Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nacionalna-ekonomika-shpargalka.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
269.35 Кб
Скачать

85. Економічний добробут за а.Пігу.

Кембріджська школа була представлена також учнями Маршалла, серед яких одне з провідних місць належить Артурові Сесілу Пігу (1877-1959). Найбільш відома його робота «Економічна теорія добробуту» (1920) зробила істотний вклад у оформлення проблеми добробуту як особливого напрямку економічної науки. Критерієм добробуту, за Пігу, є оптимальний розподіл ресурсів, показником якого є максимум національного доходу. Максимум досягається за умови рівності граничних продуктів використовуваних факторів. Вона забезпечується безперешкодним переміщенням ресурсів в умовах вільної конкуренції. Однак існує ряд бар'єрів на шляху автоматичного досягнення оптимуму, серед яких особливо виділяється неспівпадання суспільних і приватних витрат і вигод. Існування «зовнішніх ефектів» (екстерналій) робить ринковий механізм недостатньо ефективним інструментом розподілу ресурсів і обумовлює необхідність державного втручання, яке коректує оптимізацію за допомогою податків, субсидій і т.п.

Такі ситуації виникають, однак, лише у випадках «провалів ринку», а в цілому ринковий механізм цілком здатний забезпечити в економіці необхідну рівновагу. Підтвердженням цієї переконаності стало висловлене в одній із статей у 1943 році твердження про роль реальних касових залишків, яке отримало назву «ефекту Пігу». Падіння попиту, на думку вченого, в умовах гнучкості цін неминуче приведе до їх зниження. Наслідком цього стане реальне збільшення вартості наявних у населення фінансових активів з фіксованим грошовим вираженням (строкові рахунки, облігації), так званих касових залишків, що у свою чергу спричинить збільшення витрат і відновлення рівноваги між сукупним попитом та сукупною пропозицією.

84. Благо як економічна категорія.

За строком використання економічні блага поділяються на продукти короткострокового використання і продукти тривалого використання. Термін служби перших є менший від одного року (наприклад, їжа, зубна паста, медикаменти); термін служби других - понад один рік (наприклад, телевізор, автомобіль, меблі).

Ресурси мають і суспільну корисність, тобто вони містять у собі корисний ефект для суспільства. Ефект для суспільства загалом — це насамперед сукупність (інтегрована сума) ефектів для споживачів, у тому числі й прогнозованих ефектів, які є в загальнодержавних програмах економічного зростання. При цьому найбільший ефект можуть одержувати ті споживачі благ, потреби яких є найбільш нагальними. Але нагальність потреб у свою чергу залежить від обмеженості ресурсів, а тому суспільна цінність (корисність) того або іншого ресурсу тим вища, що дефіцитніший він порівняно з обсягом потреб, які необхідно задовольнити.

Ринковий механізм не спроможний забезпечити збалансованої національної економіки. Він генерує економічні цикли і кризи, які дедалі поглиблюються і, зрештою, призводять до руйнування усієї економічної системи. Марксистська доктрина обстоює зрівняльний характер розподілу, економічну рівність людей. Усі люди повинні мати однаковий рівень споживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]