Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
865.28 Кб
Скачать

2.2. Функції інфраструктури товарного ринку в економіці України

Функції інфраструктури ринку:

• полегшення учасникам ринку реалізації їх інтересів;

• підвищення оперативності та ефективності роботи ринкових суб'єктів на основі спеціалізації окремих суб'єктів економіки і видів діяльності;

• організаційне оформлення ринкових відносин;

• полегшення форм юридичного й економічного контролю, державного і суспільного регулювання ділової практики.

Продуктом інфраструктури є посередницька послуга. Послуга - це особливий товар, який існує лише на момент його виробництва. Надаючи різні посередницькі послуги підприємствам і домогосподарствам, організації інфраструктури виконують такі важливі функції:

  • Доведення товару до безпосереднього споживача. Інститути інфраструктури допомагають товару знайти свого споживача. Важливо організувати виробництво продукції, і не менш важливо забезпечити її реалізацію.

  • Забезпечення зворотного зв'язку між виробництвом і споживанням. Інфраструктура відчуває на собі вплив як виробника (пропозиція товару), так і споживача (попит на нього). Аналізуючи просування того або іншого товару на ринку, посередник може виявити тенденції, що дозволить краще орієнтувати виробництво на інтереси споживачів.

  • Перерозподіл ресурсів між різними галузями і всередині них. Ця функція забезпечується як через переорієнтацію на випуск нової продукції, так і через обслуговування ринку цінних паперів. Непостійний курс акцій приводить до переміщення капіталів з однієї галузі в іншу, підтримуючи тим самим певний рівень пропорційності в розвитку економіки.

  • Акумуляція тимчасово вільних засобів, регулювання грошового обігу. Банківські установи інфраструктури ринку, зайняті кредитним підприємництвом, здійснюють мобілізацію вільних засобів населення і підприємств. У результаті формується ринок грошей, розширяються інвестиційні можливості підприємств, швидшає товарообмін. Крім того, через зміну ставки банківського відсотка фінансово-кредитні установи можуть впливати на структуру інвестицій, забезпечуючи їх перерозподіл між областями, прискорюючи або уповільнюючи темпи економічного зростання.

Інститути інфраструктури займаються наданням посередницьких послуг у галузі інвестування, страхування різних сторін господарської діяльності, проводять довірчі операції. Інфраструктура використовується при макроекономічному регулюванні, з її допомогою держава скоює антиінфляційні заходи, політику зайнятості й т.ін.

Можна зробити висновок, що економічна інфраструктура впливає на функціонування економічної системи в цілому. Особливе значення при цьому має проглядання безпосередніх економічних функцій ринку.

Суб'єкти інфраструктури товарного ринку виконують такі важливі функції, як упаковка, розфасовка, зберігання товарів на складах, у холодильниках, визначення оптимальних об'ємів поставки, транспортування і доставка продукції та інформаційне забезпечення просування товарів від виробників до споживачів. За багатьма позиціями рівень розвитку інфраструктури товарних ринків в Україні в цілому й в регіонах не відповідає умовам вільного руху товарів. Як було вказано вище, під час здійснення реформ порушилися процес руху товару і зв'язків, які існували між господарськими партнерами, зросли витрати, ціни і об'єми нераціональних перевезень, порушилася система оптової торгівлі. Розвиток сучасної інфраструктури торгівлі стримується з багатьох причин об'єктивного і суб'єктивного характеру - брак фінансових ресурсів, неприйнятна система кредитування, відсутність узгодженості в роботі торгових і транспортних організацій, недолік складських площ, відсутність у регіонах чітких стратегій щодо формування структури роздрібної і оптової торгівлі та ін.

Певна увага сьогодні повинна бути надана корпоративному управлінню торговими підприємствами. Йдеться про таку модель ведення господарської діяльності, яка покликана забезпечити найефективніший вираз інтересів власників, керівників (менеджерів) і найманого персоналу. Особливістю цієї форми управління торгівлею є прагнення втягнути в корпоративні інтереси також покупців, зробити їх постійними відвідувачами підприємств даної корпорації. З цією метою для постійних контингентів покупців вводять пластикові картки (які служать зручною формою розрахунків) і передбачають різного роду знижки і бонуси.

Корпоративні магазини використовують добре організований менеджмент, керуються в торговій діяльності даними маркетингу, добиваються ефективної організації роботи, економії витрат обігу і високого рівня обслуговування покупців.