезпечує охорону навколишнього середовища. А тому першим кроком для підвищення ефективності інноваційної діяльності є проведення якісної всебічної експертизи інноваційного проекту з визначенням всіх параметрів його впливу на соціальне, еко­логічне та економічне середовище проекту. Результати експерти­зи повинні бути об'єктивно оцінені при кінцевому прийнятті рішення на предмет прийняття проекту в експлуатацію.

І при виявленні найменших недоліків, вони повинні бути усу­нені та інновації у кожному випадку повинні бути спрямовані на підвищення ефективності народного господарства і поліпшення життєвого рівня народу. Такий підхід до інновацій буде відповідати вимогам розвитку суспільства в цілому.

9.5. Висновки

Оцінка ефективності інноваційної діяльності належить ком­плексний характер і охоплює всі сфери діяльності суспільства, в тім числі окремого підприємства (фірми) на які впливає сама інноваційна діяльність: тобто принципи вимірювання ефектив­ності інноваційної діяльності випливають із суті розуміння самої інновації.

Виходячи із завдань, що стоять перед інноваціями, порівняно із «звичайними» інвестиційними проектами, реалізація інно­вацій має наступні принципові особливості:

1. Вищий ступінь невизначеності параметрів проекту;

125

  1. Орієнтація на довгострокові результати;

  2. Необхідність залучити для розробки і впровадження інно­ ваційних проектів висококваліфікованих досвідчених наукових фахівців;

  3. Можливість припинення реалізації проекту без суттєвих витрат матеріальних і грошових ресурсів;

5. Висока ймовірність отримання високих результатів проекту. Враховуючи ці принципові особливості підприємство-іннова-

тор оцінює свої виробничі (ресурсні) та фінансово-єкономічні можливості і вибирає найпривабливіші з його точки зору проек­ти інновацій. При цьому придає важливого значення таким фінансово-економічним факторам: сумі інвестицій, терміну окупності, рентабельності (ефективності), чистому доходу.

При оцінці результатів інноваційної діяльності також необ­хідно виявити результати впливу інновацій на соціальні та еко­логічні результати. Для того рекомендується проводити еко­логічний, інституційний та соціальний аналізи, виявити вплив їх на демографічний стан, рівень зайнятості, соціальну структуру, життєві умови, громадське життя, охорону здоров'я і злочин­ність. І при виявленні негативних рис у цих аспектах, необхідно розробити заходи по їх усуненню або взагалі відхилити такі інно­вації від впровадження в практику. При цьому головну роль відіграють експертизи, які повинні проводитися на всіх етапах розробки, впровадження і експлуатації інновації. Отже, втілення інноваційного проекту в життя повинно бути спрямовано на підвищення ефективності народного господарства і поліпшення життєвого рівня народу.