Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
865.28 Кб
Скачать

4.5. Організація праці й система її оплати на торгово-посередницьких підприємствах.

Продуктивність праці в ТПП розраховується як відношення обсягу складського товарообігу до кількості працівників зайнятих торгово-посередницькою діяльністю. До цих працівників відносяться працівники управління ТПП, відділень, баз, складів, магазинів та інших прирівняних до них підрозділів.

Необхідність вимірювання продуктивності праці у вартісному виразі, а не за фізичним обсягом реалізованої продукції пояснюється великою різноманітністю товарного асортименту.

Зростання продуктивності праці пов'язане з організацією зарплати, що визначає ступінь матеріальної зацікавленості працівників. Відповідність системи зарплати принципу розподілу за кількістю та якістю праці сприяє зростанню обсягів виробничої діяльності та продуктивності праці.

В основу організації зарплати в ТПП встановлені два взаємопов'язаних елементи: тарифна система і схеми посадових окладів.

Тарифна система, яка є головним інструментом обліку якості праці та віддзеркалення його в заробітній платні, є сукупністю нормативів, за допомогою яких визначаються розміри місячних окладів і тарифних ставок кожної категорії працівників залежно від якості, кількості, кваліфікації та умов праці. Основними елементами тарифної системи є тарифно-кваліфікаційні довідники, тарифні сітки, ставки та схеми окладів, районні коефіцієнти до заробітної платні.

Тарифна сітка – враховує умови і складність виконаних робіт, визначає диференціацію оплати праці різних за ступенем кваліфікації працівників. Базою для диференціації зарплати робітників є ставка працівника 1-го розряду (виражена в грошовій формі оплата якнайменше кваліфікованої праці за одиницю часу (година, день, місяць)). Тарифна ставка працівника зростає відповідно до зростання коефіцієнта.

Існують такі основні форми оплати праці:

  1. Відрядна форма:

    1. Пряма відрядна платня праці на підставі норм часу або норм вироблення, за кожну нормовану одиницю роботи встановлюється відрядна розцінка.

    2. Прогресивно-відрядна платня праці за одну й ту ж роботу встановлюються різні розцінки. За нормовану величину встановлюється одна розцінка, а за різні рівні її перевиконання підвищені тарифи.

    3. Відрядно-преміальна це теж пряма відрядна форма оплати праці плюс премії за добрі результати праці.

  2. Почасова форма:

    1. Пряма почасова форма оплати праці заробітна платня виплачується за одиницю відпрацьованого часу відповідно до кваліфікації та посади.

    2. Почасово-преміальна форма оплати праціоплата за відпрацьований час плюс премії за виконання й перевиконання показників.

Чисельність працівників ТПП визначається виходячи з плану складського товарообігу, розвитку мережі складських об'єктів, а також обсягу додаткових послуг, які надаються споживачам.

Чисельність робітників на місцях обслуговування, на яких здійснюються роботи з управління й обслуговування підйомно-транспортного обладнання, розраховується на підставі норм обслуговування цього обладнання за формулою (4.11.):

, (4.11.)

де: Ч – середня кількість робітників;

а – кількість працюючих агрегатів;

Ча – кількість робітників, необхідних для обслуговування одного агрегату протягом зміни (норма обслуговування);

с – кількість змін у добу;

ta – число діб роботи агрегату в плановому періоді;

tф – фактичне число днів роботи.

Розрахунок чисельності робітників на робочих місцях:

, (4.12.)

де: Ч – необхідна кількість робітників;

м – кількість робочих місць;

з – кількість змін;

tэф. – ефективний робочий час, %.

Відсоток ефективного робочого часу розраховується шляхом розподілу фактичної кількості робочих днів у планованому періоді на номінальний час, визначений по балансу робочого часу одного робітника.