Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nacionalna-ekonomika-shpargalka.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
269.35 Кб
Скачать

105. Система платного природокористування.

Україна однією з перших країн у світі і перша серед держав колишнього Радянського Союзу в законодавчому порядку почала реалізацію концепції платного природокористування. Сьогодні в країні прийнято 10 законів, прямо пов'язаних з проблемами природокористування, в яких подаються економічні механізми здійснення екологічної політики. Серед них: Закон «Про охорону навколишнього природного середовища», «Земельний кодекс», «Водний кодекс», «Кодекс про надра», «Лісовий кодекс», закони «Про екологічну експертизу», «Про охорону атмосферного повітря», «Про природно-заповідний фонд», «Про відходи» та інші. Крім того, прийнято ряд інших законів, у яких вирішення екологічних проблем передбачене окремими підрозділами, а також концепції, міжнародні угоди, більше 100 постанов та інших законодавчих актів.

Як правило, система зборів за використання природних ресурсів формується на основі декількох ключових елементів:

ліцензій на використання природних ресурсів, тобто дозволів на використання певних кількостей конкретних видів ресурсів;

розробляються і затверджуються екологічними підрозділами національних і місцевих рівнів;

нормативів використання природних ресурсів;

порядку зборів;

ставок зборів (платежів) за використання природних ресурсів;

системи розподілу зібраних коштів між різними рівнями господарювання.

104. Основні функції Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.

Повноваження щодо здійснення державного моніторингу покладено на Міністерство екології та природних ресурсів, Міністерство охорони здоров'я. Державний комітет по земельних ресурсах, інші органи державного управління та їхні органи на місцях.

Система державного екологічного моніторингу створюється з дотриманням міжнародних вимог і сумісна з аналогічними міжнародними системами.

Порядок створення та функціонування моніторингу передбачено Положенням про державну систему моніторингу довкілля, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 1998р. №391.

3) Проведення екологічної експертизи — одна з найважливіших спеціальних функцій управління в екологічній сфері. Екологічна експертиза — це вид науково-практичної діяльності спеціально уповноважених державних органів, еколого-експертних формують та об'єднань громадян. Вона передбачає проведення екологічних досліджень, аналіз і оцінку передпроектних, проектних та інших матеріалів та об'єктів, реалізація і дія яких можуть негативно впливати або впливають на стан довкілля та здоров'я людей, і підготовки висновків про відповідність цих документів та об'єктів вимогам екологічного законодавства.

Питання організації і здійснення екологічної експертизи регулюються Законом України «Про екологічну експертизу» від 9 лютого 1995 р. та Інструкцією про здійснення державної екологічної експертизи, затвердженою наказом міністра екобезпеки України (тепер Мінекоресурсів України) від 7 червня 1995 р.

4) Однією із спеціальних екологічних функцій управління є екологічна стандартизація і нормування. Ця функція пов'язана з діяльністю спеціально уповноважених на це державних органів з розроблення і встановлення обов'язкових норм, правил, нормативів та інших вимог в екологічній сфері. До найважливіших екологічних нормативів належать граничне допустимі концентрації (ГДК) забруднюючих речовин, гранично допустимі рівні (ГДР) фізичного впливу, гранично допустимі викиди і скиди забруднюючих хімічних речовин, гранично допустимі рівні шкідливого впливу фізичних і біологічних факторів, нормативи використання природних ресурсів тощо.

Розроблювані в Україні екологічні стандарти і нормативи приводяться у відповідність до міжнародних норм. Для цього постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1997 р. затверджено план заходів щодо поетапного впровадження в Україні директив Європейського Союзу, санітарних, екологічних, ветеринарних, фітосанітарних норм, міжнародних і європейських стандартів.

5) В екологічному законодавстві України закріплено також вимоги щодо екологічного інформування, ведення державних кадастрів природних ресурсів та інших функцій управління в екологічній сфері.

Для здійснення управління й контролю в екологічній сфері в Україні склалася і діє система органів, яка поділяється на органи державної влади, органи місцевого самоврядування та органи екологічних об'єднань громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]