Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nacionalna-ekonomika-shpargalka.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
269.35 Кб
Скачать

88. Теорія соціального вибору.

Прийняття рішення про випуск тих чи інших товарів часто спричинює велику зацікавленість широкої громадськості. Маркетологи змушені враховувати величезну кількість законів та інструкцій, які регулюють початок випуску або припинення виробництва товарів, патентне законодавство, вимоги до якості та безпеки товарів, гарантійних зобов'язань.

Уряд може заборонити випуск нових товарів, якщо для цього потрібне злиття компаній, яке призведе до обмеження конкуренції. Компанії, що припиняють виробництво товарів, повинні пам'ятати про те, що мають законні зобов'язання, існуючі у письмовому вигляді або ті, що маються на увазі, відносно своїх постачальників, дилерів та споживачів, які розраховують на безперервне виробництво даного товару. Компанії також зобов'язані враховувати патентне право США, коли починають випуск нового товару. Компанія не має права випускати товар, ідентичний вже існуючому, який вже випускається іншою компанією.

Виробники повинні виконувати закони, що стосуються якості товару та його безпеки. Якщо споживач постраждав внаслідок використання товару, який мав дефект з вини виробника, то він має право звернутися до суду з позовом до виробника або дилера. Щорічно в судових інстанціях федерального та місцевого рівнів слухається більше 110 тисяч подібних справ. Іноді компенсація, яку отримує окремий споживач, досягає мільйона доларів. Така практика викликала необхідність страхування виробників від подібних виплат, які серйозно вплинули на становище різних галузей виробництва. Багато компаній переклали додаткові затрати, пов'язані з подібним ризиком, на плечі покупців, підвищивши ціну своїх товарів. Інші були змушені припинити випуск товарів, які створюють подібну спокусу для споживача.

86. Способи вимірювання корисності (ординалізм і кардиналізм).

Кардиналістський підхід. Вихідні умови для аналізу поведінки споживача:

а) раціональна поведінка й прагнення до максимізації сукупної корисності; б) наявність системи переваг і точне уявлення про граничну корисність благ; в) бюджетне обмеження; г) наявність встановлення без участі споживача цін на товари й послуги.

Рівновага споживача - це досягнення максимальної сукупної корисності. Вона досягається за умови дотримання принципу рівної корисності. Максимальна корисність досягається тоді, коли остання грошова одиниця, яка використана на придбання товару А, і остання грошова одиниця, яка використана на придбання товару В, забезпечують однакову граничну корисність. Споживач при заданих цінах і бюджеті максимізує свою функцію корисності, якщо відношення граничної корисності блага до його ціни однакове по всіх благах і дорівнює граничній корисності грошей. Цей висновок називають другим законом Госена. Коли споживач розподіляє свій бюджет у відповідності із другим законом Госена, тоді його структура покупок стає оптимальною (оптимум споживача). Такий стан називають рівновагою споживача, так як будь-яка зміна у структурі покупок знижує рівень його задоволення. Максимальне задоволення потреб споживача за допомогою бюджетного обмеження забезпечується в точці, де гранична норма заміщення товару Y на товар X буде дорівнювати співвідношенню цін цих товарів. Таким чином, рівність граничної норми заміщення благ співвідношенню їх цін і є умовою рівноваги споживача в ординалістській концепції. Якщо ГНЗ менше або більше приведеного співвідношення цін, максимум корисності споживача не буде забезпечуватися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]