Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФінансиКорпорацій 2012.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
886.78 Кб
Скачать

1. Методи розробки прогнозних фінансових документів

Розглянемо метод, за допомогою якого можна отримати прогнозні звіти (баланс і звіт про фінансові результати), маючи заплановану суму виручки від реалізації. Цей метод фінансового планування називають процентною залежністю від обсягу реалізації, оскільки він базується на ідеї, що окремі елементи звітності становлять фіксований відсоток обсягу реалізації. Маючи прогноз виручки, фірма може спрогнозувати насамперед приріст активів і пасивів, тобто елементи балансу, і визначити необхідну кількість додаткових зовнішніх джерел фінансування для того, щоб забезпечити прогнозний обсяг реалізації.

Розглянемо застосування методу процентної залежності від обсягу реалізації на прикладі вітчизняного ВАТ "Вугільна компанія" (скорочено — ВК). Фрагменти фінансової звітності ВК наведено в табл. 6.2, 6.3.

Визначимо, скільки активів (пасивів) припадало у ВАТ "ВК" на 1 грн виручки в базовому році, тобто коефіцієнт фондомісткості.

де:

Ва.с.зв. — середня вартість активів у звітному періоді, млн грн.;

Вч.р.зв — чиста виручка від реалізації у звітному періоді, млн грн.

Що більший цей коефіцієнт, то більш капіталомістким є виробництво продукції, Кфм іноді називають коефіцієнтом інтенсивності капіталу.

Якщо ж у компанії недозавантажені проектні потужності (що трапляється часто, особливо при економічній кризі), то збільшення обсягу виробництва до проектного досягається без зростання основних засобів, збільшуватимуться тільки оборотні активи. Отже, збільшення активів у плановому періоді розраховують за одним із трьох варіантів.

1. Потужності завантаження на 100 %. Тоді приріст активів:

ΔА = Кфм.бΔвир.,

де Δвир – приріст виручки від реалізації.

2. Потужності завантаження менш як 100 %, а приріст обсягів виробництва не перевищують проектну потужність (тобто спостерігатиметься приріст тільки оборотних активів). Тоді приріст активів

ΔА = Кфм dΔвир.,

де d – чстка оборотних активів у загальній сумі активів.

3. Потужності завантажені менш як на 100 %, а приріст обсягів виробництва має перевищити проектну потужність. Отже, загальний розрахунок виконуємо за формулою:

ΔА = Кфм dΔвир.1 + Кфм Δвир.2 = Кфм (dΔвир.1 + Δвир.2)

Отже, за рахунок цих елементів із збільшенням виручки автоматично збільшаться пасиви на величину

ΔП = Кфм dпΔвир.,

де dп — частка змінних елементів пасивів у загальній сумі пасивів.

З інших джерел фінансування із зміною обсягу реалізації змінюватиметься нерозподілений прибуток. Для розрахунку цього елемента балансу потрібно визначити плановий чистий прибуток і плановий розмір дивідендів.

Плановий чистий прибуток можна розрахувати за формулою

ЧПпл = Впл Ррент

де:

Впл — планова чиста виручка від реалізації;

Ррент — рівень рентабельності реалізації відношення чистого прибутку до чистої виручки від реалізації.

Нерозподілений прибуток залежатимевід дивідендної політики компанії у плановому періоді; відповідно до неї розрахуємо, скільки чистого прибутку піде на виплату дивідендів.

Визначивши необхідний приріст активів у плановому періоді, а також внутрішні джерела його фінансування — приріст пасивів і нерозподілений прибуток Прпл.н, можна з'ясувати, чи потрібне буде компанії додаткове зовнішнє фінансування:

Фдод = ΔА – ΔП - Прпл.н

Якщо результат менший від нуля або дорівнює нулю, додаткове зовнішнє фінансування компанії не потрібне.