Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФінансиКорпорацій 2012.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
886.78 Кб
Скачать

3. Методи фінансового планування

На відміну від стратегії, яка визначає розвиток фінансів корпорації на тривалу перспективу, прогнозування як процес оцінюван­ня майбутніх можливих економічних показників охоплює менший період. У практиці американських корпорацій заведено використовувати п'ятирічний період. Складання і виконання «п'ятирічок» є звичною справою великих американських корпорацій. Найдетальніше плануються ресурси та їх використання на перший рік п ятирічного плану. Необхідно зазначити, що п'ятирічні плани відповідають цілям фінансової стратегії. Досягнення стратегіч­них цілей здійснюється поетапно і передбачає розроблення та ви­конання конкретних планів на п'ять років. Для цього в окремих випадках може бути потрібно три-чотири п'ятирічки.

П'ятирічний план корпорації

А. Призначення корпорації.

В. Сфера використання капіталу корпорації.

С. Цілі корпорації.

О. Зовнішнє підприємницьке середовище, що передбачається.

Е. Стратегія корпорації.

F. Підсумок аналізу очікуваних підприємницьких результатів.

G. Політика і плани в галузі виробництва товарів:

а) маркетинг;

b) організація виробництва;

с) фінанси.

1. Працюючий капітал:

а) загальна політика в галузі працюючого капіталу;

b) управління грошовими коштами і ринковими цінними паперами;

с) управління товарно-матеріальними запасами;

сі) кредитна політика й управління дебіторською заборгованістю.

2. Дивідендна політика.

3. Фінансові прогнози:

а) бюджету капітальних вкладень;

b) бюджету грошових надходжень і видатків;

с) баланс, що передбачається (рго ґогта зіаїетепї);

d) зовнішнє фінансування;

e) аналіз фінансового стану.

4. План проведення контрольних перевірок:

а) адміністрація й особовий склад;

b) науково-дослідні та дослідно-конструкторські розробки;

с) нова продукція.

5. Консолідований план корпорації.

Фінансове планування на п'ять років передбачає складання альтернативних планів.

По-перше, складається план агресивного зростання. Він вклю­чає значні капітальні вкладення, фінансування НДДКР, освоєння нових видів продукції, розширення конкурентної позиції.

По-друге, складається план нормального розвитку виробницт­ва з урахуванням розширення ринку збуту, але без загострення конкурентної боротьби.

По-третє, передбачається також складання плану зі зниже­ними темпами зростання, скороченням капітальних вкладень і збуту продукції.

По-четверте, за певних обставин може бути запланована лік­відація одного з підрозділів або дочірнього підприємства. У та­ких випадках складаються плани розформування, тобто продаж або ліквідація підрозділу іншими способами1.

Найважливішою проблемою планування є збалансовування майбутніх витрат і джерел фінансування.

4. Планування грошових потоків

Важливим завданням фінансового планування є планування грошових потоків (cash flows). Він дає змогу визначити майбутні грошові надходження корпорації та її витрати. При цьому необхідно передбачити час надходження грошових коштів та їх витрачання. Такий прогноз забезпечить у майбутньому контроль над грошовими потоками. Фінансовий відділ складає бюджет грошових коштів корпорації (cash budget). Він розробляється на різні строки: на місяць, рік тощо. Як правило, складаються місячні бюджети, які дають можливість урахувати сезонні коливання в грошових надходженнях. Грошові потоки корпорації забезпечують її ліквідність, тобто здатність платити за придбану сировину, матеріали; погашати позики, сплачувати проценти та дивіденди. Тому прогнозування грошових потоків є важливою частиною фінансового планування. У літературі підкреслюється, що прогнози грошових потоків є більш достовірними на найближче майбутнє, ніж на тривалу перспективу.