Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив.пр.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

4.Функції цивільного права.

Функції-головні напрями впливу цивільного права та цивільні відносини з метою впорядкування останніх:

  • Регулятивна функція забезпечує врегулювання нормами цивільного права відносин власності, товарно-грошових та особистих немайнових відносин.

  • Охоронна функція забезпечує захист порушених суб'єктивних майнових і особистих прав.

  • Попереджувально-виховна функція тісно пов'язана з охоронною. Попереджувально-виховний ефект досягається через, інститут цивільно-правової відповідальності. Ця функція може здійснюватися лише щодо правопорушників.

  • Інформаційно-орієнтуючаознайомлення суб’єктів цивільних відносин з концепцією прав людини, принципами визначення становища приватної особи, загальними тенденціями правового регулювання в цій галузі тощо.

5.Принципи цивільного (приватного) права.

Принципи-фундаментальні ідеї згідно х якими здійснюється регулювання відносин, які становлять предмет цивільного права (Стаття 3 ЦКУ):

1) неприпустимість свавільного втручання у сферу особистого життя фізичної особи. Конституція України гарантує недоторканність особистого і сімейного життя фізичної особи (ст. 32). Фізична особа має право на особисте життя. Вона сама визначає своє особисте життя і можливість ознайомлення з ним інших осіб;

2)  неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, передбачених виключно законом. Конституція України проголошує непорушність права приватної власності;

3) свобода договору. Цивільне право не передбачає вичерпного переліку договорів. Можливо укладення договору, який хоч і не передбачений законом, але такий, що йому не суперечить;

4)свобода підприємництва. Конституція України гарантує право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності;

5)судовий захист будь-якого цивільного права у разі його порушення. Конституція забезпечує кожному судовий захист його прав. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

6.Цивільне право в системі галузей права України.

Цивільне право становить основу чим визначається його місце в правовій системі як основної, базової галузі, призначеної регулювати приватні майнові відносини. З цього випливає, що загальні норми та принципи цивільного права можуть застосовуватися для регулювання будь-яких відносин, які входять в приватно-правову систему, якщо відсутні прямі вказівки спеціального законодавства.

В даний час відбувається процес розширення сфери дії цивільного права. В нього включено відносини землекористування і природокористування,які змінили свою економічну суть у зв'язку з зростанням ролі приватної власності на земельні ділянки і інші об'єкти.

Цивільне право пов'язане з:

  • Адміністративним правом, зокрема норми можуть слугувати підставою виникнення цивільних прав та обов'язків (ст.11).

  • Податковим і фінансовим правом. Це проявляється при визначені бази оподаткування і при встановленні твердих цін на товари першої необхідності.

  • Земельним правом.

  • Підприємницьким правом.