Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив.пр.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

103. Зупинення та переривання перебігу строку позовної давності. Поновлення строку позовної давності.

перебіг позовної давності зупиняється:

1) якщо пред´явленню позову перешкоджала надзвичайна або невідворотна за даних умов подія (непереборна сила).

2) у разі відстрочення виконання зобов´язання (мораторій) на підставах, встановлених законом

3)  у разі зупинення дії закону або іншого нормативно-правового акта, який регулює відповідні відносини;

4)  якщо позивач чи відповідач перебуває у складі Збройних Сил України, які переведені на військовий стан.

Переривання перебігу позовної давності відрізняється від її зупинення як за підставами, так і за юридичними наслідками. Загальною підставою для переривання строку позовної давності є звернення з позовом у встановленому порядку, тобто звернення з позовом належного позивача до належного відповідача і в належний судовий орган (ст. 264 ЦК).

Поновлення строку позовної давності полягає в тому, що суд, арбітражний або третейський суд, визнавши, що строк пропущено з поважної причини, повинен поновити перебіг строку позовної давності шляхом винесення рішення про захист порушеного права. В зв'язку з цим право на позов у науці розглядається в двох аспектах:

процесуальному — як право особи, чиє суб'єктивне право порушено, на пред'явлення позовної заяви до суду, арбітражного або третейського суду про захист свого суб'єктивного права;

104. Поняття , значення, зміст та особливості здійснення особистих немайнових прав у ц праві

Особисті немайнові права - це права, які невід’ємно пов’язані з особою їх носія. Особисті немайнові права мають як фізичні, так і юридичні особи.

Змістом будь-якого цивільного права традиційно вважається сукупність трьох основних можливостей: можливості вибору власної поведінки; можливості вимагати належної поведінки від інших суб'єктів права і можливості застосовувати заходи державного примусу у разі порушення права. Реалізація всіх цих можливостей фактично відображається в тій чи іншій поведінці управомоченої особи. При цьому слід зазначити, що вибір варіантів поведінки належить також управомоченій особі. Більшість особистих немайнових прав мають абсолютний характер, тобто немайновому праву конкретної особи відповідає обов'язок необмеженого кола осіб (всіх інших) це право не порушувати. У разі ж порушення такого права постраждала особа має можливість вибору того способу захисту, за допомогою якого вона бажає захистити своє право.

105. Види особистих немайнових прав.

. Відповідно до Конституції України фізична особа має право на життя, право на охорону здоров'я, право на безпечне для життя і здоров'я довкілля, право на свободу та особисту недоторканність, право на недоторканність особистого і сімейного життя, право на повагу до гідності та честі, право на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, право на недоторканність житла, право на вільний вибір місця проживання та на свободу пересування, право на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості.