Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив.пр.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

13.Звичаї як джерела цивільного права. Співвідношення звичаїв ділового обороту , звичаїв і заведеного порядку взаємин учасників майнового обігу.

Звичай – правило поведінки,яке не встановлене актами, цивільним законодавством,але є устали в певній сфері цивільних відносин:

В залежності від характ. правового звичаю:

  • Міжнародні.

  • Внутрішньодержавні.

  • Що ґрунтуються на звичаєвому праві.

  • Судові звичаї.

  • Звичаї ділового обороту.

Деякі звичаї фіксуються у відповідному документі,а інші мають аксіом ний характер.

14.Значення актів ксу, вищих судових органів і судової практики у вітчизняній та в закордонних правових системах.

Судова практика – судові рішення слугують імпіричною базою для узагальнення законодавства. Через виявлення при застосуванні закону проблеми можна розробити рекомендації щодо вдосконалення формального права, зокрема рішення КСУ мають практичну необхідність при тлумаченні окремих положень цивільного законодавства України.

Про обов'язковість керівних роз'яснень пленуму ВСУ свідчать положення пленуму ВСУ від 18.20.2009 №14 "Про судове рішення і цивільній справі", в якій зазначається, що у мотивувальній частині рішення у цивільній справі в необхідних випадках суд зазначає про врахування постанов пленуму ВСУ.

Відповідно до ЗУ"Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" від 23.02.2006 рішення цього суду є джерелом права.

15.Дія цивільного законодавства у часі. Офіційне опублікування та і вступ нормативного акта в силу. Зворотна сила цивільного закону.

Відповідно до ст.5 ЦКУ акти цивільного законодавства регулюють відносини з дня набрання ними чинності. Акти ЦЗ зворотної сили у часі НЕ має,крім випадків,коли він пом'якшує або скасовує цивільну відповідальність,якщо цивільні правовідносини виникли раніше іі регулювалися актом,який втратив чинність, новий акт ЦЗ застосовується до прав і обов'язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.

Після прийняття у 15-денний строк публікуються в державних офіційних виданнях (офіційний вісник України, урядовий кур'єр,голос України, відомості ВРУ, офіційний вісник ПУ).

Норми набирають чинності через 10 днів з дня їх опублікування, якщо інше не передбачено самими актами, але не раніше дня їх опублікування.

16.Дія цивільного законодавства в просторі та за колом осіб.

В просторі – цивільні відносини регулюються однаково на всій території України.

За колом осіб – за загальним правилом цивільне законодавство в межах території України поширюється на всіх учасників цивільних відносин.

17.Застосування цивільного законодавства. Аналогія закону та аналогія права в цивільно-правових відносинах.

Стаття 8. Аналогія

1. Якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону).

2. У разі неможливості використати аналогію закону для регулювання цивільних відносин вони регулюються відповідно до загальних засад цивільного законодавства (аналогія права).