Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив.пр.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

80.Поняття та зміст суб’єктивного права на захист . Способи захисту прав та обов’язків .

право на захист — одна з правомочностей суб'єктивного цивільного права. Саме ця обставина зумовлює поняття і зміст права на захист. Це є вид і міра можливої (дозволеної) поведінки, спрямованої на використання правоохоронних можливостей. Зміст і характер правоохоронних можливостей залежать від характеру порушення суб'єктивного права.

Так, у разі невиконання зобов'язаною особою певної роботи уповноважена вправі виконати цю роботу за її рахунок (ст. 208 ЦК України). За змістом право на захист складається з можливостей, здатних забезпечити здійснення суб'єктивного права: звернення до державних і громадських органів з вимогою застосувати до правопорушника засобів державного примусу; самозахист цивільних прав; засоби оперативного впливу на правопорушника.

81.Судовий захист цивільних прав та інтересів.

Стаття 55 Конституції гарантує судовий захист прав і свобод людини і громадянина.

Способи захисту судом цивільних прав та інтересів:

1) визнання права. Застосовується у випадку спору щодо наявності у суб'єкта цивільного права цивільного права чи цивільного обов'язку;

2) визнання правочину недійсним.

3) зобов'язування припинити дію, яка порушує право. Можливе щодо триваючого цивільного правопорушення

4) відновлення становища, яке існувало до порушення (реституція).

5) примушування до виконання обов'язку в натурі

6) зміна правовідношення.

7) припинення правовідношення.

8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди.

Право на відшкодування збитків виникає у особи з самого факту невиконання обов'язку,.

82.Адміністративний захист цивільних прав та інтересів.

Захист цивільних прав в адміністративному порядку здійснюється насамперед Президентом України, органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, а також посадовими, службовими особами цих органів.

Способами адміністративного порядку захисту цивільних прав є.

1) скасування правових актів державних органів, їх посадових та службових осіб вищестоящим органом влади;

2) використання органами держави чи місцевого самоврядування, які наділені юрисдикційними повноваженнями, способів захисту цивільних прав, встановлених ст. 16 ЦК.

83.Самозахист цивільних прав.

1. Особа має право на самозахист свого цивільного права та права іншої особи від порушень і протиправних посягань. Самозахистом є застосування особою засобів протидії, які не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства. 2. Способи самозахисту мають відповідати змістові права, що порушене, характерові дій, якими воно порушене, а також наслідкам, що спричинені цим порушенням. Способи самозахисту можуть обиратися самою особою або встановлюватися договором або актами цивільного законодавства. 1. Самозахист — один із способів захисту цивільних прав. Для нього характерне те, що суб'єкт цивільного права захищає себе власними діями. У порівнянні з іншими способами захисту — це захист без звернення до суду або іншого органу, який здійснює захист цивільного права.