Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nacionalna-ekonomika-shpargalka.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
269.35 Кб
Скачать

28. Різниця між трансакцією та обміном товарами (послугами).

Модель Баумоля-Тобіна — модель попиту на гроші, відповідно до якої люди визначають розміри необхідної їм суми готівки, зіставляючи збитки у виді недоотриманого на цю суму банківського відсотка і вартісної оцінки економії часу від більш рідких відвідувань банку.

«Портфельний» підхід Баумоля-Тобіна до пояснення попиту на гроші базується на оптимізації розміру реальних касових залишків з обліком трансакційних і альтернативних витрат тримання реальної каси.

Модель попиту на гроші для угод з урахуванням альтернативних витрат тримання каси запропонований незалежно друг від друга двома економістами — У. Баумолем і Дж. Тобіном (обоє економісти США).

Модель Баумоля-Тобина аналізує достоїнства і недоліки нагромадження готівки. Основне достоїнство полягає в тому, що індивід звільняється від необхідності ходити в банк при кожній покупці. Недолік полягає в тім, що індивід несе збитки, утрачаючи відсотки, які б він міг одержати, поклавши гроші на ощадний рахунок.

Товарообмінні операції (операції зустрічної торгівлі) — це такі операції, в межах яких передба­чаються зустрічні зобов'язання продавця закупити у покуп­ців товари на частину або повну вартість товарів, що по­стачаються покупцю.Бурхливий розвиток товарообмінних операцій в Україні в останні роки викликаний кризою платіжно-фінансової системи і, як наслідок, кризою неплатежів, коли контрагенти не в змозі розраховуватися за по­стачання товарів грошима. За економічною природою товарообмінні операції ділять на: операції натурального обміну (бартерні угоди); операції в межах про­мислового співробітництва (компенсаційні угоди); угоди з давальниць­кою сировиною. Бартерні угоди і угоди з давальницькою сировиною широко засто­совуються на внутрішньому ринку, а компенсаційні угоди більше розпо­всюджені у міжнародній торгівлі.

27. Сутність права власності.

Слово «власність» нерідко вживається для позначення приналежності комусь речей. Іншими словами, власність трактується як присвоєння індивідом або колективом засобів і продуктів виробництва усередині і за допомогою певної суспільної форми. Визначення власності за допомогою категорії присвоєння випливає з робіт К. Маркса, де категорії власності і присвоєння тісно пов'язані одне з одним. Такий підхід до визначення власності загалом можливий.

Проте слід враховувати, що поняття присвоєння потребує конкретизації, а тому навряд чи може бути використане для розкриття змісту власності без визначення його самого. До того ж у поняття «присвоєння» К. Маркс і його послідовники нерідко вкладали різний зміст. У зв'язку з цим виникає необхідність більш детальної характеристики і встановлення визначальних ознак цієї категорії.

Зокрема, на вирішення цього завдання спрямоване визначення власності як такого ставлення особи до речі, при якому вона вважає річ своєю, за умови, що інші ставляться до цієї речі, як до чужої. Отже, власність характеризується такими зовнішніми ознаками: наявність влади особи над річчю, яка визнана суспільством і регламентована соціальними нормами. Власник розпоряджається річчю своєю владою й у своїх інтересах. Для нього річ — своя, для не власників, відповідно — чужа.

право власності слугує не тільки «надбудовою» відносин власності, але й активно впливає на їхнє формування і розвиток. Це пов'язано з тим, що право є суспільно-політичним інститутом і елементом суспільної свідомості.

Відносини власності регулюються різними галузями права. Але чільна роль тут належить приватному (цивільному праву), що визначає зміст права власності, регулює поведінку власників у господарському обігу, регламентує порядок і підстави захисту права власності.

У цивілістиці прийнято розрізняти право власності в об'єктивному і суб'єктивному значенні.

Право власності в об'єктивному значенні — це сукупність правових норм, що регулюють відносини власності.

Право власності в об'єктивному значенні є юридичною підставою існування і реалізації права власності, що належить певному суб'єкту, тобто права власності в суб'єктивному значенні.

Право власності в суб'єктивному значенні — це право особи володіти, користуватися і розпоряджатися річчю своєю владою і у власному інтересі.

Цьому праву власника відповідає обов'язок усіх інших осіб утримуватися від порушення його правомочностей.

Саме право власності в суб'єктивному значенні являє основний інтерес у наведених дефініціях, оскільки в ньому знаходить відображення сутність власності як вищої влади особи над річчю, яка визнана іншими особами.

Розглянемо характерні ознаки права власності, як суб'єктивного права.

1) Його зміст охоплює три правомочності (можливості) власника: право володіння, право користування і право розпорядження майном.

2) Суб'єктом права власності може бути будь-який суб'єкт права. Причому, слід зазначити, що стаття 13 Конституції України передбачає рівність усіх суб'єктів права власності перед законом.

3) Об'єктом правовідносин власності може бути будь-яка індивідуально-визначена річ. Родові речі можуть бути об'єктом права власності за умови їхньої індивідуалізації (упаковування, маркірування, написи і т.п.).

4) Своє право на річ власник здійснює завжди своєю владою й у своєму (власному) інтересі. На відміну, наприклад, від повіреного, він не потребує спеціальних повноважень, доручення і т.п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]