Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив.пр.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

34.Поняття, види і цивільно-правове значення актів цивільного стану.

Актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов'язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб'єктом цивільних прав та обов'язків.

Такими актами є насамперед народження та смерть людини, вступ її у шлюб або розірвання нею шлюбу, набуття та втрата громадянства або вихід з нього, досягнення певного віку, надання чи обмеження повної дієздатності та інші.

Такі акти цивільного стану, як народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені та смерть, підлягають державній реєстрації у відповідних органах, які утворюються в структурі Міністерства юстиції України (управління юстиції) та у виконавчих органах сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад. За фактом реєстрації акту цивільного стану фізичній особі видається відповідне свідоцтво.

35.Особливості цивільно-правового становища фізичних осіб як підприємців. Банкрутство фізичної особи як підприємця.

Право на здійснення  підприємницької  діяльності,  яку  не заборонено   законом,   має   фізична  особа  з  повною  цивільною дієздатністю.

Обмеження права фізичної особи на здійснення  підприємницької діяльності встановлюються  Конституцією  України ( 254к/96-ВР ) та законом.

Фізична   особа  здійснює  своє  право  на  підприємницьку діяльність  за  умови   її   державної   реєстрації   в   порядку, встановленому законом.

Інформація   про   державну   реєстрацію   фізичних   осіб - підприємців є відкритою.

Якщо  особа  розпочала   підприємницьку   діяльність   без державної  реєстрації,  уклавши  відповідні договори,  вона не має права оспорювати ці  договори  на  тій  підставі,  що  вона  не  є підприємцем.

Фізична особа, яка неспроможна задовольнити вимоги кредиторів, пов'язані із здійсненням нею підприємницької діяльності, може бути визнана банкрутом у порядку, встановленому законом.

71. Тлумачення змісту правочину.

. Правочин — це юридична дія, в якій виявляється воля громадянина. Воля є силою, яка проявляється невідомими явищами, через які стає відомою сторонній свідомості, тому важливим елементом угоди є воля та її зовнішній вираз — волевиявлення.

Перш за все при тлумаченні змісту правочину треба використовувати його буквальний зміст. Головними правилами для тлумачення змісту правочину є: а) якщо незрозуміле буквальний зміст правочину, необхідно тлумачити його відповідно до його сутності, згідно з принципами справедливості та добросовісності учасників правочину; б) якщо одна частина правочину не підлягає тлумаченню, то ця частина тлумачиться за допомогою іншої, зрозумілої частини; в) при встановленні змісту правочину важливим є надати їй такого змісту, за яким він стає законним та дійсним; г) якщо із самого правочину неможливо зрозуміти його зміст через недостатнє визначення юридичних відносин, які встановлює правочин, то треба звернутись до законодавства на випадок, що сторони неналежним чином визначили свої відносини; д) якщо правочин двозначний, так що за одним змістом тягне для особи, зобов'язаної за правочином, більш тяжкі наслідки, ніж для іншої, то правочин тлумачиться на користь особи зобов'язаної; е) якщо всі спроби визначити позитивно зміст правочину стають безуспішними, то правочин вважається недійсним, тобто воля учасників виражена недостатньо, щоб встановити між ними будь-які юридичні відносини.