Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив.пр.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

134.Право власності виробничих кооперативів.

Виробничим кооперативом є добровільне об'єднання громадян на засадах членства для спільної виробничої або іншої господарської діяльності, яка базується на їхній особистій трудовій участі та об'єднанні його членами майнових пайових внесків. Статутом кооперативу та законом може бути передбачено участь у діяльності виробничого кооперативу на засадах членства також інших осіб.

Члени виробничого кооперативу несуть субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями кооперативу у розмірах та порядку, встановлених статутом кооперативу і законом. Найменування кооперативу має містити його назву, а також слова «виробничий кооператив». Правовий статус виробничих кооперативів, права та обов'язки їх членів встановлюються цим Кодексом та іншим законом. Особливості створення і діяльності сільськогосподарських кооперативів можуть встановлюватися законом.

1. Виробничі кооперативи є особливою формою підприємницьких товариств. Головна різниця між господарськими товариствами та виробничими кооперативами полягає у тому, що господарські товариства є наслідком об'єднання капіталу. У свою чергу виробничі кооперативи — це не тільки об'єднання капіталу учасників, але і об'єднання праці цих учасників. Тобто всі члени виробничого кооперативу повинні не тільки зробити свій пайовий внесок, вони повинні також своєю працею приймати участь у діяльності кооперативу. Основним нормативним актом, регулюючим діяльність кооперативів в Україні, є Закон СРСР «Про кооперацію в СРСР». Цим законом закріплені основні засади та принципи створення та діяльності кооперативів. У цьому законі були закріплені такі види кооперації, як сільськогосподарська, виробнича, споживча, житлово-будівельна та ін. Однак, у цьому нормативному акті не були чітко визначені ні поняття самого кооперативу, ні поняття окремих його видів. Фактично поняття виробничого кооперативу було зроблене тільки у ст. 163 ЦК. Керуючись цим поняттям, можна визначити основні риси виробничого кооперативу:

об'єднання громадян на засадах членства,

внесення пайових внесків членами кооперативу,

обов'язкова особиста трудова діяльність членів кооперативу.

Слід зазначити, що нормами цієї статті встановлена можливість вступу до товариства інших осіб (асоційованих членів), які фактично не приймають участі у діяльності кооперативу власною працею. Ця можливість повинна бути передбачена або законом, або закріплена у статуті виробничого кооперативу.

Особливу увагу потрібно звернути на ту обставину, що виробничий кооператив має право займатися не тільки виробничою діяльністю, але і будь-якою іншою діяльністю (торгівля, будівництво, побутове та інше обслуговування, проведення науково-дослідницьких робіт тощо). Встановлення субсидіарної відповідальності для членів виробничого кооперативу означає, що члени кооперативу повинні відповідати своїм майном за боргами товариства, якщо у останнього немає достатньо коштів для погашення своїх боргів. Включення до статуту положень, регулюючих порядок субсидіарної відповідальності членів виробничого кооперативу, є обов'язковим.

Незважаючи на вид діяльності виробничого кооперативу, у відповідності до вимог цієї статті, у назві кооперативу обов'язково повинні міститися слова «виробничий кооператив» (наприклад, «Виробничий кооператив «Дюна»).