Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nacionalna-ekonomika-shpargalka.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
269.35 Кб
Скачать

31. Специфіка визначення контракту в новій інституціональній економічній теорії.

Тексти всіх контрактів по зовнішньоторговельних операціях складаються відповідно до традицій міжнародної торгівлі і на основі міжнародних торгових умов — ІНКОТЕРМС в редакції 1990 року, що використовуються комерсантами всього світу. За змістом і системою побудови всі контракти по зовнішньоторгових операціях не мають істотних відмінностей. Основними пунктами є: предмет контракту, ціна і загальна сума, терміни і умови поставки товару, кількість і якість товару, оплата, гарантії, санкції за неналежне використовування контракту, упаковка і маркіровка, відповідальність сторін і ін. тексти контрактів відрізняються один від одного в першу чергу умовами поставки і формами оплати за нього.

Як умова контракту (разом з іншими) у багатьох випадках передбачає «відшкодування збитку» — обумовлена в контракті сума (або % від вартості), яка повинна бути виплачена постачальником при порушенні термінів поставки. Ця сума не є штрафом і звичайно встановлюється наперед в розумних межах. Це підвищує вірогідність своєчасності поставок; гарантується негайна виплата компенсації, оскільки обумовлена сума автоматично списується з рахунка постачальника.

Штрафи є дієвим інструментом виконання окремих умов контракту. На відміну від відшкодування збитку їх розміри набагато вище і збільшуються залежно від порушень терміну поставки (наприклад, 1 тис. фунтів стерлінгів за кожний день). Штрафні санкції беруться з боку тієї, що порушила договір автоматично без втручання суду. Проте, трапляється, що порушення термінів поставки не залежить від постачальника. Така ситуація у всіх зовнішньоторговельних контрактах передбачається пунктом «примітка про непереборну силу» або «форс-мажор». Перелік причин, які викликають форс-мажорні обставини, обмовляються в контракті. Форс-мажорні обставини діляться на дві категорії: тривалі і короткочасні. До тривалих належать, перш за все, заборони експорту (іноді й імпорту), війна, блокада, валютні обмеження або інші заходи урядових органів. До короткочасних відносяться пожежі, повені і інші стихійні біди, а також замерзання морських шляхів, закриття морських проток, що лежить на шляху проходження, відхилення в дорозі, викликані військовими діями і т.д.

Корисно для обох сторін наперед точно визначити, які обставини вони відносять до форс-мажорних, інакше ці обставини використовуватимуться відповідно до торгових звичаїв країни виконання договору. Звичайно продавець прагне перерахувати в контракті максимальне число можливих обставин, включаючи і такі, як неможливість отримання транспортних засобів, аварія на виробництві, недостача сировини, електроенергії, робочої сили.

При форс-мажорних обставинах термін виконання договору відводиться пропорційно часу, протягом якого діятимуть ці обставини. Якщо такі обставини продовжуватимуться далі визначеного терміну, то кожна із сторін має право відмовитися від подальшого виконання своїх зобов'язань за контрактом без відшкодування можливих збитків. Сторона, для якої створилася неможливість виконання зобов'язань за контрактом унаслідок форс-мажору, повинна негайно у письмовій формі повідомити іншу сторону. В контрактах сторони вказують також назву організації (звичайно торгової палати), яка засвідчує настання і тривалість дії непередбачених обставин шляхом видачі про це довідки.

У пункті «Інші умови» зазначаються різні додаткові умови. Наприклад: порядок оплати мита, податків; умови, які дозволяють, обмежують або забороняють реекспорт; момент вступу контракту в силу; кількість підписаних екземплярів контракту; можливість внесення доповнень, змін в контракт і інші, які сторони знайдуть потрібним для внесення до змісту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]