Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nacionalna-ekonomika-shpargalka.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
269.35 Кб
Скачать

70. Правові та адміністративні методи державного регулювання економіки.

Під методом адміністративного права розуміють сукупність правових засобів і способів здійснення адміністративно-правового регулювання суспільних відносин. Особливості адміністративного права, як галузі права, специфіка предмета адміністративного права, безумовно, проявляються в методах адміністративно-правового регулювання.

Серед методів адміністративного права виділяють загальні методи, які притаманні всім галузям права: імперативний і диспозитивний, їхня особливість полягає в їхній пріоритетності щодо регулювання управлінських суспільних відносин для даної галузі.

Для адміністративного права основним був і залишається імперативний метод, тобто метод владних приписів, коли в об'єкта управління немає вибору варіанта поведінки і він повинен діяти лише так, як йому приписано. Даний метод є основним щодо управління такою сферою, як адміністративно-політична.

Поряд із цим необхідно відмітити, що даний метод поступово «віддає» частину сфери свого впливу методу диспозитивному. Названий метод характеризується тим, що об'єкт управління має певну свободу вибору варіанта поведінки, виходячи із своїх інтересів. У першу чергу це стосується таких сфер суспільного життя, як економічна та соціально-культурна.

Вищеназвані методи реалізуються шляхом: а) використання приписів (прямий обов'язок здійснити певні дії); б) встановлення заборон (прямий обов'язок не здійснювати певні дії); в) надання дозволів (право здійснювати певні дії на власний розсуд).

Окрім загальних методів правового регулювання, адміністративному праву притаманні і спеціальні методи, зокрема: субординації, координації, реординації, адміністративного договору, реєстрації, стимулювання, інвестицій та ін.

69. Контрольна функція державного управління.

Державний фінансовий контроль необхідний для реалізації фінансової політики держави,створення умов для фінансової стабілізації. Це перш за все розробка, затвердження і виконання бюджетів всіх рівнів і позабюджетних фондів, а також контроль за діяльністю державних підприємств і установ, державних банків і фінансових корпорацій. Особливе місце в системі фінансового контролю з боку законодавчих органів належить Рахунковій палаті ВРУ сфера повноважень якої - це контроль за державною власністю і державними грошовими коштами. Відповідні функції фінансового контролю виконує КРУ. Серед його функцій - контроль за діяльністю органів контролю при регіональних органах виконавчої влади. КРУ має право направити подання з пропозиціями усунути виявлені фінансові порушення, яке повинно бути розглянуте посадовими особами протягом 10 днів. Але КРУ не має права самостійно приймати будь-які санкції. На основі Конституції України і Закону про Уряд України Уряд України контролює процес розроблення і виконання державного бюджету, здійснення єдиної політики в галузі фінансів, грошей і кредиту, регулює фінансову діяльність міністерств і відомств. Важливе місце в системі фінансового контролю з виконавчих органів займає Міністерство фінансів України (Мінфін), яке не тільки розробляє фінансову політику України, а і безпосередньо контролює її здійснення. Державна Комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (далі - Комісія) здійснює державне регулювання діяльності з надання фінансових послуг шляхом: ведення державних реєстрів фінансових установ та ліцензування діяльності з надання фінансових послуг; нормативно - правового регулювання діяльності фінансових установ; нагляду за діяльністю фінансових установ; застосування уповноваженими державними органами заходів впливу; проведення інших заходів з державного регулювання ринків фінансових послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]