Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nacionalna-ekonomika-shpargalka.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
269.35 Кб
Скачать

94. Вартісна величина прожиткового мінімуму.

Прожитковий мінімум (іншими словами - необхідний мінімум для життя) - тема доволі делікатна, адже стосується вона, м'яко кажучи, межі "нормального" функціонування (звичайно, у розумінні законотворців) "нормальної" людини.

Щоб краще зрозуміти суть такої економічної категорії, як прожитковий мінімум (далі - ПМ), розглянемо висловлювання класиків.

“Прожитковий мінімум - соціально-економічна категорія, що характеризує мінімум життєвих засобів, фізично необхідний для підтримання життєдіяльності трудящого і відновлення його робочої сили”.

Але така нецільова допомога (отримувана за рахунок благодійних організацій) не підлягає оподаткуванню лише в межах ПМ. Логічно: чим більша величина ПМ, тим більший розмір допомоги можна отримати, а головне - не оподаткувати.

Так само від розміру ПМ залежать суми матеріальної допомоги, вартість призів та подарунків, які можуть отримувати громадяни протягом року за рахунок юридичних та фізичних осіб. Їх вартість у межах ПМ також не підлягає оподаткуванню.

Не варто забувати і про виплати громадянам, гарантовані соціальними фондами. Формально величина таких виплат також повинна розраховуватися виходячи з розміру ПМ. Хоча на сьогодні це не зовсім так.

Наприклад статті 41, 43, 46 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" передбачають надання у розмірі, не меншому за розмір ПМ, таких видів допомоги:

- при народженні дитини;

- по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

- на поховання застрахованої особи (або особи, яка перебувала на її утриманні).

Проте у прикінцевих положеннях цього ж Закону знаходимо такі слова: "До стабілізації економічного становища в Україні розмір виплат, передбачених статтями 41, 43, 46 цього Закону, визначається Верховною Радою України щороку виходячи з рівня забезпечення прожиткового мінімуму одночасно з встановленням розміру страхових внесків з поступовим наближенням виплат до прожиткового мінімуму".

Закон Верховної Ради України від 15.11.2001 р. №2780-ІІІ в статті 1 зазначає “затвердити на 2002 рік прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі 342 гривень, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення:

дітей віком до 6 років - 307 гривень;

дітей віком від 6 до 18 років - 384 гривні;

працездатних осіб - 365 гривень;

осіб, які втратили працездатність, - 268 гривень”.

В статті 2 говориться про розміри державних соціальних гарантій на 2002 рік. Вони визначаються залежно від прожиткового мінімуму, встановлюються відповідними законами, Законом України про Державний бюджет України на 2002 рік, а також нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]